Diferente uriase intre ajutoarele de la Guvernul Romaniei, dupa furtuna. Robu: Vreau tratament egal, nu ca la fotbal

De Roxana Deaconescu
6Comentarii
Diferente uriase intre ajutoarele de la Guvernul Romaniei, dupa furtuna. Robu: Vreau tratament egal, nu ca la fotbal
© Foto: arhiva
Deși a cerut un ajutor de puțin peste 2 milioane de lei de la guvern după furtuna de duminică, primarul Nicolae Robu cere tratament egal de la mai-marii de la București. Județul Timiș a primit, în total, 3,5 milioane de lei de la bugetul de stat, în timp ce Maramureșul a căpătat 9,4 milioane de lei. Primarul Nicolae Robu recunoaște că a cerut puțin, doar cât să acopere „stricăciunile provocate în sensul cel mai strict al termenului de furtună”.

Primarul Timișoarei susține că reparațiile pentru școlile din Timișoara costă aproximativ 20 de milioane de lei, conform estimărilor. Cu toate astea, cei din administrația publică locală au cerut doar 2,2 milioane de lei de la Guvernul României.

„Noi am cerut de la guvern 2,2 milioane de lei, pentru că ne-am conformat solicitării domnului prim-ministru de a trece numai și numai acele lucrări care remediază stricăciuni provocate în sensul cel mai strict al termenului de furtună. Exemplu: dacă într-o școală acoperișul era într-o stare relativ precară, necesita în viitorul apropiat o intervenție, iar acum la furtună, din acel acoperiș o parte s-a distrus, restul a rămas întreg, dar el e degradat, noi când intervenim evident că o să schimbăm tot acoperișul. N-am cerut de la guvern decât cota parte din bani acelei părți din acoperiș care s-a surpat. Cred că este o abordare extrem de strictă delimitativă și nu neapărat este cea mai corectă, dar noi ne-am conformat solicitării prim-ministrului. Noi nu am fi făcut intervenții acum la acel acoperiș. Cheltuielile pe care le facem acum nu sunt pe un buget care să fi fost stabilit pentru acele intervenții acum”, a explicat Nicolae Robu.

Edilul-șef este nemulțumit totuși că județul Timiș a primit doar atâția bani, deși doar atât a cerut.

„Până la urmă, constatăm că la Timișoara, unde primăria va cheltui aproape 20 de milioane de lei pentru reabilitarea acoperișurilor, că cea mai mare parte a fost la acoperișuri, de la bugetul de stat ne vin circa 2 milioane, în timp ce în județe, care au avut și ele din păcate parte de furtună, dar n-am văzut ca atenția media să fie orientată înspre ele și nu am auzit ca acolo să fi fost atât de rău ca în Timișoara, vedem sume de peste 9 milioane, aproape 9 milioane, 5 milioane. Cred că e normal ca toți cei care trăim în această țară să fim tratați la fel. Nu cred că e normal ca unii să fim tratați cu o unitate de măsură și alții cu alte unități. Pot să înțeleg orice. Dar atât vreau, tratament egal, nu ca la fotbal”, a completat Robu.

Primarul susține că guvernul ar trebui să mai facă o rectificare.

Vă reamintim, Guvernul României a aprobat ajutoare totale de 36 de milioane de lei pentru cele zece județe afectate de vijelia de duminica trecută. Județul Maramureș a primit 9,4 milioane de lei, Bihor a primit 8.7, Aradul 4,9, Timișul 2,24 milioane, județul Sălaj a căpătat 1,6 milioane de lei, Clujul 1,3 milioane, Bistrița-Năsăud 1 milion de lei, Hunedoara 218.000 lei, județul Caraș-Severin a primit 137.000 lei, iar județul Alba a primit 6.000 de lei.

Timișul mai primește suplimentar 1,109 milioane de lei pentru înlăturarea daunelor produse unor posturi de poliție, sedii ale inspectoratelor de poliție, inspectorate pentru situații de urgență, ale jandarmeriei, etc. și alți 170.000 de lei pentru repararea acoperișului Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara.

Foto: arhiva
Guvernul a aprobat suma solicitată de reprezentanții Timișului ca despăgubire pentru pagubele survenite în timpul furtunii de duminică pentru mai multe școli din Timișoara și două spitale din județ. Guvernul a alocat în ședința de joi, către județul Timiș, peste 2 milioane de lei pentru grădinițe, ș...6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor