Doctorii din Timisoara invata sa salveze picioarele si mainile pacientilor de la amputare prin tehnici chirurgicale noi pentru Romania

De Adrian Panduru
Doctorii din Timisoara invata sa salveze picioarele si mainile pacientilor de la amputare prin tehnici chirurgicale noi pentru Romania
Doctorii din Timișoara vor „antrena” medici de pe tot cuprinsul țării pentru a face operații de „desfundare” a venelor, operații minim invazive. Asta după ce, la rândul lor, chirurgii vor învăța sau își vor perfecționa aceste abilități cu ajutorul doctorilor de peste hotare. Trei medici din urbea de pe Bega vor merge la un curs de perfecționare, urmând ca, mai apoi, să împărtășească din experiența lor în ceea ce privește chirurgia asupra vaselor de sânge. Prin noua metodă, chirurgie endovasculară, aplicată la nivel tot mai mare peste hotare, se pot salva membrele afectate ale pacienților, lucru care prin operația tradițională, care încă se practică la noi, era, uneori, imposibil.

Practic, este o schimbare de abordare – de la chirurgia tradițională la cea endovasculară, care are mai multe șanse de salvare a pacienților, iar perioada de recuperare este mai scurtă. Trainingul este posibil printr-un proiect Erasmus. Societatea Română de Chirurgie Vasculară (SRCV), la numai doi ani de de la înființarea sa, a câștigat la nivel național un proiect Erasmus+, finanțat cu suma de 139.000 euro. Proiectul intitulat “Oportunități pentru dezvoltarea profesională în boala vasculară” a fost evaluat cu cel mai mare punctaj la categoria sa de către Agenția Națională Erasmus+. Scopul este ca prin noul tip de operații membrele pacienților să fie salvate.

„Scopul principal al Societății Române de chirurgie Vasculară este să crească performanța profesională a membrilor ei. Chirurgia Vasculară, în ultimii 10-15 ani, s-a schimbat fundamental, dramatic – modul de a trata pacienții trece de la cel tradițional, în care chirurgul repară vasele la vedere cu tehnica endovasculară – printr-o puncție, cu ajutorul unor catetere, introducem baloane și stenturi cu care desfundăm vasele de sânge și refacem circulația la picior, mână, diverse organe și creier. Aceste tehnici au preluat tratamentul pacienților în peste 50-60 la sută din cazuri. La noi, aceste tehnici sunt cvasiinexistente, deși în mare parte dotarea ar exista”, spune doctorul Mihai Ionac, președintele Societății Române de Chirurgie Vasculară și șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Județean Timișoara.

Există pacienți cu stadii avansate de boală și la care, cu tehnicile clasice, medici nu mai pot face nimic, decât amputație.

„Aceste tehnici permit desfundarea vaselor chiar și în aceste stadii, în așa fel încât să nu mai realizăm amputarea organelor. Trei dintre noi vom merge în Germania și Olanda să învățăm tehnicile avansate, apoi vom organiza aici mai multe workshopuri prin care vom învăța un număr mai mare de chirurgi din România”, mai spune Ionac.

Astfel de operații se fac la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, la București, spitalele Fundeni și Floreasca, iar în urma acestui curs se va încerca efectuarea lor și la Spitalul Județean Timișoara. Pentru a opera în acest fel este nevoie de niște abilități speciale, un șir de manevre speciale care trebuie învățate. Sunt mai scumpe astfel de operații, dar beneficiul pentru pacienți este de neegalat. 10-20 la sută dintre pacienții cu operații deschise fac diverse complicații, iar numărul de complicații, cu aceste noi tehnici, la aceste operații este mult mai mic. Cauza de morbiditate la acești pacienți este situată pe primul loc, sunt cei mai frecvenți pacienți, decesele datorate arterosclerozei depășesc decesele datorate de cancer, traumatisme, accidente. Costurile față de o operație deschisă în România sunt duble, până la 1.000 de euro pe intervenție. Costurile sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate și există și programe de sănătate care acum sunt la început.

Proiect european ERASMUS+ este pentru reducerea numărului de amputații. Progresele medicale se traduc în tratamente ale unor stadii de boală imposibil de tratat anterior și, de asemenea, mai ușor de suportat de către pacienți. O evoluție majoră în chirurgia vasculară o reprezintă tehnicile endovasculare, care au devenit o componentă importantă în arsenalul chirurgului vascular și pe viitor probabil că vor reprezenta metoda preferată în tratamentul bolii arteriale periferice. În numeroase situații tehnicile de dilatare și stentare sunt singurele care pot salva membrele inferioare de la amputație. La ora actuală aceste tehnici au depășit ca pondere intervențiile chirurgicale clasice, iar trendul este crescător. Mai mult, Boardul European de de Chirurgie Vasculară din cadrul Uniunii Europene a Specialităților Medicale (UEMS) a redefinit chirurgia vasculară în Chirurgie Vasculară și Endovasculară, iar specialistul ca și Chirurg Vascular și Endovascular.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !