Universitatile din Timisoara introduc concursuri suplimentare la admiterea la facultate

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
2Comentarii
Universitatile din Timisoara introduc concursuri suplimentare la admiterea la facultate
Este nevoie sau nu de un concurs de admitere în cadrul facultăţilor? Numărul tot mai mic de tineri disponibili pentru admiterea în mediul universitar a dus şi la scăderea calităţii procesului de obţinere a statutului de student, ajungându-se, în mare parte din cazuri, doar la o selecţie pe baza dosarelor depuse şi a notelor de la Bacalaureat. Unele universităţi au decis că un concurs suplimentar este din nou necesar.

Numărul în scădere al celor care ajung să ia examenul de Bacalaureat a dus la un număr mai mic de candidaţi la admiterea la facultate. Multe dintre instituţiile de învăţământ superior au decis să facă doar o selecţie de dosare, pe baza notei de la Bac. Altele au introdus un fel de concursuri. Mulţi se întreabă dacă e nevoie sau nu de asemenea verificări suplimentare.

Universitatea de Vest din Timișoara a decis că da şi a instituit încă de anii trecuți un filtru în plus în procesul de admitere. Astfel, toate facultățile au prevăzut în regulament câte o probă prin care să realizeze o mai bună clasificare a celor admiși în primul an de studiu, în condițiile în care se dorește ca doar cei mai buni să acceseze un loc bugetat, indiferent cât de mari sunt media și notele de la Bacalaureat.

Situaţia se întâlneşte şi la restul universităţilor timişorene, fiecare stabilind un anumit grad de dificultate pentru acest proces de testare. Concursurile sunt extrem de utile acolo unde concurenţa pe un loc bugetat se menţine, iar selecţia candidaţilor este necesară.

„Ne dorim o clasificare cât mai corectă a candidaților și a studenților. Îi filtrăm prin aceste probe și dăm șansa celor mai performanți să ocupe un loc la buget. Măsurile sunt eficiente atât pentru a genera performanță, cât și pentru o cheltuire responsabilă și eficientă a banului public, pentru cei mai merituoși”, am aflat de la Marilen Pirtea, rectorul UVT.

În situaţii neaştepate la admitere au ajuns numeroși candidați. Chiar dacă aveau supernote la Bacalaureat, după examenul suplimentar, cei care au luat Bacul cu note mari nu au mai intrat la facultatea la care au candidat, fiind nevoiţi, fie să accepte un loc cu taxă, fie să aleagă opţiunea unui nou examen la toamnă.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor