Coada la Catedrala Mitropolitana pentru apa sfintita

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
4Comentarii
Coada la Catedrala Mitropolitana pentru apa sfintita
© TION - Coada la Catedrala Mitropolitana pentru apa sfintita
Mulţi credincioşi au venit la Catedrala Mitropolitană din Timişoara pentru a lua apă sfinţită. Deşi acest ceremonial al sfinţirii apei se face şi la alte biserici din urbea de pe Bega, cei mai mulţi timişoreni au venit la catedrală pentru a lua agheasma.

Catedrala Mitropolitană e plină ochi în timpul slujbei. Şi afară s-a strâns lume. Sute de litri de agheasmă sunt pregătiţi pentru timișorenii care au venit la slujba de la Catedrala Mitropolitană. Oamenii stau deja la două cozi pentru a fi siguri că prind o sticlă cu apă sfințită.

Boboteaza este cea mai importantă sărbătoare din prima lună a anului. În toate lăcaşurile de cult ortodoxe, cu ocazia marelui Praznic al Epifaniei, se săvârşeşte Slujba Aghiasmei Mari. Slujba sfinţirii apei se poate face atât în Ajun, cât şi în dimineaţa zilei de Bobotează şi aminteşte de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în apele Iordanului.

Pe 7 ianuarie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului.

Alte sărbători creştin-ortodoxe în ianuarie mai sunt: pe 10 ianuarie, în calendar este menţionat Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti. Cuviosul Antonie cel Mare, ocrotitor al multor lăcaşuri de cult din ţara noastră, este cinstit la 17 ianuarie. Pe 21 ianuarie este pomenit Cuviosul Maxim Mărturisitorul, iar pe 25, Sfântul Ierarh Grigorie Teologul și Sf. Ier. Bretanion Episcopul Tomisului. În penultima zi a lunii ianuarie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor