Doua sondaje pentru Piata Libertatii, concluzii diferite. Pavajul rosu oricum ramane, copaci vor fi cativa!

De A.S.
Reactualizat la:
46Comentarii
Doua sondaje pentru Piata Libertatii, concluzii diferite. Pavajul rosu oricum ramane, copaci vor fi cativa!
© TION - Doua sondaje pentru Piata Libertatii, concluzii diferite. Pavajul rosu oricum ramane, copaci vor fi cativa!
Edilul-şef al Timişoarei, Nicolae Robu, a făcut publice rezultatele sondajului pe care l-a iniţiat pe Facebook cu privire la reamenajarea Pieţei Libertăţii. Din datele pe care le-a prezentat primarul, majoritatea vrea ca piaţa să fie… cum doreşte el, adică aproape fără vegetaţie, doar cu câţiva copaci pe margine, iar pavajul roşu este pe placul celor mai mulţi dintre timişoreni. Altfel stau lucrurile într-un alt sondaj, ”independent”, care circulă de câteva zile în mediul virtual…

Cu lucrările de reabilitare aproape de finalizare în Piaţa Libertăţii, primarul Nicolae Robu a lansat la începutul săptămânii, marţi, un sondaj cu privire la reamenajarea acestui spaţiu. După nenumărate dezbateri pe acest subiect, edilul a prezentat acum rezultatele consultării iniţiate pe Facebook.

Am ţinut să fac deodată şi un sondaj cu vot la vedere şi unul cu vot ascuns, pentru că, pentru mine, om aflat în contact strâns cu timişorenii, rezultatele erau predictibile şi am vrut să le fac şi incontestabile. Mă bucur că, şi de data aceasta, am alături de mine o majoritate confortabilă de timişoreni – 55.7% la întrebarea 1 (n.r. – cu privire la copacii din Piaţa Libertăţii) şi 67.0% la întrebarea 2 (n.r – cu privire la pavaj). Şi am convingerea că, atunci când se va vedea ce va deveni Piaţa Libertăţii – dincolo de fabulaţii! -, numărul lor va creşte şi vizavi de acest subiect, care a stârnit atâtea patimi şi a avut parte de atâta dezinformare”, a concluzionat Robu.

În primul rând, edilul le-a cerut timişorenilor să aleagă – dacă vor ca Piaţa Libertăţii să fie aşa cum sunt majoritatea pieţelor din Europa şi cum este în curs de amenajare de fapt, aproape fără vegetaţie, cu un număr redus de copaci şi bănci pe margine, puternic animată prin organizarea de evenimente cultural-artistice (varianta A), sau vor ca piaţa să fie aşa cum a fost ea până mai recent, cu mulţi copaci şi bănci de stat la umbră, ceea ce după părerea sa ar exclude evenimentele (varianta B).

La sondajul cu vot la vedere 64.8% dintre respondenţi au mers pe prima variantă, iar 35.2% pe cea de-a doua, cu mulţi copaci, explică Robu. La sondajul cu vot ascuns, 55.7% dintre respondenţi au optat pentru varianta A, iar 42.5% pentru varianta B, susţine edilul.

În cadrul aceluiaşi sondaj, primarul i-a întrebat pe cetăţeni şi dacă le place pavajul din cărămidă roşie şi piatră gri, ba chiar dacă n-ar fi preferat alte combinaţii – gri închis cu gri deschis sau gri cu negru, ori… să fi fost lăsată piaţa aşa cum era.

Din datele prezentate de Robu, 62.7% dintre respondenţi au spus că le place pavajul roşu – că este frumos sau foarte frumos, în funcţie de variantele de răspuns propuse, 18.4% că ar fi mers pe gri ori pe negru, 14.9% că n-ar fi trebuit să se facă nimic în piaţă, 1.6% au răspuns cu „Nu ştiu”, iar 2.4% cu „Nu vreau să răspund”.

Ce nu a prezentat primarul este numărul de votanţi, pentru a vedea despre ce majoritate vorbim.

Alt sondaj pentru Piaţa Libertăţii, alte rezultate

Între timp, în mediul virtual a început să circule în ultimele zile încă un sondaj, independent de cel creat de Robu, care a fost popularizat pe Facebook şi de către Asociaţia Peisagiştilor, fiind prezentat ca imparţial.

Până duminică la ora prânzului se adunaseră 410 răspunsuri, iar sondajul, lansat vineri, era încă în desfăşurare.

Cetăţenii au fost întrebaţi dacă eliminarea a peste 90% dintre copacii existenţi în Piaţa Libertăţii şi neplantarea altora noi, modificând astfel proiectul aprobat iniţial, este corectă în opinia lor.

Rezultatele sunt afişate în timp real: 88.8% au spus că nu este corectă, 6.6% că este corectă, iar 4.6% au votat „nu ştiu/ nu răspund”.

Majoritatea (85.9%) crede de asemenea că decizia de eliminare a copacilor a fost luată netransparent şi nedemocratic. 75.1% dintre respondenţi spun că Piaţa Libertăţii, aşa cum se prefigurează, cu modificările aduse proiectului iniţial, nu îi reprezintă, în timp ce pe 19.5% îi reprezintă, iar restul nu ştiu sau nu răspund.

Cei mai mulţi dintre cei chestionaţi spun că primăria ar fi avut dreptul să modifice soluţia aprobată iniţial pentru reabilitarea pieţei, dar după consultarea cu specialiştii şi cu cetăţenii, că municipalitatea nu a informat suficient publicul cu privire la acest proiect înainte să înceapă lucrările şi că autorităţile au probleme de comunicare… Asta reieşea din rezultate în cursul zilei de duminică.

Sondajul cuprinde şi o rubrică de observaţii personale, unde sunt expuse atât păreri pro, cât şi contra proiectului în forma actuală: unii cred că este benefic ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Libertăţii, că acest loc, devenit acum un spaţiu urban larg şi deschis, va prinde viaţă cu adevărat, în timp ce alţii… cer copacii înapoi.

Articole pe aceeași temă:

Piata Libertatii in culorile lui Poli?

Vreti sau nu copaci in Piata Libertatii? Dar pavajul rosu – va place? Primarul face sondaj46Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor