Cu arme in tramvai! Controlorii RATT primesc pistoale

De A.S.
Reactualizat la:
58Comentarii
Cu arme in tramvai! Controlorii RATT primesc pistoale
© TION - Ioan Goia
Conducerea RATT consideră că… trebuie să se treacă la arme, la propriu, pentru a se face ordine în mijloacele de transport în comun din Timişoara, pe unde mişună hoţi, cerşetori, scandalagii şi, o problemă reclamată recent, falşi controlori. Cei ”adevăraţi”, ai Regiei Autonome de Transport Timişoara, urmează să fie echipaţi cu uniforme şi dotaţi cu pistoale. Controlorii RATT se transformă de fapt în agenţi de intervenţie, pază şi ordine…


Reprezentanţii RATT intenţionează să ajungă la un număr de 40 de controlori, sau agenţi se intervenţie, pază şi ordine, pentru că aceştia vor avea atribuţii extinse. Controlorii vor primi uniforme albastre, asemănătoare cu cele ale Poliţiei Locale, şi, poate cea mai importantă noutate, vor umba prin tramvaie, autobuze şi troleibuze… cu pistolul la cingătoare.

Avem peste 25 de controlori deja angajaţi, facem selecţii continue de anul trecut din vară şi foarte puţini corespund standardelor noastre mai noi. Îi vom echipa cu uniforme în regim militarizat de acum înainte, începând cu luna aprilie poate sau mai şi cu portarmă. Vor avea regim de agenţi de intervenţie şi pază. Am ajuns la final cu cei pe care îi avem deja selectaţi, buni, răi, cum sunt, deja intrăm în sistemul ăsta, cu echipamentul militarizat cu ei. Atestatul a fost obţinut de toată lumea care a trecut prin testele psiho şi atunci, când cumpărăm armamentul, ni se va recomanda ce tip de armament să luăm – va fi un pistol ca oricare alt pistol. Cu bile, cu aer comprimat, o să vedem cu ce va fi…”, a declarat, pentru www.tion.ro, directorul general al RATT, Ioan Goia.

Şeful RATT spune că noii agenţi de intervenţie, pază şi ordine îşi vor păstra şi vechile atribuţii, depistarea călătorilor frauduloşi, dar de acum ar urma să intervină şi atunci când apar diverse probleme în mijloacele de transport în comun, de la furturi la scandaluri și bătăi.

Agenţii Regiei de Transport ar urma să lucreze, ca şi până acum, în strânsă colaborare cu cei ai Poliţiei Locale.

Vor avea atestat de portarmă exact cum are şi Poliţia Locală şi vom face echipă comună cu Poliţia Locală pentru cei care se urcă în mijloacele de transport şi creează turbulenţe, le creează disconfort oamenilor, hoţiile care se întâmplă în zonele pe care nu le avem supravegheate, în cazul tramvaielor şi a remorcilor. Încercăm să urmărim lucrurile astea totuşi prin oameni care să aibă atribuţiile respective. Controlorii noştri în primă fază nu au avut aceste competenţe. Prin agentul de intervenţie şi pază putem rezolva această problemă vizavi de securitatea omului în mijlocul de transport. Asta încercăm să facem în primăvara aceasta. Se vor ocupa de control şi inclusiv de intervenţii”, a mai explicat Goia.

O problemă pe care reprezentanţii RATT au sesizat-o recent este cea a falşilor controlori care îi iau pe oameni la întrebări în mijloacele de tranport în comun, ba chiar îi dau jos pe călători din vehicule şi le cer bani dacă nu au bilet ori abonament. Cei de la RATT cred însă că nu vor mai apărea astfel de situaţii odată ce vor fi introduse uniformele.

Mai avem şi controlori falşi. Vin şi controlează oamenii în mod abuziv, le cer bani. Am cerut personalului de bord ca imediat cum sesizează acest lucru să ne anunţe, să chemăm Poliţia să îi prindem. În mod special sâmbăta şi duminica se întâmplă treaba asta. Cer bani în numele controlorilor noştri. Aşa, cu uniforme, se vor distinge. Uniformele vor fi pe bleumarin, exact sistemul cum este la Poliţia Locală: cu geacă, şapcă, pantalon, bocanci, numai culoarea schimbată, nu negru, să nu se facă nicio confuzie”, a mai declarat Goia.

Rămâne de văzut cum se vor descurca noii agenţi ai RATT cu pistoalele prin tramvaie, autobuze şi troleibuze, mai ales pe liniile pe care călătorii stau ca sardelele la orele de vârf, şi în ce condiţii vor judeca ei că s-ar impune să facă uz de armă…

UPDATE. Primarul Nicolae Robu susține că nu știa absolut nimic despre planurile șefului RATT de a-i dota pe controlori cu arme.

Nu știu despre ce este vorba, eu știu că Poliția Locală face controale pe mijloacele de transport în comun și am creat această structură numită Poliția Transport Urban. Credeam că domnul Goia se referă la acești polițiști când a vorbit de purtători de armă… Nu știu în ce măsură se poate întâmpla ce vrea domnul director Goia și nu știu nici dacă este cazul să se întâmple, presupunând că se poate. Nu s-a consultat cu mine deloc, am aflat acum… Nu știu ce să zic, am să discut cu el”, ne-a declarat Robu.58Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor