Concert in memoria lui Erich Bergel, un artist pe care Securitatea si temnitele comunismului nu l-au putut infrange

De S.P.D.
Concert in memoria lui Erich Bergel, un artist pe care Securitatea si temnitele comunismului nu l-au putut infrange
Filarmonica Banatul l-a comemorat pe maestrul Erich Bergel printr-un concert în care orchestra simfonică timișoreană a avut, în mod excepțional, un concertmaestru invitat din Ungaria: Albert Markos. Tot din Ungaria a venit și solistul serii, reputatul pianist Csiky Boldizsar jr.

La 15 ani de la despărțirea de Erich Bergel, concertul In memoriam al Filarmonicii din Timișoara a început cu un cuvânt de gratitudine rostit de dirijorul Radu Popa și cu un moment de reculegere, cu gândul la artistul care a finalizat o capdoperă a lui Bach rămasă până atunci neterminată, Arta fugii. Programul serii a cuprins Concertul nr.23 pentru pian şi orchestră în La major de W.A.Mozart și Simfonia nr. 4 în Mi bemol Major de A.Bruckner, excelent interpretată.

Născut în 1930, la Râşnov, într-o comunitate de etnie germană stabilită în Transilvania din secolul XII, Erich Bergel și-a moştenit talentul muzical de la tatăl său, învăţător, profesor de muzică, bun violonist şi un apreciat dirijor de cor. Tuturor celor patru copii ai săi, o fată şi trei băieţi, Erich Bergel senior le-a oferit, de la vârste fragede, o serioasă educație muzicală, cu studii de vioară, violoncel, flaut, trompetă, chitară, pian şi orgă. În familie se cânta mult: melodii populare germane, madrigale polifonice sau muzică de cameră. La vârsta de nici 5 ani, Eric Bergel fiul, descoperă farmecul sunetelor orgii din bisericile transilvane Braşov, Sibiu, Sighişoara, Cluj. Un reputat profesor, Kurt Mild, l-a instruit timp de doisprezece ani, ajungând să-l cunoască pe Bach şi imperiul său de sunete, Erich Bergel înscriindu-se mult mai departe ca instrumentist de excepţie, iar apoi, sub îndrumarea dirijorului Antonin Ciolan, la Conservatorul din Cluj – un maestru, el însuşi, al baghetei.

Destinul artistic strălucitor a fost, pentru o vreme, tragic zdrobit de regimul comunist. Pentru că a dirijat oratorii şi simfonii considerate la acea vreme «mistice» , cum ar fi «Creaţiunea» de Haydn, Erich Bergel a fost exmatriculat, apoi a suferit ani de anchete, de lagăre şi închisori. După munca forţată de la Periprava şi 4 ani de detenție la Jilava, Codlea şi Oradea, Erich Bergel a fost graţiat. Invitat în Germania chiar de Herbert von Karajan, Erich Bergel reușește să evadeze din sinistra ”epocă de aur” şi astfel începe o extraordinară carieră internaţională, fără să-și uite vreodată țara natală, fără să poarte ranchiună celor care l-au dat pe mâna Securității. Impresionanta sa biografie este redată în cartea ”O viață de muzician. Erich Bergel”, de Hans Bergel.

Foto (c) fotosen.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor