Drama batranilor Timisoarei. A cazut in casa si patru ore nu a intervenit nimeni

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
Drama batranilor Timisoarei. A cazut in casa si patru ore nu a intervenit nimeni
© TION: Vlad Nicolae, președinte ASMT
Bătrâni, bolnavi, uitați uneori chiar și de familie. Unii dintre seniorii Timișoarei abia își duc zilele, iar atunci când au probleme nu este nimeni care să le sară în ajutor. O bătrână a căzut în casă și nu a fost nimeni, timp de patru ore, ca să o ajute…

Asociația Seniorilor din Municipiul Timișoara (ASMT) are 135 de membri, 86 de femei și 32 de bărbați. Cei din asociație ar vrea să-și vadă prietenii care nu se mai pot deplasa și, mai important, ar vrea să-i știe în siguranță. Nu întotdeauna se întâmplă așa. Sunt multe cazuri cu seniori izolați pe care nu-i ajută nimeni. O bătrână a căzut în casă și nu a fost nimeni acolo să o ajute, timp de patru ore.

În urmă cu mai mulți ani, bătrânii Timișoarei purtau brățări pentru alarmare, puse la dispoziție de primărie. Între timp s-a renunțat la ele.

„Una dintre colege este în vârstă de 85 de ani. Nu este singură, vizavi de ea, în bloc, locuiește fiica ei, sunt copiii pe care i-a crescut ea, dar, din păcate, nu-i deschid ușa. Atâta timp cât a putut oferi fiicei sale bani, bijuterii, sigur că venea. Acum are 26 de diagnostice pe ultima fișă, cu care a ieșit din spital acum doi ani. Am vizitat-o, dar nu-i suficient. Ea a căzut în casă, patru ore a stat în casă și nu a trecut nimeni prin fața ușii să o ajute să se scoale. Au fost într-un timp niște brățări automate de atenționare a unui punct de control, în care personalul putea interveni. Acele brățări sunt depășite, am discutat la nivel de primărie să vedem ce se poate face. Există o cercetare realizată pentru o nouă formă de dispozitiv, dar nu este plătită, aplicarea practică nu se poate realiza”, spune Vlad Nicolae, președinte ASMT.

În anul 2006, Primăria Timişoara anunţa introducerea unui sistem de teleasistenţă sau de telealarmare, pentru persoanele vârstnice, în premieră în România, astfel încât bătrânii să poată primi ajutor imediat dacă li se face rău în casă, prin simpla apăsare a unui buton. Autorităţile locale au renunţat la sistem, în 2013, motivând că echipamentele erau învechite şi nu se mai găseau piese de schimb.

La alți confrați de-ai lor, cei din asociație s-ar duce să le dea „bună ziua”, dar se lovesc de refuzul familiilor.

„Avem colegii de peste 85 de ani, pe care, din păcate, familia nu acceptă să-i vizităm. Sunt doi colegi în această situație. Credem că există o idee preconcepută a familiilor în speranța că spațiul în care locuiește poate nu este cel mai adecvat. Gândesc ei că trebuie să fim serviți cu oarece. Seara, noaptea, sâmbetele, duminicile e o nebunie… Lipsa de comunicare este un lucru foarte apăsător”, spune . ing. Vlad Nicolae, președintele Asociației Seniorilor din Municipiul Timișoara.

Asociația Seniorilor este prima asociație înființată la nivel național, în 15 august 2008. Scopul fondatorilor a fost de a crea o unitate cu personalitate juridică, care să ofere un ajutor pentru realizarea și conștientizarea tinerei generații privind arta, cultura, munca, educația și voluntariatul.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor