Crimeea se afla, practic, sub controlul Rusiei

De T. Ex.
Reactualizat la:
Crimeea se afla, practic, sub controlul Rusiei
© TION - Crimeea se afla, practic, sub controlul Rusiei
Administraţia interimară proeuropeană din Ucraina a început să mobilizeze trupele în cursul nopții de sâmbătă spre duminică în contextul semnalelor privind o intervenţie militară rusă în regiunea autonomă prorusă Crimeea. Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa internaţională, vehicule militare şi trupe ruse deţin controlul, de aproximativ 48 de ore, asupra principalelor instituţii, drumuri şi aeroporturi din Crimeea. Totuși, semnele de identificare lipsesc de pe uniformele militarilor și de pe vehiculele acestora.

UPDATE 4: Şeful Forţelor Navale ucrainene, numit de proeuropeni, a trecut în subordinea autorităţilor proruse

Amiralul Denis Berezovski, comandantul Forţelor Navale ucrainene, care a fost numit în funcţie de Administraţia proeuropeană de la Kiev, a anunţat duminică seara că se supune ordinelor autorităţilor proruse din Crimeea. Amiralul a făcut acest anunţ în cursul unei conferinţe de presă organizate la sediul Statului Major al Flotei ruse din Sevastopol. Berezovski a fost numit vineri la comanda Forţelor Navale ucrainene de către preşedintele interimar proeuropean Oleksandr Turcinov.

„Promit supunere locuitorilor Republicii autonome Crimeea. (…). Promit să mă supun ordinelor comandamentului suprem al Republicii autonome Crimeea”, a declarat amiralul.

Premierul prorus din Crimeea, Serghei Aksionov, a salutat un „eveniment istoric”.

„Amiralul Berezovski se plasează astfel sub ordinele autorităţilor legitime ale Peninsulei Crimeea”, a declarat Aksionov, a cărui legitimitate este contestată de autorităţile proeuropene de la Kiev.

Ambasadorul ucrainean la Naţiunile Unite, Iuri Sergheiev, a declarat că Ucraina intenţionează să se apere de „agresiunea” militară rusă, dar va avea nevoie de susţinere din partea altor ţări.

Ministrul de Externe turc, Ahmet Davutoglu, a spus că regiunea autonomă Crimeea trebuie să rămână parte a Ucrainei.

„Pentru Turcia, integritatea teritorială a Ucrainei, stabilitatea şi prosperitatea acestei ţări sunt esenţiale. Crimeea are o importanţă deosebită pentru Turcia, datorită prezenţei tătarilor în această regiune şi a patrimoniului cultural turc. Cea mai mare dorinţă a Turciei este stabilitatea Ucrainei. Turcia îndeamnă toţi liderii comunităţilor şi grupurilor etnice din Crimeea să unească eforturile pentru stabilitatea şi pacea regională”, a afirmat Ahmet Davutoğlu.

Chiar și Ministerul de Externe din China îndeamnă toate părțile implicate în conflictul din Ucraina să respecte reglementările internaţionale şi să caute o soluţie pentru depăşirea crizei prin dialog şi negocieri.

„China este foarte preocupată de actuala situaţie din Ucraina”, a declarat Qin Gang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, referindu-se la riscurile unei intervenţii militare ruse, informează site-ul agenţiei China Nouă.

China respectă principiul neintervenţiei în afacerile interne ale Ucrainei şi susţine independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale acestei ţări, a precizat oficialul de la Bejing, îndemnând părţile implicate să iniţieze negocieri pentru depăşirea crizei şi pentru menţinerea păcii în regiune.

People watch a Russian Navy ship enter the Crimean port city of Sevastopol

UPDATE 3: O organizație extremistă ucraineană amenință că va riposta intervenției ruse

Organizația ultranaționalistă ucraineană numită Sectorul Dreapta își mobilizează militanţii pentru a răspunde intervenţiei militare ruse în Crimeea, anunţă liderul mişcării extremiste, Dmitro Iaroş, citat de Kyiv Post. Acesta a precizat că Sectorul Dreapta îşi va coordona acţiunile cu Consiliul ucrainean pentru Securitatea Naţională.

„Le vom garanta securitatea tuturor civililor din Crimeea”, a spus Iaroş într-o conferinţă de presă.

El a lansat un apel pentru recrutarea de voluntari civili în miliţiile organizaţiei ultranaţionaliste. Iaroş a precizat că organizaţia Sectorul Dreapta a creat un cartier general pentru coordonarea acţiunilor militare ale militanţilor.

„Principala sarcină a brigăzilor noastre este securizarea regiunilor care suferă de pe urma intervenţiei militare ruse”, a explicat liderul ultranaţionalist.

Organizația Sectorul Dreapta a fost implicată în violenţele de la manifestaţiile proeuropene din Kiev din ultimele luni.

A man rides a bicycle in front of a statue of Soviet state founder Vladimir Lenin, guarded by people with shields in the Crimean city of Simferopol

UPDATE 2: Trupe ruse au înconjurat trei baze militare din Crimeea

Trupe ruse au înconjurat trei unități militare ucrainene din regiunea autonomă Crimeea. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene citate de CNN, militarii ruși le cer militarilor ucraineni să se predea fără a opune rezistență.

Sute de oameni înarmați au înconjurat baze militare din zona Privolnoie, în regiunea Crimeea. Aceștia sunt presupuși militari ruși și au sosit cu 13 transportoare blindate având numere de înmatriculare ruse. În faţa unităţilor militare se află şi un tanc rusesc.

Ucraina a interzis zborul avioanelor militare în spațiul său aerian, în contextul amenințărilor Rusiei cu o intervenție militară. Ordinul a fost dat de preşedintele interimar proeuropean Oleksandr Turcinov.

Mai mult, securitatea a fost sporită la toate aeroporturile, cu excepţia celor din Crimeea, aflate sub controlul unor miliţii proruse.

Military personnel stand next to an APC in the Crimean port city of Feodosiya

UPDATE: Ucraina cere ajutorul SUA și Marii Britanii pentru garantarea securității 

Administrația interimară de la Kiev cere ajutorul Statelor Unite ale Americii și al Marii Britanii pentru garantarea securităţii Ucrainei, anunţă surse oficiale. Mai mult, Ucraina cere trimiterea imediată a unei misiuni internaţionale pentru evaluarea situaţiei din Crimeea, precum şi asistenţă pentru protejarea obiectivelor nucleare.

„Este o alertă roşie. Nu este doar o ameninţare; ceea ce face Rusia este o declaraţie de război faţă de Ucraina. Îi cerem preşedintelui Vladimir Putin să retragă trupele din Ucraina”, a declarat Arseni Iaţeniuk, premierul interimar ucrainean.

A woman waves a Russian flag as armed servicemen wait near Russian military vehicles outside a Ukrainian border guard post in the Crimean town of Balaclava

Potrivit unui reprezentant al misiunii Ucrainei la Naţiunile Unite, aproximativ 15.000 de militari ruși sunt prezenți în Peninsula Crimeea, dar nu se știe dacă militarii sunt de la bazele ruse din Crimeea. Sâmbătă, Ministerul ucrainean al Apărării afirma că în Crimeea erau 6.000 de militari ruşi.

Două nave militare ruse dotate cu echipamente antisubmarin sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea, afirmă surse militare ucrainene, explicând că prezenţa navelor încalcă acordul privind Flota rusă de la Marea Neagră. 

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa internaţională, principalele elemente de infrastructură şi administrare – drumuri, aeroporturi şi instituţii – din regiunea autonomă ucraineană Crimeea se află, de aproximativ 48 de ore, practic sub controlul unor militari care cel mai probabil sunt ruşi, deşi semnele oficiale de identificare lipsesc de pe uniforme.

Consiliul ucrainean pentru Securitatea Naţională a decis plasarea armatei în stare de alertă şi mobilizarea trupelor, afirmă preşedintele instituţiei, Andrei Parubi.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său american, Barack Obama, că Rusia îşi rezervă dreptul de a „proteja interesele sale şi populaţia rusofonă” în caz de „violenţe” în estul Ucrainei şi în Crimeea.

Armed servicemen wait near Russian army vehicles outside a Ukrainian border guard post in the Crimean town of Balaclava

 

Foto: Reuters0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor