Culmea modernizării în forță: parcarea de la filarmonică dispare, dar reapare pe proiectul de reabilitare de 24 mil. euro. Robu o vrea spațiu verde

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
13Comentarii
Culmea modernizării în forță: parcarea de la filarmonică dispare, dar reapare pe proiectul de reabilitare de 24 mil. euro. Robu o vrea spațiu verde
Primarul Nicolae Robu anunță că parcarea din fața Grădinii de Vară a Filarmonicii Banatul va fi transformată în câteva săptămâni în spațiu verde, însă în proiectul de reabilitare a clădirii filarmonicii, care trebuia trimis săptămâna aceasta la București, apare tot ca parcare. Edilul-șef este decis însă că acolo nu vor mai intra mașini.

Lucrările din arealul primărie – catedrală – Podul Mihai Viteazul afectează parcarea din fața Grădinii de Vară, care ar urma să fie transformată în spațiu verde. Angajații SDM lucrează deja de trei săptămâni în zonă. Au început cu înlocuirea bordurilor, care sunt destul de înalte și se vor pune și în zona barierei care permite accesul în parcarea filarmonicii. Primarul Nicolae Robu vrea acolo spațiu verde, pentru că oricum instituția de cultură mai are o parcare pe str. 20 Decembrie.

„Nu va mai rămâne parcare acolo. O să facem o amenajare așa cum se cuvine. E un spațiu verde, care încadrează frumos o clădire emblematică a orașului. Locuri de parcare noi considerăm că sunt destule în parcarea dinspre Bd. 20 Decembrie”, a declarat Robu pentru TION.

Este foarte probabil ca spațiul verde să fie amenajat de îndată ce vor fi finalizate lucrările la carosabil, așa cum a și anunțat recent edilul șef.

Detalii, AICI!

„Acum nu este spațiu verde acolo, e doar un platou, dar vrem să extindem spațiul verde. Să vedem dacă amenajarea lui este prioritară acum, la încheierea șantierului din zonă, sau dacă vom fi obligați să intervenim la trotuare, ca să terminăm odată și trotuarele în partea care a fost deja «atacată» în zona centrală. Acolo nu va mai fi parcare. Noi așa am discutat să nu mai facem parcare. Nu văd ce ar putea interveni să schimbe decizia, pentru că noi luăm decizii pe baze logice”, a mai spus primarul.

Parcare în proiectul de reabilitare

Ceea ce nu se știe este dacă parcarea va reapărea sau nu la un moment dat, pentru că în proiectul de reabilitare realizat la comanda primăriei încă apare ca… parcare. În documentația aprobată în această săptămână în ședința de consiliu scrie că „se vor realiza amenajări/ dotări exterioare și se vor reabilita/ moderniza grădina de vară și parcările”. Sunt trecute 42 de locuri de parcare și peste 1.500 mp de alei auto/parcări.

Proiectul de reabilitare a costat peste 100.000 de euro și a fost făcut de singurul ofertant înscris la licitație, firma PGA Markers.

„Se păstrează tot ce este tipic pentru această clădire, se adaugă construcții din sticlă, inclusiv se propune o construcție din sticlă, care nu schimbă aspectul, dar asigură crearea unui spațiu interior mult mai mare decât cel actual. În interior vom avea un foaier foarte frumos, generos și foarte funcțional. În sala de spectacole se va schimba totul, și instalația de climatizare, și tot ce trebuie pentru a avea o sală modernă, cu acustică bună. Aici a fost înainte un cinematograf, s-a făcut rapid o intervenție, atât cât s-a putut, pentru a se îmbunătăți acustica sălii”, a explicat Nicolae Robu.

Arhitecții s-au bazat pe foarte multe construcții din sticlă și pentru Grădina de Vară, „tocmai pentru a nu apărea în fața ochiului o construcție masivă, apăsătoare”, potrivit edilului șef. Numai că proiectul inițial nu a primit aprobarea Comisiei de Monumente, așa că a fost nevoie de modificări și s-a renunțat la construcțiile de sticlă de pe fațada clădirii filarmonicii.

foto: Dan Diaconu ©

„Doar ce este pe fațadă, la Grădina de Vară am înțeles că s-a ajuns la o înțelegere. De altfel, nici mie nu mi-a plăcut o parte din proiect, în părțile laterale. Partea de sticlă din zona centrală, din punctul meu de vedere, era acceptabilă. Nu era numai de decor, mărea și lobby-ul”, explica Robu recent.

Șantier de doi ani și 24 de milioane de euro

Proiectul presupune și dispariția unor investiții făcute în timpul mandatului actualului director, Ioan Coriolan Gârboni, cum ar fi bariera în formă de mână de dirijor, aflată chiar în fața intrării. De asemenea, se are în vedere și „reorganizarea spațiilor interioare și dotarea acestora pentru multiple funcțiuni, acestea punând în valoare potențialul istoric și arhitectural al clădirii”.

Sala Capitol ar urma să aibă 850 de locuri, iar Grădina de Vară 1.150. În proiect apar și 2.500 mp de spații verzi.

foto: Dan Diaconu ©

Conform documentației, investiția este uriașă, fiind estimată la 114,15 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 24 de milioane de euro, iar lucrările ar trebui să dureze 24 de luni.

Primăria Timișoara încearcă să facă rost de bani de la bugetul de stat pentru reabilitarea clădirii filarmonicii, mai exact din sumele destinate pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană pe ordonanța din parlament.

Clădirea Filarmonicii Banatul a fost proiectată de arhitectul Duiliu Marcu în 1929 și și-a deschis porțile în 1930.

Articole pe aceeași temă:

Filarmonica Banatul va fi reabilitată, dar fără construcții din sticlă. Proiectul prezentat de Robu se modifică13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor