Cu studenti din 42 de tari, Universitatea de Medicina ramane cea mai cosmopolita din Timisoara

De Marcel Hoster
Cu studenti din 42 de tari, Universitatea de Medicina ramane cea mai cosmopolita din Timisoara
© TION: Cu studenti din 42 de tari, Universitatea de Medicina ramane cea mai cosmopolita din Timisoara
Un număr de nu mai puţin de 42 de ţări sunt reprezentate între studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara. Dacă la capitolul studenţi români concurenţa la specializările medicale scade de la an la an, în ceea ce priveşte străinii concurenţa este de 4,2 candidaţi pentru un loc în cadrul UMF Timişoara.


Deşi popularitatea UMF Timişoara este binecunoscută în rândul studenţilor din ţările arabe, instituţia de învăţământ doreşte să se orienteze în principal spre ţările Uniunii Europene şi cele nordice, spune Marius Raica, rectorul universităţii.

„În perioada următoare vom fi prezenţi la un târg de oferte de studiu din ţările nordice”, ne-a declarat Raica.

În acest moment, la Timişoara învaţă să devină doctori tineri din Germania, Italia, Austria, Serbia, Ungaria dar şi din Suedia, de exemplu, ceea ce şi justifică prezentarea ofertei educaţionale în această parte a Europei.

Interes există, dovadă sunt cei 1.620 de studenţi proveniți din alte țări care alcătuiesc cea mai importantă comunitate de străini de la universităţi.

„Ei pot urma urma cursurile atât la limba română, dar sunt cicluri şi în engleză şi franceză. În acest moment lucrăm la unul în limba germană”, am mai aflat de la Marius Raica.

De ce aleg vesticii să urmeze cursurile la Timişoara pentru a deveni medici sau farmacişti?

„Accesul la studiile medicale este mai dificil în ţările din Uniunea Europeană, concurenţa este mult mai mare, concursurile de admitere sunt mai dificile. Unii preferă să studieze aici, e drept că şi accesul este mai uşor. Într-adevăr, şi taxele sunt mult mai mici”, ne-a mai declarat rectorul UMFT.

Este vorba de aproximativ 5.000 – 5.500 de euro anual, cu mult sub taxele din vestul Europei, dar mai ieftine şi decât ţările vecine. Costuri mai mici, dar perfect justificate, spune şeful universităţii timişorene: „Care este motivul unor taxe atât de mici? Este un consens național, este vorba de costurile de educație, de materiale, de utilități. S-a făcut un calcul pe fiecare program în parte referitor la costuri, personal, utilități şi s-a ajuns la această sumă”.

Desigur, pentru atragerea de tineri studenţi din alte ţări, UMF Timişoara trebuie să şi investească în dotări noi, performanțe. Iar cea mai mare parte a banilor din surse proprii provin chiar de la străini, fiind vorba de milioane de euro.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor