Cojocari spune ca si-a avertizat fiica sa nu ia contracte mari cu Primaria Timisoara

De A.S.
Reactualizat la:
12Comentarii
Cojocari spune ca si-a avertizat fiica sa nu ia contracte mari cu Primaria Timisoara
© TION - Ioan Cojocari
Secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, spune că n-are niciun stres, chiar dacă ANI a constatat existenţa unui conflict de interese de natură penală în cazul său, din cauza actelor pe care le-a încheiat în trecut municipalitatea cu biroul notarial unde activează fiica sa, Paula Cojocari, pentru că era „treabă normală”. Secretarul consideră că n-a greşit cu nimic, pentru că fiica sa oricum n-a luat… vreun contract mare.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au anunţat, recent, că secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, a fost în conflict de interese de natură penală în perioada 2007-2011, în timpul fostei administraţii.

„Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură penală, precum și posibila săvârşire a infracțiunii de folosire, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității, în cazul lui Cojocari Ioan, secretar al Primăriei Municipiului Timișoara, întrucât, în perioada 2007-2011, Primăria Municipiului Timișoara, prin Serviciul Juridic (serviciu subordonat direct secretarului), a încheiat un număr de 36 acte notariale cu Biroul Notarilor Publici „Cojocari Paula & Tomus Aurelia” (cabinet notarial în cadrul căruia fiica acestuia este notar). Pentru legalizarea actelor notariale, primăria a plătit suma de 274.029,7 lei (aprox. 70.264 euro), reprezentând plățile onorariilor și taxelor notariale”, au anunţat cei de la ANI, precizând că au sesizat organele judiciare competente.

Cojocari spune însă că toată povestea e veche şi se declară nemulţumit că a trebuit să afle din presă la ce concluzie au ajuns inspectorii de integritate în cazul său. Mai mult, secretarul îi acuză pe reprezentanţii ANI că încalcă legea.

„Eu n-am fost sesizat. E treaba lor ce au anunţat, dacă ei încalcă legea – ANI – care spune că e confidenţialitate (…) Eu nici până în ziua de astăzi nu am primit nimic de la ANI direct. Dosarul e din 2009, mi-a cerut un punct de vedere, i l-am dat. Dar din 2009 până acum… Au dat comunicatul. Nu era normal să fiu eu anunţat prima dată şi după aceea să fi dat comunicatul? Nu mi-au trimis nici acum, i-am sunat (…) Mi-au spus că e pe drum concluzia, ce-au pus pe site, să-mi spună unde este dată, că e de natură penală, la ce instituţie…”, a declarat Cojocari.

În ceea ce priveşte faptele de care este acuzat, secretarul primăriei crede că totul ar trebui să fie istorie, mai ales că a mai fost cercetat o dată pentru povestea cu fiica sa şi a ieşit basma curată.

„Eu oricum nu-mi fac niciun fel de probleme. Nu am greşit cu absolut nimic. Atâtea greşeli să am cât e treaba asta. Sunt foarte relaxat, liniştit, mai ales că a fost cercetată penal treaba asta, aceeaşi faptă. Era treabă normală. Nu asta e problema, problema de procedură irită. Nu e normal, nu e corect. Atâta să am în viaţă stres cât am cu asta… Ce stres să am? Întrebaţi-i pe ei (n.r. – pe cei de la ANI) de ce s-au trezit acum, după atâţia ani. Ei orice se sesizează la ei dau mai departe, nu analizează, nu nimic. Aveau toate documentele”, a mai declarat Cojocari.

Întrebat de ce nu mai colaborează în prezent Primăria Timişoara cu biroul notarial al Paulei Cojocari dacă totul a fost „normal” şi corect, secretarul a explicat că nici în trecut… n-a fost mare lucru. Mai mult, Cojocari susţine că în primă fază nici n-a ştiut ce afaceri are fiica sa cu municipalitatea. Dar, cu toate acestea, spune că a avertizat-o să nu ia vreun contract mare…

„N-ai ce să colaborezi, nici atunci n-a fost… Au fost peste 290 de acte notariale. Din 290 de acte la 22 de notari, fiică-mea a făcut, în decursul timpului, deci în decurs de 6-7 ani, 36 de acte, numai donaţii de drumuri. N-are niciun contract făcut, n-are valori mari, n-are nimic… Atunci care e problema? Era foarte normal, era la minimum valoarea. Banii la notariat, că plătea la fiică-mea, că plătea oriunde altundeva… N-am trimis eu, nici n-am ştiut de astea, că se ia oferta cea mai mică, deci nu avea niciun fel de problemă. Iniţial n-am ştiut de contracte, nici nu m-a interesat, că sunt valori foarte mici. Eu i-am spus ei să nu ia niciun contract mare cu primaria. E un exemplu: Cazarma U, o singură evaluare face munca pe un an de zile. I-am spus să nu se ducă acolo, orice contracte de la Miuţ (n.r. – fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu a primăriei) care îs contracte mari… Niciun contract n-are. Îs nişte donaţii de drumuri care se făceau oriunde, nu e nicio problemă. Care e conflictul aici? Care e prejudiciul?”, a conchis secretarul Ioan Cojocari.

Primarul Nicolae Robu a anunţat, imediat după ce şi-a preluat mandatul, că a interzis acest tip de relaţii în raport cu primăria, afirmând recent, după prezentarea raportului ANI, că va cere şi el un control intern, pentru a se verifica dacă dispoziţia pe care a dat-o a fost respectată, dar că municipalitatea nu mai colaborează cu respectivul cabinet notarial.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor