Cornel Miklosi are statuie pe Aleea Personalitatilor din Timisoara

De A.S.
Cornel Miklosi are statuie pe Aleea Personalitatilor
Cornel Miklosi are statuie pe Aleea Personalitatilor
Ingineri, academicieni, reprezentanți ai autorităților locale și o mulțime de copii s-au adunat, luni, în Parcul Central din Timișoara, pentru a participa la dezvelirea bustului lui Cornel Mikloși, personalitate care a contribuit decisiv la dezvoltarea transportului public timișorean. Mikloși a inventat prima maşină de sudat şine de cale ferată şi tramvai, a condus regia locală de transport, iar pe vremea sa a fost pus în funcțiune primul troleibuz din țară la Timișoara.

Aleea Personalităților din Parcul Central al Timișoarei s-a îmbogățit cu o nouă statuie, care îl înfățișează pe academicianul Cornel Miklosi, fondatorul școlii românești de sudură. La dezvelirea bustului au participat și nepotul academicianului, Dorin Dehelean, primarul și preotul din localitatea sa natală, Covăsînț, din județul Arad, și mai mulți copii de la școala din comună.

„Viaţa sa a fost legată în mare parte de Timişoara, de dezvoltarea transportului public în comun (…) Scopul său a fost să servească binele public. Eu vă mulţumesc tuturor pentru cinstirea memoriei bunicului meu”, a spus Dehelean.

„Anul acesta, în 5 martie, se împlinesc 125 de ani de la naşterea academicianului Cornel Mikloşi (1887- 1963), personalitate marcantă a vieţii academice timişorene, fondatorul Şcolii de Sudură din România, om de ştiinţă şi profesor al Şcolii Politehnice din Timişoara (1947-1962). Numele său a rămas în istoria Timişoarei ca fiind cel care a inventat în anul 1938, maşina de sudat capete de şină in situ (cale ferată fără articulaţii), cunoscută sub numele de “Taurus”, prima de acest fel din lume, deschizând astfel un nou drum în dezvoltarea căilor ferate”, au amintit reprezentanţii Primăriei Timişoara.

Cornel Mikloşi a condus Uzina Electrica Comunală şi Tramvaiele Comunale Timişoara, iar apoi Întreprinderile Electromecanice Timişoara. El a proiectat primele tramvaie cu boghiuri și, sub conducerea sa, pentru prima dată în ţară, la Timișoara au fost introduse troleibuzele în anul 1942. Tot pe vremea sa au fost instalate ceasornice electrice în intersecții, iar unul dintre meritele care i s-au datorat a constat în punctualitatea cu care circulau vagoanele.

Preşedinte al Cercului pentru Încurajarea Sudurii şi director al Centrului de Cercetări Tehnice din Timişoara, cercetător şi fondator al şcolii româneşti de sudură, Mikloși a atras în jurul său profesori, ingineri şi industriaşi, constituind nucleul de formare a Institutului de Sudură şi Încercări de Materiale (ISIM) de la Timişoara.

Academia Română – Filiala Timişoara şi Primăria Timişoara au organizat luni două manifestări pentru a omagia personalitatea şi activitatea academicianului, la 125 de ani de la naşterea sa. A fost dezvelit bustul lui Cornel Mikloşi de pe Aleea Personalităţilor, o lucrare care aparține sculptorului Ina Popescu, și a fost organizat un simpozion omagial despre viaţa şi opera academicianului.

Virgil Birou are bust pe Aleea personalitatilor din Timisoara

A fost inaugurata Aleea personalitatilor la Timisoara0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor