Cladire de patrimoniu din centrul Timisoarei, demolata de un clan de romi

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
64Comentarii
Cladire de patrimoniu din centrul Timisoarei, demolata de un clan de romi
Una dintre cele mai frumoase clădiri din Timişoara, Casa Muhle, situată pe bulevardul Mihai Viteazu a fost transformată într-o ruină după ce a încăput pe mâinile unui clan de romi. Reprezentanţii Primăriei Timişoara susţin că au cerut sistarea lucrărilor de demolare, în timp ce consilierii PNL acuză municipalitatea de dezinteres în acest caz.

Casa Muhle a fost construită în secolul 19 şi a aparţinut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc. Situată în centrul Timişoarei, casa de pe bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost considerată întotdeauna drept una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiu. La începutul anilor 2000, clădirea monument istoric a intrat în posesia unui clan de romi, care ulterior a solicitat mai multe autorizaţii de construcţie de la Primăria Timişoara. Ultima autorizaţie a fost acordată de Primăria Timişoara în luna iulie 2011. Conform acestui document, eliberat la cererea lui Ionel Stancu, proprietarul avea voie să execute „lucrări de restauraţii, reparaţii generale, modificări interioare şi exterioare prin consolidări, extinderea casei scării şi extinderea clădirii pe faţada posterioară cu 3,85 metri în scopul reîntregirii faţadelor în mod unitar, cu păstrarea arhitecturii existente, amenajare de mansardă în podul existent cu păstrarea cotei existente la cornişă şi păstrarea caracterului arhitectural existent, refuncţionalizare şi recompartimentare parţială a clădirii la subsol, parter şi mansardă şi amenajarea unui bazin la demisol”.

Însă, în urmă cu o săptămână, proprietarii au dărâmat acoperişul. Vineri, reprezentanţi ai Primăriei Timişoara, Poliţiei Locale, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş şi Inspectoratului de Stat în Construcţii au descins la această adresă şi au cerut sistarea imediată a lucrărilor.

„În urma verificării de vineri s-a constatat faptul că modul în care se execută lucrările de restaurare nu respectă procedurile impuse de o intervenţie la o clădire de patrimoniu, drept pentru care Primăria Municipiului Timişoara, prin Instituţia Arhitectului Şef, a dispus sistarea oricărei lucrări”, se arată într-un comunicat al Primăriei Timişoara.

De acest caz au aflat şi consilierii locali liberali, care se declară revoltaţi de ceea ce se întâmplă în centrul Timişoarei.

„În spatele nostru se desfăşoară o demolare total ilegală, care nu a respectat legislaţia în vigoare, regulamentele locale de urbanism. Şi sper ca povestea să se oprească aici. Sper ca peste 6 sau 12 luni să nu cumva să vedem o realizare măreaţă arhitecturală aşa cum sunt cele din zona bulevardului Loga, sau din zona bulevardului Eminescu sau academician Alexandru Borza. Aşa cum s-a procedat aici s-a procedat cu toate obiectivele. Întotdeauna sub o aparenţă de legalitate, Primăria Municipiului Timişoara nu a făcut nimic pentru a împiedica aceste monstruozităţi şi sunt convins că dacă nu am fi fost sub presiunea campaniei electorale, nici de această dată nu s-ar fi luat nicio măsură”, a afirmat consilierul municipal Ciprian Jichici, care a convocat, marţi, o conferinţă de presă în faţa casei Muhle.

El a precizat că, probabil, Primăria Timişoara nu ar fi acţionat în acest caz dacă nu ar fi aflat că doreşte să ţină o conferinţă de presă pe acest subiect şi dacă nu ar fi fost campanie electorală.

„Ne aflăm în faţa a ceea ce sper că va fi ultima mare realizare a regimului Ciuhandu în municipiul Timişoara. Este o nouă confirmare a unei politici mai mult decât defectuoase dusă în ceea ce priveşte clădirile istorice din municipiul Timişoara. Spre surprinderea noastră, în momentul în care s-a aflat în Primăria Timişoara că intenţionez, în calitate de preşedinte al Comisiei de Urbanism să susţin această conferinţă de presă, toate rotiţele care ar fi trebuit să se pună în mişcare de mai bine de o lună, s-au pus în mişcare în ultimele zile. Brusc aflăm că această monstruozitate săvârşită aici, demolarea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din municipiul Timişoara, este ilegală. Aflăm că arhitectul-şef s-a sesizat şi, chipurile, a sistat lucrările”, a mai spus Jichici.

În opinia lui, Primăria Timişoara ar fi trebuit să urmărească mult mai atent ce se întâmplă cu acest obiectiv istoric şi să sisteze în faşă orice intenţii de demolare.

„A venit momentul de a înceta să ne mai batem joc de faţa acestui oraş şi toţi cei care nu şi-au făcut treaba la nivelul Direcţiei de Urbanism, Direcţiei Edilitare şi Poliţiei Locale, trebuie să plece. În primul rând, Primăria Timişoara ar fi putut să intervină înainte ca această demolare să aibă loc. Ar fi trebuit să urmărească lucrările, să dea o atenţie mult mai mare obiectivelor catalogate drept obiective cu valoare istorică. Această demolare a avut loc în urmă cu aproape o săptămână, însă Direcţia de Urbanism din cadrul Primăriei Timişoara a început abia acum să ia măsurile necesare”, a concluzionat Jichici.

În timpul conferinţei de presă susţinută de consilierul liberal, la faţa locului s-a aflat şi un echipaj al Poliţiei Locale. Poliţiştii au afirmat că se află acolo pentru a verifica dacă proprietarul respectă ordinul de sistare a lucrărilor. De asemenea, potrivit reprezentanţilor Primăriei Timişoara, proprietarul şi constructorul au fost chemaţi, marţi, la Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru „clarificări legate de lucrarea executată şi pentru luarea măsurilor impuse de lege în astfel de cazuri”.

Potrivit arhitecţilor timişoreni, ceea ce se întâmplă în cazul acestei construcţii monument este tipic pentru modul în care acţionează proprietatii care doresc să modifice o clădire istorică. Se decopertează acoperişul, iar imobilul este apoi lăsat în paragină timp de doi sau trei ani, până când cade din cauza intemperiilor. Apoi se cere o nouă autorizaţie şi se execută o clădire nouă.

Interesant este că, în urmă cu mai mulţi ani, presa locală şi naţională semnala că unul dintre asociaţii firmei MG Building Design, deţinută de fiul primarului Gheorghe Ciuhandu, a cerut o autorizaţie de construcţie pentru imobilul de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 3. Fiul primarului, George Ciuhandu, a negat însă orice asociere cu clanul Cârpaci, care deţine acest imobil.64Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor