Cutremure adevarate intr-o universitate din Timisoara, un experiment inedit la Politehnica

De T. Ex.
1Comentariu
Cutremure adevarate intr-o universitate din Timisoara, un experiment inedit la Politehnica
© TION: Cutremure adevarate intr-o universitate din Timisoara, un experiment inedit la Politehnica
Profesorii de la Universitatea Politehnica Timișoara au realizat un experiment inedit, la Centrul de Cercetare al Facultății de Construcții. Aceștia au generat cutremure la propriu, pentru a testa reacția structurilor din oțel la acțiunea seismică.

Cutremurele simțite în cursul acestei săptămâni în Timișoara au fost “găzduite” de Centrul de Cercetare pentru Mecanica Materialelor și Siguranța Construcțiilor (CEMSIG) al Facultății de Construcții. Ineditul experiment a fost realizat pentru a observa modul în care se comportă structurile din oțel la acțiunea seismică.

„Codurile moderne de proiectare antiseismică precum P100-1/2013 și EN 1998-1: 2004 impun ca performanța seismică a îmbinărilor grindă-stâlp a cadrelor necontravântuite din oțel să fie demonstrată prin încercări experimentale. Cu toate că aceste încercări experimentale sunt în general justificate pentru proiectele importante, ele îngreunează proiectarea construcțiilor obișnuite, datorită timpului și resurselor financiare suplimentare necesare. O soluție la această problemă o constituie îmbinările precalificate, care reprezintă soluții uzuale în practica inginerească, pentru care sunt elaborate procedee de calcul detaliate, iar performanța cărora este validată prin încercări experimentale pentru o plajă relevantă de tipo-dimensiuni. Folosirea îmbinărilor metalice precalificate este deja o practică comună în Statele Unite și Japonia, lipsind însă la nivel european”, a precizat coordonatorul proiectului, Dan Dubină.

Experimentul face parte dintr-un proiect internațional derulat de Universitatea Politehnica Timișoara, în colaborare cu mai multe universități europene: Universitatea din Napoli Federico II (UNINA) – Coordonator, ArcelorMittal Belval & Differdange SA (AM), Universitatea din Liege (ULG), Imperial College of Science, Technology and Medicine (IC), Universitatea din Coimbra (UC), Convenția Europeană de Construcții Metalice (ECCS). Acesta se ocupă de standardizarea, la nivel european, a proiectării și procedurii de execuție a îmbinărilor metalice.

Proiectul este finanțat de Fondul Comunității Europene pentru Cărbune și Oțel (RFCS), ce are ca scop principal standardizarea îmbinărilor pentru a putea fi folosite ușor de proiectanți în aplicațiile practice.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor