Copiii pot bate mingea in locurile de joaca! Au fost scoase si interdictiile de varsta si greutate din noul regulament

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
6Comentarii
Copiii pot bate mingea in locurile de joaca! Au fost scoase si interdictiile de varsta si greutate din noul regulament
© Copiii pot bate mingea in locurile de joaca! (foto: arhiva)
Timișoara are în sfârșit un regulament pentru funcționarea locurilor de joacă. Cam inutil, având în vedere că marea majoritatea prevederilor erau deja trecute în alte hotărâri de consiliu local. Oficial este că prichindeii pot bate mingea în locurile de joacă și accesul este permis și celor mai… plinuți.

Consilierii locali au discutat zeci de minute pe marginea noului regulament de organizare și funcționare a spațiile de joacă de pe domeniul public din Timișoara, care a ajuns cunoscut și la nivel național, după ce consilierii locali au votat câteva reguli stricte și aberante pentru prichindeii din Timișoara.

Așadar, după zeci de minute de discuții, aleșii municipali au decis să scoată recomandările din regulamentul care spune clar care sunt obligațiile primăriei, ale firmei care întreține locurile de joacă, obligațiile asociațiilor de locatari din zonele respective, precum și obligațiile beneficiarilor.

Printre altele, specialiștii primăriei propuneau ca echipamentele de joacă să nu poată fi folosite de copii cu vârsta mai mare de 14 ani sau de persoanele a căror greutate corporală depășește 54 de kg, interdicție la care s-a renunțat până la urmă.

„Am propus scoaterea aberației cu 54 de kg, că un copil de 12 ani ar putea avea 64 de kilograme. Dacă merge în trupă, ce facem, discriminare? Există cântare la locurile de joacă cumva? Sunt niște aberații, mie îmi pare rău că Timișoara este pusă, prin consiliul local, să aprobe niște chestiuni de-a dreptul penibile. Să nu uităm că același regulament a fost aprobat în urmă cu câteva luni, asta este cel mai grav, că a fost același regulament, și am apărut peste tot. Executivul primăriei ar trebui totuși să răspundă de aceste aberații și au un mare noroc cu domnul primar că nu îi penalizează. A fost eliminată limita de vârstă. Un copil de 14 ani să meargă în parc însoțit de mămică și de bunică e aberant, sunt persoane care la 14 ani au copii. A fost eliminată și interdicția de a te da pe rotative cu rău de înălțime. Păi scopul acelui echipament este să amețești, nu să nu amețești. Este de plâns, că e vorba de Timișoara. Amenzile sunt între 500 și 1.000 de lei sau între 1.000 și 2.000 de lei… am eliminat posibilitățile astea absurde de a penaliza pe cineva că merge în parc. Copiii noștri merg în parc nu în cămașă de noapte, cu botniță și să joace mima”, a explicat consilierul local Simion Moșiu.

Pe de altă parte, în locurile de joacă nu au voie să intre persoanele care au consumat băuturi alcoolice sau au asupra lor băuturi alcoolice ori substanțe interzise.

Tot consilierul liberal a propus ca interdicția să fie extinsă într-un areal mai mare.

„Dacă vine copilul și vine și calcă iarba sau florile, ce faci, plătești amendă ca părinte? Este floricol și dendrologic, flori și arbuști. Eu sunt crescut și la țară și la oraș. Dacă un părinte citește acest regulament, își ia copilul cu botniță și cu… laptopul și nu are voie să îl miște 1,5 metri. Cât privește alcoolul, dacă ringhișpilul este aici, eu la 1 metru jumătate am voie să beau alcool? Oricum nu este normal să te droghezi sau să bei alcool în parc. Aici e vorba și de locurile de joacă pentru copii din spatele blocurilor, alea sunt cel mai afectate. Este un regulament făcut la marele mișto. Nu era nevoie de el. Părerea mea este că era obligatorie o dezbatere publică la așa ceva”, a conchis Moșiu.

Consilierul PNL ar fi vrut să scoată și amenzile pentru cei care rup florile, dar n-a avut succes. Cel care a scos interdicția cu bătutul mingii, pentru care oricum nu erau prevăzute amenzi, este un consilier PSD.

Printre altele, toboganul nu poate fi folosit de doi copii deodată, prichindeii nu au voie să urce invers pe tobogan sau să coboare cu… capul înainte, nu au voie să escaladeze echipamentele de joacă dacă nu este vorba despre echipamente speciale pentru cățărare sau echilibristică și nu au voie să folosească rotativele dacă au rău de mișcare.

Potrivit regulamentului, este interzis consumul de alimente în timpul jocului, iar leagănul, rotativa sau balansoarul vor fi folosite doar în poziția „șezut”. De asemenea, „este interzisă punerea în mișcare a echipamentelor din interiorul razei de acțiune a acestora”.

„Este interzis accesul, circulația sau parcarea bicicletelor, scuterelor, motoretelor, motocicletelor, ATV-urilor, remorcilor, rulotelor sau autovehiculelor în incinta locului de joacă, excepție făcând accesul cu biciclete, triciclete sau trotinete pentru copiii cu vârsta sub 7 ani, însoțiți de părinți”, se mai arată în regulament.

Părinții trebuie să aibă mare grijă să nu mute mobilierul urban din locurile de joacă, cum ar fi băncile, coșurile de gunoi, scrie în regulament. Mai mult decât atât, nu au voie să folosească „la un volum necorespunzător aparatura audio”.

Riscă amenzi între 500 și 1.000 de lei cei care folosesc aparatele defecte, cei care intră cu animale de companie în locurile de joacă și cei care mută mobilierul.

De asemenea, polițiștii locali pot da amenzi între 1.000 și 2.000 de lei celor care nu păstrează curățenia, celor care intra sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise în locurile de joacă ori celor care au cu ei astfel de băuturi și substanțe, celor care intră cu biciclete ori alte vehicule, celor care „zgârie, scriu, vopsesc, murdăresc cu orice substanță, demontează, mută, rup, distrug echipamentele de joacă, gardul împrejmuitor, mobilierul urban (bănci, pubele, lampadare etc.) și materialul dendro-floricol”, precum și celor care dau muzica prea tare.

Articole pe aceeași temă:

Noi reguli in locurile de joaca din Timisoara: copiii nu au voie sa tipe, parintii nu au voie cu afrodisiace

Copiii nu au voie sa bata mingea in locurile de joaca din Timisoara. Forma finala a regulamentului6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor