Cine se spala pe maini cu Baile turcesti? Solutia are toate avizele din iulie

De S.P.D.
3Comentarii
Cine se spala pe maini cu Baile turcesti? Solutia are toate avizele din iulie
© TION - Cine se spala pe maini cu Baile turcesti? Solutia are toate avizele din iulie
Băile turcești, cea mai importantă descoperire arheologică din Piața Libertății, ar putea să dispară cu totul, îngropată sub pavajul roșu, conform ultimei variante propuse de proiectant, care dorește ca situl să rămână doar ”marcat” printr-un ”desen” pe plăci de bronz la suprafața. Soluția este însă respinsă categoric de Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Timiș, al cărei arheolog, Victor Bunoiu, declară că avizul pentru varianta inițială de restaurare, în care vestigiile rămân vizibile, există încă din 7 iulie 2014. Între timp, hamamul e distrus încet, dar sigur, de umezeală și intemperii, acoperit fiind doar cu o folie de plastic.


De când echipa de arheologi coordonată de dr. Dorel Micle a încheiat cercetarea în Piața Libertății, băile turcești au fost lăsate de izbeliște, sub o fragile structură acoperită cu folie de plastic. La începutul lunii noiembrie, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, declara că problema îl „depășește și irită” și că nu știe ce se va întâmpla cu vestigiile. Și, în timp ce situația băilor turcești este pasată, umezeala distruge zidurile seculare, iar pe autorizația emisă încă din vară se pune praful istoriei.

Între timp, conform declarației edilului-șef, proiectantul, arhitectul Radu Mihăilescu, a lansat o propunere conform căreia hamamul medieval ar urmă să fie îngropat, iar existența sa să fie marcată grafic la suprafața pavajului. Direcția pentru Cultură Timiș se opune vehement acestei schimbări de soluție.

„La noi nu a ajuns încă proiectul cu această nouă soluție, însă afirm categoric că nu vom susține altă soluție decât cea care a fost avizată de Ministerul Culturii, în urma raportului înaintat de arheologul Dorel Micle. Mai exact, soluția stabilită a fost adâncirea, în perimetrul sitului, a nivelului de călcare al pieței, așa încât băile turcești să rămână vizibile, integrate în planul Pieței Libertății. Toate avizele pentru această soluție există încă din data de 7 iulie 2014. Nu s-a făcut încă nimic în acest sens”, a declarat Victor Bunoiu, arheologul Direcției pentru Cultură Timiș.

În conformitate cu soluția pentru care există avizele, vestigiile băilor turcești urmau să fie conservate, impermeabilizate chimic și restaurate, însă singura ”măsură de protecție” luată aici a fost acoperirea cu o folie de plastic. Îngroparea vestigiilor sub pavajul care i-a făcut pe unii timișoreni să ”reboteze” ironic Piața Libertății drept Piața Roșie este considerată inacceptabilă de către specialiștii Direcției pentru Cultură, dar și de către arheologii care au făcut importanta descoperire.

Articole pe aceeași temă:

Proiecte spectaculoase pentru expunerea vestigiilor istorice din centrul Timisoarei

In prag de iarna, nu se stie ce se va intampla cu vestigiile din Piata Libertatii

Baia turceasca din Pasalacul Timisoarei are o geamana in Spania

Baile turcesti din Piata Libertatii vor fi, in premiera, scanate cu laser 3D3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor