Clinica de Chirurgie Cardiacă din Timișoara, închisă din cauza lipsei de materiale sanitare și medicamente

De Adriana Ardelean
36Comentarii
Clinica de Chirurgie Cardiacă din Timișoara, închisă din cauza lipsei de materiale sanitare și medicamente
Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara anunță închiderea unității medicale pe care o conduce, din lipsă de fonduri.

„Clinica de Chirurgie Cardiacă din Timișoara și-a întrerupt activitatea chirurgicală din data de 26 martie 2013, ca urmare a lipsei cronice de materiale sanitare și medicamente. Am primit adrese de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș și de la Prefectura Județului Timiș, prin care se atenționează direcțiunea spitalului și sefii de sectie că pacienții nu pot să-și cumpere materiale și medicamente pe perioada spitalizării potrivit legislatiei în vigoare. In caz contrar, spitalul trebuie să ramburseze pacientului toate cheltuielile proprii pe perioada spitalizării, iar șefii de secție să răspundă personal de încălcarea legii”, a transmis șeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă, Marian Gaspar.

Acesta explică că legislația actuală îi împiedică pe medici să își facă datoria, măsură ce va duce și la pierderea de vieți omenești. Asta deoarece spitalelor li s-a interzis să accepte bani pentru materiale sanitare de la pacienți, în condițiile în care fondurile asigurate prin programe guvernamentale nu acoperă nici jumătate din din sumele cheltuite pentru cazurile de urgență.

„Situația este și mai dramatică în Departamentul de Cardiologie Intervențională unde ajung cazurile de urgență cu infarct miocardic acut, pentru care nu există materiale necesare actului terapeutic. Fără o intervenție de urgență in primele ore de la infarct acesti pacienti pot muri. Până acum pacientii își cumpărau o parte din materiale și medicamente pe care spitalul nu avea banii să le achizioneze din programele naționale de cardiologie și din veniturile pe caz rezolvat DRG de la Casa de Asigurări de Sănătate. Chiar dacă erau asigurate materialele din Programul Național de Infarct pentru 30 de cazuri, acestea erau insuficiente pentru că aveam urgențe de peste 70 de cazuri pe lună. Nimeni nu poate programa câte cazuri pot face infarct într-o lună”, mai spune Marian Gașpar.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cariacă Cardiacă solicită o întâlnire oficială cu autoritățile din domeniu sanitar pentru rezolvarea situației.

“Pacienții care au indicație chirurgicală sunt trecuți pe lista de așteptare până la rezolvarea oficială a stării de blocaj financiar. Așteptăm o întâlnire oficială cu responsabilii spitalului și reprezentații Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Prefectura, Colegiul Medicilor din Județul Timiș”, concluzionează șeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă din Timișoara.36Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor