Eroii si veteranii de razboi din Regimentul 6 Artilerie Grea, comemorati la Timisoara

De Adrian Panduru
Eroii si veteranii de razboi din Regimentul 6 Artilerie Grea, comemorati la Timisoara
© Eroii si veteranii de razboi din Regimentul 6 Artilerie Grea, comemorati la Timisoara
Joi, 20 august, la Biserica Militară din Piața 700 și la Muzeul Banatului din Timişoara, au fost comemorați eroii şi veteranii de război din Regimentul 6 Artilerie Grea ,,Tribunul Axente Sever”.

Preotul diacon George Dimoiu a oficiat slujba de pomenire a eroilor și veteranilor de război la Biserica Militară din Piața 700, la care au participat un pluton de 12 militari din Brigada 18 Infanterie Banat, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război—Filiala Timiş, general de brigadă în retragere Constantin Mărăcine şi cercetători de la Muzeul Banatului.

Slujba religioasă a fost urmată de un discurs al prof. Laurențiu Mioc (organizatorul evenimentului) despre istoria Regimentului 6 Artilerie Grea român și un discurs al veteranului de război Constantin Călina despre importanța zilei de 20 august 1944 în viața regimentului. Manifestarea a luat sfârșit prin depunerea a două coroane de flori la placa memorială a Regimentului 6 Artilerie Grea de la Muzeul Banatului din Timișoara, una de către militarii Brigăzii 18 Infanterie Banat, iar o alta de către reprezentanţii Muzeului Banatului.

Înfiinţat în 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea român a avut garnizoana de reşedinţă la Alba Iulia, comuna Floreşti (judeţul Cluj), Sibiu şi Timişoara (sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1).

Regimentul a participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române si germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) şi cucerirea Odessei (16 octombrie 1941), până la 23 august 1944. După lovitura de stat de la 23 august 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944) şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944). Sub conducerea veteranului de război Constantin Călina, veteranii de război din acest regiment au organizat între 1987-2011 o aniversare în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă în fiecare an, la 20 august, la ora 09, la sediul Muzeului Banatului, regimentul supravieţuind ofensivei sovietice declanşată la 20 august 1944 pe aliniamentul Iaşi-Chişinău.

Această aniversare este cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din armata română. Dacă în 1992 la ea participau 78-80 persoane, în prezent în Timişoara mai sunt doar 4-5 veterani de război, ce nu mai pot participa din cauza vârstei înaintate. Din acest motiv veteranii de război ai regimentului şi urmaşii acestora, la iniţiativa profesorului Laurenţiu Mioc şi a col. (r) Neculai Stegăriţă, au decis continuarea tradiţiei de comemorare a eroilor şi a veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !