Contre in CL Timisoara pe tema finantarii cluburilor sportive. Prima victima – BC Timisoara

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
6Comentarii
Contre in CL Timisoara pe tema finantarii cluburilor sportive. Prima victima – BC Timisoara
© Contre in CL Timisoara pe tema finantarii cluburilor sportive (foto: arhiva)
Dezbateri aprinse, joi, în şedinţa de plen a Consiliului Local Timişoara, pe tema finanţării cluburilor sportive din bani publici. Totul a început de la crearea unui nou contract cadru care să permită finanţarea în continuare a acestor cluburi după ce legea a fost schimbată, dar şi după ce un raport al Curţii de Conturi a stabilit că finanţarea acestora în ultimii ani a fost ilegală, prejudiciul ridicându-se la peste 30 de milioane de lei. Prima victimă a acestui scandal este echipa Baschet Club Timişoara, care are conturile blocate şi riscă să nu aibă banii necesari să plătească participarea în cupele europene, susține un consilier local PNL, care este și membru în consiliul director al clubului.

Totul a început joi, când pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Consiliului Local Timişoara, consilierii au avut de votat un nou contract cadru de asociere între municipiul Timişoara şi structurile sportive unde municipiul are calitatea de asociat. Acest nou contract, a explicat primarul Nicolae Robu, este necesar pentru că legea pe baza căreia s-a făcut iniţial asocierea a fost schimbată în urmă cu mai multe luni. El a explicat că întârzierea cu care s-a făcut modificarea contractului este dată de faptul că nici până azi nu au fost publicate normele de aplicare a acesteia.

„Am aşteptat normele de aplicare pentru această lege. Din păcate, normele de aplicare nu au apărut nici până astăzi. Totuşi, o lege intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Prin cale de consecinţă, legea e valabilă şi poate fi aplicată şi în lipsa normelor de aplicare. Contractul cadru e întocmit în concordanţă cu noua legislaţie”, a explicat Robu.

Problema este că în lipsa unui contract legal, Primăria Timişoara a oprit finanţările structurilor sportive, iar unele dintre acestea au intrat în imposibilitate de plată şi s-au trezit chiar şi cu conturile blocate.

La tot acest haos se adaugă şi un control al Curţii de Conturi, auditorii acestei instituţii stabilind că finanţările efectuate până acum ar fi fost ilegale, prejudiciul ridicându-se la peste 30 de milioane de lei. Primăria intenţionează să conteste rezultatele acestui control, însă totul este neclar.

De acest aspect s-au legat şi consilierii locali PSD, care au susţinut că nu pot vota modificarea acestui contract cadru atât timp cât lucrurile nu sunt lămurite din punct de vedere legal. Mai mult, aceştia au afirmat că au văzut concluziile raportului Curţii de Conturi cu câteva minute înainte de şedinţa de plen de joi şi au cerut o amânare a votului până când vor putea să se consulte cu jurişti, deoarece un vot favorabil ar putea atrage chiar şi răspunderea penală a lor.

„Din experienţa mea cu Camera de Conturi nu înclin să cred ce spun toţi audiorii acesteia. Mi se pare însă un pic forţat să fim nevoiţi să votăm astăzi asocieri cu cluburi sportive. Consilierii locali nu au avut voie să ia raportul curţii acasă, nici măcar concluziile acestuia. (…) Eu vă propun să retrageţi de pe ordinea de zi acest proiect. Să ne consultăm şi noi cu jurişti, cu specialiştii noştri şi să avem o poziţie într-o şedință ulterioară. În caz contrar, grupul PSD nu va vota acest proiect” a spus liderul grupului PSD din Consiliul Local Timişoara, Alfred Simonis.

În ciuda insistenţelor primarului Robu, care a încercat să îi înduplece pe consilierii PSD să voteze proiectul propus, acesta a căzut la vot. Aleşii locali au stabilit, totuşi, să se întâlnească din nou, luni, pentru a rediscuta acest contract cadru şi pentru a debloca, astfel, situaţia.

BC Timişoara este prima victimă. La un pas să nu participe în cupele europene

Echipa care este deținătoarea n-titre a Cupei României la Baschet – BC Timişoara – ar putea fi prima victimă a acestor neînţelegeri. Clubul se află în acest moment în imposibilitatea de a achita cotizaţia către FIBA pentru participarea în cupele europene. Consilierul PNL Ciprian Jichici, care este şi membru în consiliul director al echipei, a atras atenţia în plen că, dacă BC Timişoara nu achită luni această cotizaţie, totul va fi prea târziu.

„E o încălcare extrem de gravă a libertăţii decizionale a CL Timişoara. Din nefericire, dincolo de greşelile gramaticale flagrante şi de minciunile sfruntate care există în acest raport, cum ar fi faptul că membrii Consiliului Director al BC Timişoara sunt plătiţi pentru activitatea lor, există câteva probleme fundamentale de fond. Cred că poziţia acestei Curţi de Conturi reprezintă o ingerinţă inacceptabilă în activitatea consiliului local şi în urma a ceea ce s-a văzut astăzi şi cred că fiecare membru al consiliului local îşi asumă votul dat, repercusiunile asupra activităţii sportive a cluburilor sportive din Timişoara vor fi semnificative, probabil începând cu incapacitatea de a participa în cupele europene, respectiv campionatele naţionale. Având în vedere că prin intervenţii excepţionale a fost prelungită posibilitatea achitării cotizaţiei către Federaţia Internaţională de Baschet, aici vorbesc de clubul BC Timişoara pentru participarea în Cupele Europene, şi că luni, 31 august, este ultima zi în care acest lucru putea fi făcut, cred că rezultatele vor fi evidente atât pentru cei care au votat pentru proiectul respectiv, cât şi pentru cei care au votat împotriva lui”, a explicat Jichici, la finalul şedinţei de plen.

El a precizat că suma pe care clubul o are de plătit nu este foarte mare, de aici şi frustrarea dată de această situaţie.

„Ceea ce mie mi se pare important este că autoritatea locală şi consiliul local trebuie o dată pentru totdeauna să își asume dacă doresc să sprijine sportul în Timişoara, sau nu. Şi dacă decizia e să nu sprijinim sportul, atunci să ne-o asumăm şi să o spunem public. Aşa cum au făcut unii membrii ai consiliului local astăzi. (…) În condiţiile în care cotizaţia către FIBA nu poate fi achitată, acest lucru este evident (că BC Timişoara nu va participa în cupele europene – n.r.). Având în vedere că în urma acestor şicane ale curţii de conturi, finanţările au fost sistate, în acest moment suntem în imposibilitatea de a face această plată”, a mai spus Jichici.

Primarul Nicolae Robu se arată însă încrezător că un vot favorabil dat luni acestui proiect va debloca situaţia, iar BC Timişoara va putea primi în acest an competiţional vizitele unor mari echipe de baschet din Europa.

„Ziua de luni este lungă”, a spus Robu. Rămâne de văzut dacă va avea şi dreptate.

Totuși, declarațiile lui Jichici sunt surprinzătoare având în vedere că managerul clubului BC Timișoara, Leo de Maio, a spus în urmă cu o săptămână că, deocamdată, nu sunt probleme financiare la club.

„În acest moment nu sunt probleme cu banii la club, salariile sunt plătite, ne-am înscris în cupele europene, am plătit inclusiv garanţia de participare, am virat-o. Noi în fiecare lună trimitem la autorităţi lista cheltuielilor, iar ei ne virează parte din cotizaţie. Aici se face baschet, nu altceva. Oricine poate să vină să vadă orice document, noi nu avem nimic de ascuns. Lunile viitoare nu știm cum va fi. (…) În acest an de două ori s-a schimbat legea. Nu mai ştii cum să faci. Acum se lucrează din nou adaptarea legii sporturilor. Acolo trebuie făcută o lege foarte clară, care să o poată citi oricine, să nu fie interpretabilă”, spunea atunci de Maio.

Articole pe aceeași temă:

BC Timisoara porneste la drum cu o echipa noua, dar si cu multe ganduri noi6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor