Alina Baciu isi motiveaza demisia din functia de director al Centrului Cultural German, acuzand fenomenul de mobbing

De Simona Popovici Donici
Reactualizat la:
9Comentarii
Alina Baciu isi motiveaza demisia din functia de director al Centrului Cultural German, acuzand fenomenul de mobbing
© TION: Alina Baciu demisioneaza din functia de director al Centrului Cultural German, acuzand fenomenul de mobbing
După un mandat de 5 ani, în care a impus Centrul Cultural German drept una dintre cele mai dinamice, ambițioase și apreciate instituții culturale din Timișoara, Alina Baciu a demisionat din funcția de director.

”Printre puținele experiențe neplăcute ale ultimilor ani, care însă au exercitat o presiune atât de mare asupra mea, încât au condus la demisia pe care am depus-o în data de în 25 mai 2015, se numără diferendele avute cu câțiva membrii ai Societății Culturale Româno-Germană – asociația care patronează CCG. Acestea se bazează în mare parte pe neînțelegeri, care la rândul lor rezultă din faptul că unii dintre acești membri nu au avut deloc, sau au avut prea puțin timp pentru a urmări activitatea CCGTM. Astfel, ei nu au avut cum să interpreteze anumite situații obiectiv, sau le-au interpretat greșit. După ce, în ciuda presiunii mari exercitate asupra mea, am refuzat să mă abat de la cursul recunoscut ca fiind de succes de către partea care deține expertiza (precum și asumat de către consiliile directoare ale asociației din această perioadă), și să refuz să pun în primejdie reputația și stabilitatea CCGTM prin abateri de la liniile directoare ale politicii germane externe în domeniile culturii și educației, acești critici ai mei din interiorul și exteriorul asociației au pornit o campanie mediatică extrem de discutabilă împotriva mea, fiind susținuți de către persoane interesate din domeniul jurnalistic. În același timp, aceștia au beneficiat de pasivitatea aprobatoare a actualei președinte a asociației, doamna prof. dr. Eleonora Ringler-Pascu. Toate aceste fapte se regăsesc în fenomenul reglementat de către legislația muncii sub numele de „mobbing“, fenomen căruia nu am mai putut și nu am mai dorit să mă las expusă. În consecință, activitatea mea ca director al Centrului Cultural German Timișoara se va încheia la data de 31 iulie 2015”, își explică Alina Baciu decizia.

Înainte de a pleca de la cârma instituției, directoarea demisionară a făcut public bilanțul celor 5 ani în care s-a dedicat CCG:

”În martie 2010, când postul de director al Centrului Cultural German a fost scos la concurs (cu „jumătate de normă“) de către Societatea Culturală Româno-Germană – asociația care patronează Centrul – post pentru care am aplicat, am știut că Centrul Cultural German (CCGTM) nu se află pe picioare stabile, iar că dacă voi ocupa acest post, stabilizarea instituției va fi cea mai mare provocare pentru mine. Am mers alături de Centru încă de la înființare, ca referent cultural, de aceea îmi era bine cunoscută instituția. Eram de asemenea conștientă că Timișoara reprezintă în politica germană externă în domeniile culturii și educației un spațiu important, ceea ce urma să reprezinte desigur un avantaj, dar în aceeași măsură să creeze o serie de așteptări cu privire la succesul noului meu program managerial. Am câștigat jumătatea de post de director și am obținut încă jumătate de post în departamentul de cultură. În vara anului 2010, atât mie, cât și reprezentanților asociației ne-a fost clar că, datorită volumului de muncă pe care îl aveam atunci, pentru postul de director era necesară o normă întreagă. Ca urmare am schimbat norma, iar în departamentul de cultură a fost angajată o nouă persoană.

Datorită situației financiare dificile a Centrului, programul cultural din primăvara anului 2010 a fost extrem de restrâns. Se cerea ca mijloacele provenite din finanțarea Ministerului de Externe al Germaniei să fie utilizate cât mai economicos cu putință, iar ca următorul pas să fie obținerea de resurse financiare suplimentare. Acest lucru a ajuns să fie realizat gradual în următorii ani datorită prelucrării strategice a programului cultural, astfel încât el să corespundă direcțiilor stabilite de politica germană externă în domeniile culturii și educației. Astfel, numărul evenimentelor culturale oferite anual a crescut de aproape 5 ori, de la 24 în anul 2010 la 102 în 2014. În această perioadă de timp CCGTM a câștigat numeroși parteneri din România și din străinătate , parteneri cu care a menținut relații durabile datorită seriozității și profesionalismului de care a dat dovadă.

Consolidarea situației financiare a fost o reușită inclusiv datorită profesionalizării ofertei în domeniul cursurilor de limba germană și prin impunerea CCGTM pe piața cursurilor de limbi străine ca un ofertant „premium“. Strânsa colaborare cu Goethe-Institut București a permis ca oferta de cursuri să corespundă permanent nivelului celui mai actual de dezvoltare în domeniu, iar profesorilor colaboratori să poată preda după cele mai înalte standarde metodice și didactice. În consecință, CCGTM a reușit ca la finalul anului 2010 să fie acreditat ca partener de cooperare Goethe-Institut pentru cursurile de limbă germană; în februarie 2014 această acreditare a fost reînnoită. Începând cu anul 2011 CCGTM devine în plus și centru certificat de examinare Goethe-Institut. Dotarea de către Goethe-Institut a Centrului de materiale didactice precum și a bibliotecii proprii cu cărți și materiale media de actualitate, mutarea sediului într-un nou spațiu în toamna lui 2011 cît și și dotarea cu tehnica cea mai modernă pentru predare au contribuit de asemenea la afirmarea Centrului ca furnizor de top de cursuri de limba germană pe piața centrelor de limbi străine. Acest lucru a adus Centrului o stabilitate financiară, astfel încât în anul 2014 a reușit să acopere din resurse proprii 83% din costuri.

Efortul meu de a crea pentru CCGTM o bază solidă pe plan mediu și lung s-a îndreptat de asemenea spre dezvoltarea ofertei existente. Astfel, în anul 2011 am început crearea unui nou program de cursuri de limba germană pentru copii și adolescenți. În anul 2013, mulțumită unei finanțări din partea Ministerului de Externe al Germaniei, a fost creată o platformă digitală proprie, prin intermediul căreia se oferă cursuri online de limba germană.

Dezvoltarea pozitivă și dinamică a CCGTM din ultimii cinci ani ca furnizor profesionist de cursuri de limbi străine, cu biblioteca sa activă și oferta diversificată și bogată de evenimente culturale i-a determinat pe ambasadorul Germaniei la București, domnul Werner Hans Lauk, pe directorul de atunci al Goethe-Institut București, doamna Beate Köhler, și pe consulul Germaniei la Timișoara, domnul Rolf Maruhn, să declare Centrul Cultural German din Timișoara ca una dintre instituțiile de cultură germană de vârf din țară”.

Dincolo de supărările care au determinat-o să ia această decizie, Alina Baciu se desparte cu gânduri bune de echipa CCG:

”Îi doresc Centrului, precum și prietenilor săi fideli, ca standardele pe care le-am stabilit în ultimii cinci ani în toate direcțiile activității mele manageriale să poată fi susținute de către următorul director al CCGTM. Îi doresc acestuia să poată inspira echipa competentă și mereu foarte motivată a Centrului de a da în continuare tot ce au ei mai bun, astfel încât Centrul să rămână o instituție importantă pe scena culturală timișoreană, așa cum s-au obișnuit cu el în ultimii ani toți prietenii, clienții, partenerii și întregul public al Centrului Cultural German Timișoara”.

 9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor