Diplome de la Patriarhul Romaniei pentru mai multi studenti si masteranzi din Timisoara

De Adrian Panduru
Diplome de la Patriarhul Romaniei pentru mai multi studenti si masteranzi din Timisoara
© TION: Diplome de la Patriarhul Romaniei pentru mai multi studenti si masteranzi din Timisoara
Mai mulți studenți și masteranzi din Timișoara și-au adus contribuția la proiectul de conservare-restaurare a bisericii “Sfânta Ecaterina” din București. Aceștia au primit diplome, în semn de apreciere, de la Patriarhul României.

Mai mulți studenți și masteranzi ai Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara au primit diplome de vrednicie din partea Preafericitului Părinte Patriah Daniel, în semn de apreciere pentru contribuția adusă la proiectul de conservare-restaurare a bisericii “Sfânta Ecaterina” din București.

Doina Mihăilescu, coordonatoarea secției de Conservare și restaurare a facultății timișorene, a primit diploma omagială “Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru merite deosebite în acest parteneriat. Îndrumați de Diana Iuliana Barbu, secretar tehnic la Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române, tinerii timișoreni au participat în mai multe etape la procesul de restaurare a catapetesmei și a mobilierului de lemn (tetrapoadele și tronul arhieresc) al bisericii cu statut de parohie și paraclis pentru Facultatea de Teologie “Iustinian Patriarhul” din capitală.

Biserica Sfânta Ecaterina din Bucureşti a fost ridicată între anii 1850-1852 pe vatra a trei ctitorii: prima era o biserică de lemn construită de boierii Golescu şi Albu Ivaşcu între anii 1574-1577; a doua era o biserică din piatră ridicată de dregătorul Pană Vistierul, la începutul secolului 17; a treia era o biserică din zid ctitorită în anul 1774 de Doamna Ecaterina, soţia domnitorului Alexandru Ipsilanti. Construcţia şi pictura Bisericii au fost finalizate la 1 mai 1852.

Lăcaşul este o construcţie neoclasică, stil care îi conferă măreţie şi solemnitate. Pictura originală a fost realizată de pictorii Constantin Lecca şi Mişu Popp, reprezentanţi de marcă ai picturii bisericeşti din secolul 19. Actuala Biserică a devenit paraclis al Institutului Teologic Universitar din Bucureşti în anul 1959. Din septembrie 2012, Paraclisul Universitar “Sfânta Ecaterina” a primit personalitate juridică, devenind parohie.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !