Colterm mai primește 8 milioane de euro din bugetul Timișoarei. Pentru pierderile din cauza rețelelor vechi

De Roxana Deaconescu
26Comentarii
Colterm mai primește 8 milioane de euro din bugetul Timișoarei. Pentru pierderile din cauza rețelelor vechi
© Tion: Colterm mai primește 8 milioane de euro din bugetul Timișoarei
Societatea de termoficare a Timișoarei mai primește o tură de bani din bugetul orașului. Suma este destul de mare, de peste 8 milioane de euro, pe care primăria îi dă pentru pierderile cauzate de rețelele vechi ale Colterm, pe anul 2018. Consilierii locali vor vota alocarea banilor în următoarea ședință.

Un proiect aflat pe lista suplimentară la cea mai recentă ședință de consiliu a ridicat câteva semne de întrebare și a fost retras de pe ordinea de zi chiar de primarul Nicolae Robu. Documentația a apărut pe ultima sută de metri și nu a putut fi analizată de mai mulți aleși locali, mai ales de consilierii din opoziție.

Se referă la „acoperirea integrală, din surse de la bugetul local, a pierderilor induse aferente anului 2018, din prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, către populaţie”.

Vorbim despre o sumă destul de mare, de aproape 40 de milioane de lei, care vor pleca din bugetul local în conturile companiei de termoficare.

„Prin HCL nr. 400 din 25.07.2019 a fost aprobată documentaţia privind «Bilanţul real tehnologic şi optimizat al energiei termice pentru sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al municipiului Timişoara aferent anului 2018» (…) Diferenţa dintre pierderile reale înregistrate în anul 2018 şi pierderile tehnologice aprobate în preţurile locale aferente anului 2018 reprezintă pierderi induse, neacceptate în preţ/tarif. Totalul pierderilor induse aferente anului 2018 este de 32.761.304,197 lei fără TVA, respectiv 38.985.951,994 lei inclusiv TVA”, se arată în motivarea proiectului.

Primarul Nicolae Robu a decis însă să retragă proiectul de pe ordinea de zi, pentru că acesta nu avea încă avizul juridic. Spune însă că este vorba despre chestii simple juridice, care se rezolvă imediat.

„E vorba despre recunoașterea și apoi plata pierderilor tehnologice. E cum s-a întâmplat în fiecare an. Sunt două tipuri de pierderi: pierderi induse financiar și pierderi induse tehnologic. Și unele, și altele trebuie să aibă aprobarea, recunoașterea, și, sigur, asta se face printr-o aprobare în CL. L-am retras (proiectul – n.r.) pentru că juriștii au găsit niște inadvertențe. Probabil în două săptămâni rezolvăm”, ne-a explicat Robu.

Suma este mult mai mare față de anii precedenți, se explică în raportul de specialitate: „pierderile în reţelele de transport şi distribuţie în anul 2018 au fost mai mari faţă de cele din anul 2016, deoarece pierderile prin transfer de căldură în mediul ambiant au crescut din cauza stării necorespunzătoare a izolaţiei conductelor, iar pierderile masive au crescut din cauza spărturilor din conducte”.

Ca să fie mai clar, timișorenii plătesc pentru infrastructura veche și nereparată a Colterm.

Potrivit documentației pusă la dispoziție de societatea de termoficare, în 2018, pierderile reale au fost de 132.427,8 Gcal, pe rețelele de transport, 96.870,5 Gcal pe rețelele de distribuție, respectiv 1,39 milioane mc consum tehnologic de apă de adaos. De asemenea, trebuie plătite drept pierderi induse pe reţelele de transport – 71.493,4 Gcal, pierderi induse pe reţelele de distribuţie – 37.837,013 Gcal, și pierderi induse masice – consum tehnologic de apă de adaos 500.078 mc.

Nu este prima dată când Primăria Timișoara plătește bani frumoși pentru Colterm. La sfârșitul anului trecut, municipalitatea a luat un credit de 100 de milioane de euro de la Trezorerie, pentru societatea de termoficare. Banii au fost, de fapt, subvenția în avans, pentru o perioadă mai mare de un an. Colterm nu s-a scos însă din groapă și are în continuare datorii istorice foarte mari. Drept urmare, în luna iulie a acestui an era să rămână fără gaz, iar cei aproape 60.000 de abonați fără apă caldă. E.ON a vrut să închidă robinetul, dar situația a fost evitată după intervenția personală a primarului Nicolae Robu.

Edilul-șef insistă însă că situația nu este atât de tragică.

„Situația Colterm nu este foarte gravă. Este ca de obicei. Este o situație constant critică la Colterm, dar supraviețuim, în timp ce alții au dat faliment”, a conchis Robu.

Articole pe aceeași temă:

Colterm, salvată iar de primărie de la faliment. Poluează de aproape 6 milioane de euro și trebuie să se conformeze la UE

Colterm e cu un pas mai aproape de 30 de milioane de euro de la UE. Deodată cu scumpirea gigacaloriei26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor