Cererea unei firme din Sannicolau de a aduce muncitori din Serbia, refuzata de ITM

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
23Comentarii
Cererea unei firme din Sannicolau de a aduce muncitori din Serbia, refuzata de ITM

Solicitarea unei importante companii din domeniul automotive, care activează la Sânnicolau Mare, de a aduce câteva sute de muncitori din Serbia, pentru a acoperi necesarul de forţă de muncă imposibil de satisfăcut din resurse locale, a fost refuzată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş. Conform instituţiei, din economia judeţului ies lunar în jur de 12.000 de lucrători, dar în acelaşi timp şi intră un număr asemănător de muncitori, ceea ce ridică probleme mari de stabilitate a pieţei muncii.

Una dintre marile probleme cu care se confruntă piaţa muncii din judeţul Timiş este legată de lipsa de lucrători care să satisfacă cererile lansate de angajatori. O situaţie inedită a apărut la Sânnicolau Mare, acolo unde o companie cunoscută din domeniul automotive, de mari dimensiuni, a cerut aprobarea autorităţilor de „importa” muncitori din Serbia. Măsura nu a fost acceptată de cei responsabili.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş a primit o cerere mai deosebită de la una dintre cele mai mari fabrici din zona Sânnicolau Mare. Aceasta a cerut aprobarea să aducă un număr de 300 de muncitori, din Serbia, din zona Kikinda, pentru a-şi acoperi necesarul de lucrători pentru onorarea tuturor comenzilor lansate. Asta deoarece compania nu a găsit muncitorii necesari pe piaţa locală. În plus, nici muncitorii veniţi din alte zone nu au mai fost îndeajuns.

„Toate spaţiile de cazare din Sânnicolau sunt ocupate cu muncitori veniţi din alte zone. Iar cei de acolo nu au destui oameni. Sunt aduşi din alte zone. Ei au cerut permise de muncă pentru un număr de 300 de noi lucrători, pe care să-i aducă din Serbia, de la Kikinda. Nu am aprobat aceasta, ei nu sunt parte din Uniunea Europeană, nu eram obligaţi să o facem. Sunt o grămadă de aprobări, de dosare”, a declarat Pavel Kassai, inspector şef în cadrul ITM Timiş.

Piaţa muncii din Timiş se confruntă cu mari probleme din cauza lipsei de muncitori.

„Un producător de contoare a furat oamenii de la o societate de acelaşi fel, pentru 50 de lei în plus la salar au plecat în masă dincolo. La fel este în mai multe domenii, sunt plecări în grup de la un loc de muncă la altul”, a mai declarat Kassai.

El mai spune că o altă problemă a pieţei muncii este legată de mişcările foarte mari de muncitori înregistrate.

„În fiecare lună din economie (județului Timiș – n.r.) dispar efectiv 12.000 de lucrători. Nu ştim unde se duc, pleacă acasă de unde au venit la lucru, se pensionează, pur şi simplu nu ştim, vom face un studiu special pentru a ne explica de ce se ajunge la asta. De la pensii am aflat că doar aproximativ 700 de persoane lunar primesc această calitate. Este drept, lunar şi intră în piaţă alţi 12.000 de oameni”, a mai declarat Kassai.23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor