Dieta de slabit vs dieta de zi cu zi…

De Lavinia Ceuta
Reactualizat la:
Dieta de slabit vs dieta de zi cu zi…
© Foto: mywellbeingmagazine.com
În alimentație, dragii mei, avem mare trebuință de BUN SIMȚ!!! Fără “bunul simț”, toate se revarsă necontrolat în adaptarea și în armonia noastră. Noi nu avem o competiție cu mâncarea noastră, avem doar o legătură de dăruire și bucurie, într-un “simț bun”, spre a înțelege ce ne face și ce nu ne face bine. Și mai ales cât… ”Hrana să vă fie medicament…!”, cum spunea Hipocrate…

Termenul de ”dietă” a fost făcut cunoscut pentru prima dată de către părintele medicinei, Hipocrate, cu peste 2000 de ani în urmă și reprezenta modul de viață, din punct de vedere nutrițional. Așa numesc și eu obiceiurile culinare ale mele și ale pacienților mei, ale tuturor, simplu: dieta de zi cu zi.

Nu știu cine a denaturat acest termen, nu am cunoștință despre momentul în care a apărut prima ”dietă de slăbit” și odată cu aceasta și înțelegerea acestui termen în alt sens decât cel inițial. Nici nu este important, ce ar fi cu adevărat important ar fi asimilarea acestui termen de ”dietă” și acum, ca un mod de viață firesc, în locul celui de constrângere nutrițională, numit ”dietă de slăbit”.

Ce bine ar fi de am înțelege cu bucurie și responsabilitate că începutul unei diete reprezintă practic începutul unui nou mod de viață, al unui stil de alimentație conștient, în cunoaștere, spre obținerea unei forme fizice frumoase și pline de viață, spre păstrarea sănătății și vitalității. În plus, acest mod de viață echilibrat și în cunoștere ne oferă modul cel mai firesc și evident de profilaxie a bolilor, hrana fiind ”combustibilul” ce întreține și susține starea noastră de sănătate.

Sutele de diete vehiculate în timp, vestitele metode rapide de slăbit au ajutat si ele, într-un fel omenirea, să aibe o rată de obezitate îngrijorătoare. Milioane de oameni au facut exact acest lucru și în multe cazuri nu numai că nu au slăbit, dar s-au îngrășat, în schimb mai mult! Mai rău, pentru multe persoane, a reduce caloriile, a condus la pofta de dulce, înfometare, mâncat compulsiv, schimbări de dispoziție și fluctuații în energie.

Construirea unui corp sănătos și armonios începe din farfuriile noastre!

Ce ne dau dietele de slabit?

Poate ne aduc o performanță temporară a greutății, dar schimbul nu este deloc unul avantajos. Chinul perioadei în care tot ce vedem și am mânca este interzis aduce stări psihice și emoționale precare, iar starea generală este afectată. Astfel, ne pierdem din vigoarea fizică și psihică…

Numai oferindu-i organismului nutrienții pe care îi poate converti în mod eficient în energie, vei putea slăbi și menține o greutate normală, pe perioade îndelungate, în timp.

Cum să stabilim un dezechilibru printr-un alt dezechilibru?
Așa ceva numai ”înșelaciune” putem numi…

Mai mult decât atât, numai atunci când mănânci în conformitate cu tipul tău metabolic, când organismul tău transformă în mod optim nutrienții consumați în energie, simptomele de foame continuă, pofte, mâncat compulsiv și schimbări de dispoziție, care sunt deseori asociate cu “ținerea unei diete”, vor dispărea. Și starea generală, bucuria vieții și surâsul apar, odată cu încetarea oricăror dezechilibre, prin așezarea unei diete de viață echilibrate și conștiente.

Singura măsură eficace, dovedită științific, de prelungire a vieții este reducerea numărului de calorii.

Să ne oprim din a face speculații pe seama cifrelor și calculelor matematice, în dieta noastră! Să începem a înțelege ce înseamnă să mâncăm sănătos, crud, natural și silueta noastră va fi de invidiat! Iar despre psihismul împrospătat și echilibrul emoțional dobândit, despre toate acestea veți deveni tot mai conștiente, zi de zi!

Puteţi citi mai multe articole pe această temă, aici.

————————————————————–
Cabinete medicale recomandate:

Derma Health SRL
Strada Drubeta 29, Timișoara
0740 000 044