Epopeea liniei de tramvai spre mallul din Sagului, aproape de final. E gata proiectul, se asteapta ultimul aviz pentru mutarea statiei buclucase

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
25Comentarii
Epopeea liniei de tramvai spre mallul din Sagului, aproape de final. E gata proiectul, se asteapta ultimul aviz pentru mutarea statiei buclucase
© Tion: Epopeea liniei de tramvai spre mallul din Sagului, aproape de final
Se mișcă în sfârșit lucrurile în problema mutării stației de mediu din calea liniei de tramvai care duce spre mallul din Calea Șagului. Primarul Nicolae Robu susține că proiectul major de dezvoltare urbană obligatoriu pentru eliberarea avizului de mutare a stației este gata și a fost trimis deja la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș. Cei de la Mediu spun că încep procedurile pentru avizare, așa că în curând tramvaiele de pe linia 7 ar trebui să ajungă la mall.

Au trecut cam doi ani de când linia de tramvai amenajată de investitorii mallului din Calea Șagului stă nefolosită. În calea ei este stația de măsurare a calității aerului, care ar trebui mutată de primărie, însă pentru această operațiune era nevoie atât de aviz de la Ministerul Mediului, cât și de aviz de la Comisia Europeană.

La început, primăria chiar s-a ales cu o amendă de 30.000 de lei de la Garda de Mediu, pentru că a aprobat începerea lucrărilor fără acord de mediu. Apoi, pe fir a intrat și armata, pentru că reprezentanții primăriei nu au știut că pentru prelungirea liniei de tramvai era nevoie și de aprobarea Marelui Stat Major, deoarece șinele ar fi considerate obiective strategice. După ce s-a rezolvat această problemă, cei de la Ministerul Mediului au condiționat eliberarea avizului de un proiect major de dezvoltare urbană pentru Calea Șagului, proiect care a fost pasat firmei ce a investit în zonă.

În luna martie a acestui an, autoritățile locale ne-au informat că au pasat către cei de la NEPI întocmirea proiectului. Iată că abia acum este gata studiul/proiectul major de dezvoltare urbană, care a ajuns deja pe mesele celor de la Agenția pentru Protecția Mediului.

„În sfârșit a venit acel studiu care trebuia făcut ca să putem muta stația. Agenția de Mediu ne-a cerut studiul, a venit zilele acestea, a fost predat deja la Agenția de Mediu și acum să vedem ce o să spună. Dacă ne dau avizul să mutăm stația, rapid o vom muta și gata. Se poate întâmpla anul acesta, depinde de ei. Este păcat că după doi ani, e regretabil că o investiție de aproape 2 milioane de euro, de fapt linia de tramvai a fost 1 milion și ceva de euro, dar s-au făcut investiții private în interes public, cu donație către municipiu, de aproape 2 milioane de euro… și o asemenea investiție stă nefolosită de doi ani”, a explicat primarul Nicolae Robu pentru tion.ro.

Ce spune Agenția de Mediu

Proiectul a ajuns într-adevăr la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, chiar în prima zi din această săptămână. Reprezentanții agenției ne-au dezvăluit că au început deja procedurile pentru eliberarea avizului necesar.

„Primăria a trebuit să justifice această cerere de mutare a stației printr-un proiect, asta a spus-o ministerul, dar și Comisia Europeană. A fost depusă în 30 octombrie o solicitare. Este un proiect mai amplu, se numește Modernizare Calea Șagului pe tronsonul Ana Ipătescu cu limita administrativă a municipiului Timișoara. În cadrul acestui proiect se propun lucrări la drumuri, lărgire pe anumite porțiuni, înființare de piste de biciclete și așa mai departe. Acest proiect prevede și mutarea stației de măsurare a calității aerului, sunt propuse două locații, urmând ca ministerul să aleagă una dintre ele, ambele sunt foarte aproape”, a explicat, pentru tion.ro, Mihai Cepeha, directorul Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Timiș.

Una dintre variante spune că stația se poate muta pe partea stângă, pe trotuar, cum se merge spre oraș, iar cealaltă pe partea dreaptă, chiar după intersecția cu linia 7, tot pe trotuar, ne-a mai spus Cepeha.

Ce urmează mai departe? Ca proiectul să fie analizat și să se treacă la eliberarea acordului de mediu. În orice caz, reprezentanții primăriei mai au mult de lucru, așa că este foarte puțin probabil ca stația să fie mutată la sfârșitul acestui an.

„Există deja acordul Comisiei Europene de mutare a stației. Din acest moment, noi ducem procedura mai departe pentru proiectul de dezvoltare urbană. În cadrul acesteia va fi mutată și stația, de către primărie. Primăria trebuie să asigure terenul, să-l concesioneze în favoarea ministerului și se obligă să obțină avizele pentru construirea platformei betonate, racordarea la utilități șamd. Tot primăria se obligă să suporte și cheltuielile de mutare a stației, către o firmă specializată. Noi vom studia proiectul, în cadrul acestei proceduri lucrurile nu țin doar de noi, trebuie să ținem o corespondență cu primăria”, ne-a mai explicat Cepeha.

Rămâne de văzut cât de repede se vor mișca atât cei din instituția de pe C.D. Loga, cât și cei de la Agenția de Mediu, mai ales ținând seama de faptul că reprezentanții primăriei n-au știut de la începutul acestui proiect care sunt toți pașii ce trebuiau urmați.

Articole pe aceeași temă:

Municipalitatea se leapădă de proiectul major pe care trebuie să îl pregătească pentru Calea Șagului, proiect cerut de către specialiștii din domeniul mediului pentru eliberarea avizului de mutare a stației de măsurare a calității aerului, care stă în calea liniei de tramvai extinse spre noul mall d...
Trotuare noi și piste de biciclete amenajate de la zero, dar și alte investiții pentru ca aerul din Șagului să fie mai curat! Primăria Timișoara este obligată să scrie un proiect major de dezvoltare urbană pentru zona Șagului. Numai așa poate obține aviz de la Mediu pentru relocarea stației de măsur...
La aproape doi ani de când au fost montate liniile de tramvai către mallul din Calea Șagului, acestea încă nu au fost folosite. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, susține că blocajul se datorează administratorului noului mall, și că și municipalitatea s-ar fi descurcat mai bine în acest caz. Vă r...

 25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor