Curatenia de primavara mai dureaza cateva zile. Lista strazilor pe care mai trebuie sa ajunga, oficial, Retim

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
6Comentarii
Curatenia de primavara mai dureaza cateva zile. Lista strazilor pe care mai trebuie sa ajunga, oficial, Retim
© foto: Cititoare Tion.ro
13 mai este ultima zi de curățenie de primăvară la Timișoara! Mai sunt așadar șase zile în care ar trebui să mai suportăm gunoaiele de pe străzile orașului, care în multe zone degajă un miros insuportabil. Primarul Nicolae Robu susține că Poliția Locală va amenda Retimul, la final de campanie. Vedeți lista străzilor pe care ar mai trebui să ajungă, conform graficului, mașinile societății de salubritate.

Multe străzi din Timișoara sunt efectiv invadate de gunoaie, mai ales pe trotuare, iar oamenii nu mai au pe unde trece. Deșeurile aruncate ilegal de timișoreni, cu multe zile înainte ca mașinile Retim să aibă traseul programat pe strada lor, emană un miros insuportabil. În unele zone miroase a hoit, în altele gunoaiele sunt chiar lângă locurile de joacă la care părinții își duc copiii să se relaxeze.

Focar de infecție la locul de joacă

Așa este în zona Girocului, de exemplu. O cititoare Tion.ro atrage atenția că părinții nu-și mai pot duce copiii la joacă în părculețul cu intrare de pe străzile Mureș și Măgura, din cauza focarului de infecție creat acolo.

„Zilele trecute, Retimul a ridicat gunoiul menajer din zona Girocului. Din nefericire, a omis să ridice gunoiul care tronează lângă parcul pentru copii cu intrare de pe străzile Mureș, Cheia și Măgura. Parcul arată deplorabil. Gunoiul de lângă a început să degaje un miros îngrozitor. Ar trebui curățat, igienizat. Hintele, băncile, balansoarele revopsite. Gunoiul, pe lângă faptul că este inestetic, reprezintă și un focar de infecție. Deși au fost sesizări, nimeni nu consideră că părculețul reprezintă o problemă stringentă. Nu se poate instala o cameră video pentru ca cei care aruncă gunoiul în acel loc să fie amendați și puși să ridice gunoiul?”, ne-a scris cititoarea noastră.

Nu este singura zonă din oraș care arată deplorabil și în care miroase ca la o groapă de gunoi. Oficial, mai sunt șase zile din campania de curățenie de primăvară. O campanie desfășurată de ani buni la Timișoara, cu reguli clare ce ar trebui respectate. An de an, primăria și Retim au anunțat că se pot arunca doar obiecte de uz casnic și gospodăresc, deșeuri electrice, electronice și electrocasnice, dar și deșeuri vegetale. Fără moloz, sticle, gunoaie scoase din pivnițe și poduri.

Gunoaiele se aruncă doar cu o zi înainte de programare

Deșeurile trebuie scoase doar cu o zi înainte de ziua în care este programată colectarea pe zone și pe cartiere. Adică fix cu o zi înainte de a trece mașina Retim pe strada unde se aruncă gunoiul.

„Deșeurile se depun în ordine, la limita carosabilului, fără a împiedica circulaţia, cu o zi înainte de ziua în care este programată colectarea pe zone şi cartiere. Deșeurile NU se depun amestecat”, transmiteau, an de an, cei de la Retim.

Este interzisă și aruncarea de deșeuri după trecerea mașinilor Retim, aici fiind nevoiți să intervină polițiștii locali.

Anul acesta, parcă nimeni nu a mai ținut cont de regulile deja înrădăcinate în Timișoara. Curățenia de primăvară a început foarte târziu, abia după sărbătorile pascale, iar oamenii au scos gunoaiele mult mai devreme pe străzi. Retim nu a mai făcut față, iar Poliția Locală nici atât. Oamenii legii ar trebui să patruleze în număr mare pe străzi pentru a-i prinde pe cei care aruncă gunoaie ilegal.

După finalizarea campaniei, primarul Nicolae Robu susține că polițiștii locali vor da amenzi și Retimului, dacă încă mai există gunoaie pe străzile orașului.

„Poliția Locală nu a dat amenzi, abia acum când expiră termenul pe diverse străzi pentru colectarea gunoaielor în campania de curățenie, unde se va constata că nu sunt ridicate conform graficului anunțat, se vor aplica amenzi. (…) Oamenilor li se dau amenzi oricum, dacă sunt identificați, nu poți să dai amenzi dacă nu ai nicio probă, dar se vor da și Retimului, pentru că până la urmă este mizerie în oraș. Dacă nu îi convine, nu are decât să se ducă în instanță”, a anunțat primarul Timișoarei.

Cei de la Retim au anunțat deja că aceasta ar fi ultima campanie de curățenie organizată la Timișoara.

Oficial, mașinile societății de salubritate trebuie să mai colecteze doar gunoaiele apărute în sudul orașului, până în 13 mai. Spre deosebire de anii trecuți, în acest an oficialii Retim nu au mai anunțat programul pe perimetre stradale, ci doar pe străzi, în ordine alfabetică.

UPDATE. Primarul vrea să continue campaniile de curățenie, dar cu containere mari

Nicolae Robu face un ultim apel la timișoreni să respecte graficul anunțat de societatea de salubritate. Edilul-șef recunoaște că, într-adevăr, anul acesta a început mult prea târziu campania de curățenie. El susține că Retim a anunțat asociațiile de proprietari și că a adunat deșeurile conform graficului stabilit, astfel că societatea de salubritate nu poate fi amendată.

„Îi rog pe cetățeni să respecte graficul. Mizeria pe care o vedem în oraș, pe străzi, se datorează pe de o parte Retim, dar se datorează pe de altă parte cetățenilor care nu înțeleg să procedeze așa cum ar fi trebuit să o facă. Și vin cu exemple concrete. Am cerut șefului PLT să îi amendeze pe cei de la Retim fără menajamente, peste tot unde nu-și fac datoria. Domnul director Cojan m-a informat că n-are temei să dea amenzi Retim, pentru că absolut peste tot gunoaiele au fost ridicate în ziua planificată”, explică primarul Timișoarei.

Campania a început cu stângul în orice caz, mult prea târziu și puțin promovată. Atât la nivelul primăriei, cât și la nivelul asociațiilor de proprietari, cât și la nivelul Retim.

„Ce s-a întâmplat? Retim a comunicat asociațiilor de proprietari că pe strada X, de la numărul până la numărul, gunoiul va fi ridicat în data de, să zicem 3 mai. Cetățenii s-au apucat din 20 aprilie să scoată tot ce nu mai aveau nevoie în stradă. Retim a venit în 3 mai și a ridicat, dar au stat două săptămâni acolo și au făcut orașul de râs. Asta s-a întâmplat în tot orașul. Orașul are 1.200 de străzi, acest fenomen s-a întâmplat la scara întregului oraș. Atâta gust amar ca în această perioadă n-am avut niciodată de când sunt eu primar”, completează edilul-șef.

În orice caz, spune că vrea să continue campania, dar pentru anii următori sau chiar pentru curățenia de toamnă vor fi cumpărate containere. Funcționarii din primărie lucrează în prezent la documentația pentru un nou contract.

„Nu o să se mai întâmple. Vom avea containere mari în care să se depună ceea ce se va conveni că trebuie depus și vom curma depozitarea de gunoaie în stradă. E trist, pentru că Timișoara este un oraș superb. Și se pătează imaginea lui cu astfel de lucruri. Doar în anumite perioade se va face. Nu vor fi în permanență pe străzi. În anumite perioade și pe anumite lucruri, nu ca acum, când lucruri care ar fi trebuit să fie puse în pubele, zi de zi, au fost acumulate în garaje sau Dumnezeu știe pe unde…”, a conchis Robu.

Străzile pe care mai trebuie să treacă Retim, în ordine alfabetică:

1 Decembrie (din Arieș în Buziașului) – 13 mai

16 Decembrie 1989 (numere impare) – 12 mai

Alexandru Vaida-Voievod – 8 mai

Aluniș – 9 mai

Ana Ipătescu – 9 mai

Angel Sava – 13 mai

Anghel Saligny – 13 mai

Anton Pavlovici Cehov – 9 mai

Anul 1848 – 9 mai

Apateu – 10 mai

Apelor – 13 mai

Apicultorilor – 9 mai

Arh. Laslzo Szekely – 12 mai

Arieș – 13 mai

Aron Cotruș – 13 mai

Aurel Păunescu Podeanu – 13 mai

Aurel Peteanu – 13 mai

Aurel Vernichescu – 13 mai

Aurelia Fătu Răduțu – 13 mai

Aurelianus – 8 mai

Aviatorilor – 13 mai

Baia – 13 mai

Barbu Iscovescu – 8 mai

Basmului – 13 mai

Batania – 10 mai

Bitolia – 10 mai

Bradul – 13 mai

Brașov – 12 mai

Brigadierilor – 13 mai

Bucegi – 13 mai

Calistrat Hogaș – 13 mai

Câmpului – 13 mai

Canalul Bega – 13 mai

Caras – 8 mai

Carpați – 13 mai

Călin Nemeș – 12 mai

Căprioarei – 10 mai

Cărturarilor – 13 mai

Cercului – 9 mai

Cermena – 10 mai

Cerna – 13 mai

Cezar Boliac – 10 mai

Charles Darwin – 8 mai

Chimiștilor – 13 mai

Chișodei – 9 mai

Cocorilor – 13 mai

Colonia Radio – 13 mai

Colonia Slavic – 13 mai

Constantin Brâncoveanu (din Rebreanu în Porumbescu) – 11 mai

Constantin Brâncoveanu (din 16 Decembrie în C. Porumbescu) – 12 mai

Constantin Brăiloiu – 13 mai

Constantin Miu-Lerca – 10 mai

Constantin Noica – 12 mai

Constanța – 13 mai

Constructorilor (zona Azur) – 13 mai

Corbului – 12 mai

Coriolan Băran – 12 mai

Cornel Grofșoreanu – 12 mai

Cornelia Sălceanu – 8 mai

Corneliu Coposu (din Cluj în Pestalozzi) – 8 mai

Cosminului (din Adolescenței în Rebreanu) – 13 mai

Craiova – 13 mai

Crângului – 13 mai

Crișul – 13 mai

C-tin Dobrogeanu Gherea – 9 mai

Cuvin – 8 mai

Daliei – 8 mai

Delfinului – 8 mai

Deliblata – 8 mai

Delinești – 13 mai

Deta – 13 mai

Dimineții – 9 mai

Dimitrie Bojincă – 12 mai

Dilpich Hans – 13 mai

Dositej Obradovici – 13 mai

Dr. Ioan Bontilă – 10 mai

Dr. Ioan Mureșan – 13 mai

Dr. Pavel Vasici Ungureanu – 12 mai

Drubeta (din Rebreanu în Independenței, numere pare) – 11 mai

Dumbrava Roșie – 10 mai

Dumitru Kiriak – 11 mai

Efta Botoca – 13 mai

Emil Gărleanu – 13 mai

Emil Zola (din Bujorilor în Musicescu) – 9 mai

Energiei – 13 mai

Eroilor de la Tisa – 9 mai

F.C. Ripensia (din 1 Decembrie în Pârvan) – 8 mai

F.C. Ripensia (din 1 Decembrie în Negoiu) – 13 mai

Feleacul – 13 mai

Fermității – 10 mai

Filaret Barbu – 12 mai

Frederic Chopin – 10 mai

Galileo Galilei – 9 mai

Garabet Ibrăileanu – 13 mai

Gărâna – 13 mai

General Henri Berthelot – 12 mai

General Magheru – 13 mai

George Topârceanu – 13 mai

Gheorghe Doja – 12 mai

Gheorghe Popovici – 13 mai

Gheorghe Ranetti (din Rebreanu în Snagov) – 11 mai

Glad (din Drubeta în Șagului) – 11 mai

Gloriei – 8 mai

Grădinarilor – 13 mai

Grigore Popiți – 10 mai

Hebe (din Rebreanu în Șireanu) – 11 mai

Herculane – 9 mai

Herodot – 10 mai

Ilia Repin – 13 mai

Industriei – 13 mai

Inocențiu Micu Klein – 10 mai

Ioachim Miloia (din Musicescu în Dimineții) – 9 mai

Ion Cristoreanu – 13 mai

Ion Heliade Rădulescu – 12 mai

Ion Luca Bănățeanu – 13 mai

Iosif Cel Nou – 13 mai

Iosif Vulcan – 10 mai

Iovan Sterja Popovici – 13 mai

Izlaz (din Bujorilor în Musicescu) – 9 mai

Istria – 10 mai

Ivan Petrovici Pavlov – 9 mai

Johann Guttenberg – 8 mai

Jokai Mor – 13 mai

Joszef Attila – 13 mai

Jules Verne – 13 mai

Lascăr Catargiu – 8 mai

Laurian August Treboniu – 12 mai

Lăutarilor – 8 mai

Leului – 8 mai

Lev Tolstoi – 11 mai

Levănțica – 10 mai

Liviu Rebreanu (din Șagului în Drubeta – numere impare) – 11 mai

Liviu Rebreanu (din Drubeta în Martirilor – numere pare) – 13 mai

Liviu Tempea – 13 mai

Lothar Rădăceanu – 9 mai

Luduș – 13 mai

Mareșal Averescu (din Martirilor în Drubeta – numere impare) – 13 mai

Mariana Drăghicescu – 13 mai

Martir Angela Sava – 13 mai

Martir Claudiu I. Vârcuș – 13 mai

Martir Constantin Gârjoabă – 13 mai

Martir Cornel Popescu (1918) – 13 mai

Martir Cristina Lungu – 13 mai

Martir Elena Nicoară – 13 mai

Martir Ianos Paris – 13 mai

Martir Ioan Ciordaș (1918) – 9 mai

Martir Ioan Stanciu – 13 mai

Martir Ioan Tănase – 13 mai

Martir Marius Ciopec – 13 mai

Martir Mihai Apro – 13 mai

Martir Nicolae Lăcătuș – 13 mai

Martir Petru Hațeganu – 9 mai

Martir Slobodanca Ewinger – 13 mai

Martir Ștefan Mariș – 13 mai

Martir Valentin Aparaschivei – 13 mai

Martirilor 1989 (din Arieș în Lidia) – 13 mai

Mărgăritarilor – 9 mai

Mărghitaș – 13 mai

Mehadia – 8 mai

Mihai Viteazu (numere pare) – 12 mai

Milcov – 8 mai

Miniș – 8 mai

Miorița – 8 mai

Moise Nicoară – 10 mai

Moșniței – 10 mai

Moților – 12 mai

Muntele Mic – 13 mai

Nicolae Ghimboase – 13 mai

Nicolae Ilieșu – 13 mai

Nicolae Labiș – 12 mai

Nicolae Tincu Velea – 13 mai

Nicolinț – 8 mai

Nouă Case – 13 mai

Octavian Goga – 12 mai

Ofcea – 8 mai

Orizont – 13 mai

Parcului – 13 mai

Partizanul – 8 mai

Pădurarilor – 13 mai

Pepinierei – 13 mai

Pestalozzi – 8 mai

Petru Cermena – 10 mai

Petru Pușchiță – 13 mai

Pindului – 10 mai

Plevnei – 12 mai

Plopului – 13 mai

Poiana Mărului – 13 mai

Progresul – 9 mai

Remus – 12 mai

Retezat – 13 mai

Rezistența Bănățeană – 13 mai

Roma – 8 mai

Romulus – 12 mai

Romulus Maritescu – 13 mai

Rotundă – 13 mai

Rudolf Walter – 13 mai

Rusu Șirianu – 11 mai

Salcâmilor (din Lidia în Rebreanu) – 13 mai

Satu Mare – 13 mai

Sepia – 13 mai

Sfânta Rozalia – 12 mai

Snagov – 11 mai

Socrate – 8 mai

Someș – 13 mai

Sovata – 13 mai

Stan Vidrighin – 13 mai

Stejarul – 13 mai

Studenților – 8 mai

Subuleasa – 13 mai

Sucului – 13 mai

Surduc – 8 mai

Surorile Martir Caceu – 13 mai

Șagului (din Rusu Șirianu în Rebreanu – nr. Impare) – 11 mai

Ștefan cel Mare (din Pestalozzi în Eroilor) – 8 mai

Târgu Mureș – 13 mai

Tata Oancea – 13 mai

Teodor Ungureanu – 13 mai

Teodor V. Păcățean – 13 mai

Tigrului – 10 mai

Tometei Cipariu – 12 mai

Tineretului – 13 mai

Torac – 10 mai

Traian Demetrescu – 13 mai

Traian Vuia (din Rebreanu în Glad) – 11 mai

Tudor Vladimirescu (din M. Viteazu în 16 Decembrie) – 12 mai

Țibleșului – 10 mai

Ulpia Traiana (din Rebreanu în Glad) – 11 mai

Vadul Călugăreni – 11 mai

Vânătorilor – 9 mai

Vântului – 13 mai

Vasile Cârlova – 10 mai

Vasile Crețu – 13 mai

Vărădia – 8 mai

Versului – 13 mai

Victor Hugo – 9 mai

Virgil Birou – 8 mai

Virgil Madgearu – 12 mai

Virgil Onițiu – 12 mai

Virgiliu – 10 mai

Vișinului – 13 mai

Vlădeasa – 13 mai

Wiliam Konrad Roentgen – 13 mai

William Shakespeare – 9 mai

Zefirului – 13 mai

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor