Descentralizarea ar putea conduce la falimentul Colterm

De B.A.M.
13Comentarii
Descentralizarea ar putea conduce la falimentul Colterm
Descentralizarea ar putea conduce la falimentul Colterm
Descentralizarea, aşa cum este ea gândită acum de Guvern, nu duce decât la transferul cheltuielilor în buzunarul administraţiilor locale, care vor trebui să facă rost de zeci de milioane de lei în plus anual, însă controlul va rămâne tot la centru. Aceasta este părerea liderilor ţărănişti din Timiş, care au dat ca exemplu Colterm, ce ar urma să piardă subvenţii de 19 milioane de lei anual, fonduri care acum sunt acordate de la Bucureşti. Dacă va fi pusă în practică această decizie ar putea conduce la falimentul societăţii de termoficare.

Prşedintele PNŢCD Timiş, Gheorghe Ciuhandu, a afirmat că reforma administraţiei locale, în forma gândită de Guvern, este „grevată de interese”. Astfel, după ce intenţionează să disponibilizeze 10.000 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră, oficialii Guvernului au afirmat că aceştia ar putea urma o carieră de poliţist local, ceea ce ar însemna transferarea unor cheltuieli către administraţiile locale.

”La Timişoara, toate posturile din organigrama Poliţiei Locale sunt ocupate”, a spus Ciuhandu.

Un alt domeniu extrem de dureros este intenţia Guvernului de a elimina subvenţiile pe care le acordă societăţilor de termoficare. În Timişoara, acest lucru ar însemna o pierdere de 19 milioane de lei anual. Gheorghe Ciuhandu a afirmat că o decizie finală în acest caz va fi luată în luna august, ceea ce înseamnă că Primăria Timişoara va decide dacă va acoperi sau nu această subvenţie din bugetul propriu cel mai probabil în luna septembrie.

”Dacă nu se vor găsi alternative, va trebui să găsim noi soluţia. Şi soluţia va însemna că va trebui să renunţăm la foarte multe lucrări de investiţii. Iar lucrul acesta se va întâmpla în toate oraşele”, a mai spus Ciuhandu.

La rândul lui, vicepreşedintele PNŢCD Timiş, Viorel Sasca, a afirmat că în acest moment există un curent de debranşare a abionaţilor de la sistemul centralizat de încălzire, iar dacă acest trend va continua, ar putea însemn falimentul Colterm.

„Există acum un curent de debranşare. (…) Dacă se mai debranşează mulţi, acest sistem va cădea”, a spus Sasca.

O posibilă soluţie de păstrare a abonaţilor ar fi ca societatea de termoficare să realizeze prin fonduri de la bugetul local contorizarea fiecărui apartament.

„Nici pentru cei care ies din sistem, alternativa nu e clară. Că şi preţurile la gaz cresc. O să treacă de 500 de dolari mia de metri cubi”, a avertizat Ciuhandu.

Colterm solicita un troc cu Ministerul Finantelor pentru stingerea unor datorii de 60 de milioane de lei

Timisorenii se revolta din cauza facturilor retroactive ale Colterm

 

 

 13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor