Doua societati timisorene, afectate de un control al Consiliului Concurentei care s-a lasat cu amenzi de 73 de milioane

De Marcel Hoster
12Comentarii
Doua societati timisorene, afectate de un control al Consiliului Concurentei care s-a lasat cu amenzi de 73 de milioane
© Foto: arhivă
Un control derulat de Consiliul Concurenţei în domeniul producţiei şi comercializării de contoare din domeniul energiei electrice s-a lăsat cu amenzi totale de 73 de milioane de lei pentru mai mulți comercianți. Printre societăţile afectate de controale sunt şi două din Timişoara.

Consiliul Concurenţei a anunţat sancţionarea a șase companii pentru înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor de măsurare a energiei electrice. Suma totală a amenzilor se ridică la 73,1 milioane de lei. Printre companiile vizate s-a aflat şi societatea Elster Rometrics SRL, care are o fabrică la câţiva kilometri de Timişoara, aceasta fiind sancţionată cu 11.212.808,71 lei, conform anunţului Consiliului Concurenţei.

De asemenea, o altă societate timişoreană, AEM SA, a scăpat de amendă după ce a acceptat să coopereze cu Consiliul Concurenţei, în schimbul informaţiei primind imunitate la sancţiunea financiară.

„În cadrul investigaţiei, declanşată în septembrie 2015, Consiliul Concurenţei a constatat că AEM SA, Energobit SA, Elster Rometrics SRL, Landis+Gyr AG şi Ecro SRL au participat la o înţelegere pentru împărţirea unor licitaţii publice organizate de operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cum sunt EON, ENEL, CEZ. Companiile au stabilit modul în care urmau să participe la licitaţii, astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime.

Efectele înţelegerilor anticoncurenţiale au condus la creşterea artificială a preturilor de achiziţie pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică”, se arată în anunţul Consiliului Concurenţei.

În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a mai constatat „existenţa unei înţelegeri între AEM S.A. şi Electromagnetica SA constând în împărţirea licitaţiilor organizate de către FDEE Electrica Muntenia Nord SA şi FDEE Electrica Transilvania Sud SA pentru atribuirea contractelor pentru lucrări de modernizare a contorizării energiei electrice la blocurile de locuinţe din zona de activitate a filialelor respective, în perioada 22 octombrie 2010 – 27 iulie 2012”.

Controlul s-a derulat în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 şi a vizat numeroase proceduri de licitaţie publică derulate în acest interval de timp.

Consiliul Concurenţei a mai anunţat că „AEM SA, participantă la ambele pratici anticoncurenţiale, a aplicat la programul de clemenţă, aducând dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, şi a primit imunitate la amendă”, menţionează Consiliul Concurenţei.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor