Copiii nu vor mai avea acces la cafea, hamburgeri si chipsuri in scolile din Timisoara

De A.S.
Copiii nu vor mai avea acces la cafea, hamburgeri si chipsuri in scolile din Timisoara
© TION - Copiii nu vor mai avea acces la cafea, hamburgeri si chipsuri in scoli
Consilierii locali timişoreni au adoptat, marţi, o hotărâre prin care au stabilit să nu mai permită amplasarea de automate de cafea decât în cancelarii în incinta şcolilor din oraş, pentru ca elevii să nu aibă acces la ele. Totodată, aleşii au decis să impună o nouă condiţie la închirierea spaţiilor din unităţile de învăţământ preuniversitar: să nu se vândă produse considerate a fi nesănătoase pentru copii, adică alimente care oricum sunt interzise în şcoli prin lege.

„Vom avea aceste interdicții. Nu este normal să se vândă aceste produse în holurile școlilor. Nu este normal ca aceste produse să fie accesibile copiilor de vârste fragede. Profesorii și alți angajați ai școlilor trebuie să-și poată cumpăra o cafea, dar din locuri accesibile numai lor. Automatele de cafea vor fi mutate în locuri la care să nu aibă acces și elevii. Primăria are atribuții de control, pentru că școlile sunt în subordinea primăriei. Putem să reziliem contractele (n.r. – pentru spaţii) dacă vedem că nu se respectă”, a declarat primarul Nicolae Robu după adoptarea hotărârii, care a fost iniţiată de consilierul local Ştefan Sandu, după ce alesul a reclamat în repetate rânduri faptul că în unele şcoli timişorene elevii pot servi la liber cafea de la automate.

Hotărârea prevede practic completarea şi modificarea unei hotărâri mai vechi, din februarie, pentru aprobarea metodologiei de închiriere a spaţiilor temporar disponibile situate în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.

S-a interzis comercializarea, în incinta acestor unităţi de învăţământ, a alimentelor care contravin Legii 123/ 2008, prevăzute în Anexa 1 la Ordinul Ministerului Sănătăţii 1.563/ 2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi.

Ce fel de alimente intră în această categorie? Cele care au conţinut mare de zaharuri, sare sau grăsimi, fiind stabilite anumite limite de la care produsele devin nerecomandate. De exemplu prăjiturile, bomboanele, hamburgerii, pizza, chipsurile, snacks-urile, alunele, covrigeii şi biscuiţii săraţi, produsele de patiserie, margarina, brânza topită, mezelurile grase, sandvişuri neambalate etc. Acelaşi ordin spune că în incinta şcolilor ar trebui să se vândă numai apă potabilă sau minerală îmbuteliată.

Prin noua hotărâre adoptată s-a decis să se permită amplasarea automatelor de băuturi calde în spaţiile destinate în exclusivitate cadrelor didactice – cancelarii, cabinete etc.

De asemenea, s-a stabilit ca închirierea spaţiilor temporar disponibile din incinta unităţilor de învăţământ să se facă prin licitaţie, pe o perioadă de un an, cu posibilitatea prelungirii până la 4 ani, licitaţia să poată fi organizată doar dacă sunt admişi să participe minim doi ofertanţi, iar atribuirea să se realizeze numai dacă există cel puţin o ofertă peste valoarea de pornire.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor