Despre frontieristi, in zi de doliu, la Memorialul Revolutiei

De S.P.D.
Despre frontieristi, in zi de doliu, la Memorialul Revolutiei
© TION - Frontieriștii. Istoria recentă în mass-media
Frontieriștii: oameni care, de dragul libertății riscau bătăi crunte, ani de pușcărie și chiar viaţa ca să treacă dincolo de sârma ghimpată a regimului comunist. Despre acest fenomen se va vorbi la Memorialul Revoluției în ziua de doliu național, cu prilejul prezentării cărții Brîndușei Armanca, „Frontieriștii. Istoria recentă în mass-media”.

Devenită obsesiva Fată Morgana, libertatea se afla dincolo de sârma ghimpată, de fâșia de pământ greblată din oră în oră, de brâul negru al Dunării. Ajunseseră să viseze la ea și copiii. Se antrenau pentru ea, unii luând lecții de înot, alții doar visând-o, adolescenții unei țări întregi, părinții lor, vecinii lor. Un vis colectiv despre care nimeni nu vorbea cu nimeni. “Vest”, “Occident”, “Dincolo” deveniseră obsesii dureroase sinonime cu libertatea, deveniseră parole nerostite ale unei generații întregi. Circulau legende, șoapte, despre “potcoavă”, despre călăuze și despre trenul de sâmbătă spre Viena, necontrolat de grăniceri. Sute, mii de oameni prinși, închiși, bătuți cu curelele de grăniceri, până când cataramele cu steaua RSR le râmâneau învineţite în piele, târâți prin sate, legați de scara calului soldatului, bătuți de milițieni, de gardienii pușcăriilor. De cum ieșeau, cei mai mulți încercau din nou.

„În 17 decembrie, zi de doliu pentru timișoreni, se cuvine să vorbim despre cauzele Revoluției din decembrie 1989. Un sondaj recent INCSOP arată că 48% dintre români consideră bun trecutul comunist. Îngrijorător este procentul de 34% al tinerilor care cred că a fost mai bine înainte de 1989. Iată de ce vă invit, împreună cu Traian Orban, să vorbim despre fenomenul frontieriștilor care încercau să treacă, uneori cu prețul vieții, de sârma ghimpată a dictaturii spre libertate. Discutăm pornind de la cartea mea, <<Frontieriștii. Istoria recentă în mass-media>>, apăruta la editura Curtea Veche, iar în traducere maghiară la editura Irodalmi Jelen Konivek, și vedem documentarul <<Li se spunea frontieriștii>>, producție a TVR Timișoara, în regia lui Dan Rațiu”, propune Brîndușa Armanca.

Evenimentul va avea loc marți, 17 decembrie 2013, de la ora 12, la Memorialul Revoluției (str. Popa Șapcă nr. 3-5).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor