Don Giovanni si Giselle, cu artisti invitati din strainatate, la Opera

De S.P.D.
Don Giovanni si Giselle, cu artisti invitati din strainatate, la Opera
Opera Naţională Română din Timişoara își invită publicul la întâlnirea cu un celebru personaj, Don Giovanni, într-un carnaval în care fatalitatea poartă, rând pe rând, măşti ludice, romantice sau funeste.

Spectacolul cu opera ”Don Giovanni”, capodoperă a lui Wolfgang Amadeus Mozart, o readuce, luni, 3 martie 2014, de la ora 19:00, pe scena Operei din Timișoara, pentru rolul Donna Anna, pe soprana Dragana Radakovic, din Serbia.

Meditaţie profundă despre viaţă, dragoste şi moarte într-un giuvaer muzical, „Don Giovanni” , operă a cărei muzică a fost compusă de Wolfgang Amadeus Mozart pe un libret scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte, a avut premiera absolută la Praga, la “Ständetheater”, la data de 29 octombrie 1787, sub conducerea muzicală a compozitorului.

Regizoarea Marina Emandi-Tiron, care a montat pentru a treia oară această operă, şi scenografa Geta Medinschi au gândit noul spectacol timişorean „Don Giovanni” în cheie suprarealistă: soarta eroului se joacă pe timpul unei nopţi -de seara până dimineaţa – într-un carnaval în care fatalitatea poartă, rând pe rând, măşti ludice, romantice sau funeste. „Se petrece în timpul carnavalului pentru că pe parcursul trecerii noastre pe acest pământ ne întâlnim, ca în carnaval, pe străzile vieții cu: dragostea, setea de bogății, cu prietenii care poartă mască și cu indiferența celor din jur, care își văd nestingheriți de distracțiile și plăcerile lor atunci când nouă ni se sfâșie inima de durere. Pentru că viața e scurtă ca o noapte de vară, iar la final, când dau să apară zorile și se face frig, te întrebi: unde și când a trecut înmiresmata noapte de vară? Se petrece ca în viață – sub semnul Morții pe care Mozart o anunță încă din uvertură: ce extraordinară asemănare între uvertura la Don Giovanni și Requiemul de Mozart! Opera Don Giovanni are ca subtitlu Dramma Giocoso – deci, tot ca în viață, dar invers decât titlu, începe în Giocoso – când comicul alunecă uneori în derizoriu și sfârșește în Dramma – care devine coşmar”, explică regizoarea Marina Emandi Tiron.

Personaj emblematic în cultura occidentală, eternul seducător (întâlnit cu nume ca Ion, Juan, Ivan, Johann, John, Janos) Don Giovanni va fi interpretat de George Proca. La spectacolul dirijat de Mihaela Silvia Roșca, publicul timișorean va asista și la un debut de rol: Remus Alăzăroae în Don Ottavio. Octavian Vlaicu va juca Leporello, Lăcrimioara Cristescu va fi Donna Elvira, Iulian Ioan Iosip -Comandorul, Dan Patacă – Masetto, iar Gabriella Varvari – Zerlina.

Miercuri, 5 martie 2014, de la ora 19:00, publicul pasionat de balet are parte de un eveniment deosebit: spectacolul Giselle, în care rolurile principale vor fi interpretate de prim -balerinii Operei din Belgrad, Mila Dragicevici (Giselle) și Iovica Begojev (Albert). Muzica baletului în două acte compusă de Adolphe Charles Adam va fi cântată de orchestra Operei Naționale Române din Timișoara, condusă de maestrul Peter Oschanitzky.

foto (c) fotosen.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor