Cercetatorii Takaaki Kajita si Arthur B. McDonald, recompensati cu premiul Nobel pentru fizica

De T. Ex.
1Comentariu
Cercetatorii Takaaki Kajita si Arthur B. McDonald, recompensati cu premiul Nobel pentru fizica
© Cercetatorii Takaaki Kajita si Arthur B. McDonald, recompensati cu premiul Nobel pentru fizica
Cercetătorii Takaaki Kajita şi Arthur B. McDonald au primit, marți, premiul Nobel pentru Fizică pe 2015, pentru experimentele lor cu particule neutrino.

Japonezul Takaaki Kajita și canadianul Arthur B. McDonald au fost recompensați cu prestigiosul premiu pentru contribuţiile lor semnificative în ceea ce priveşte experimentele care au demonstrat că particulele neutrino îşi modifică identităţile, metamorfoză care implică faptul că acestea au masă, anunță Mediafax. Potrivit Comitetului Nobel, această descoperire a schimbat modul în care oamenii înţeleg procesele ce au loc la cele mai mici niveluri ale materiei şi care se pot dovedi cruciale pentru înţelegerea Universului.

La începutul anilor 2000, Kajita a anunţat că a descoperit faptul că particulele neutrino din atmosferă îşi schimbă identităţile – alternând între două forme – în drumul lor către detectorul Super-Kamiokande din Japonia. Totodată, mai mulţi cercetători din Canada, coordonaţi de Arthur B. McDonald, au demonstrat că particulele neutrino provenind de la Soare nu dispar în drumul lor spre Pământ. În schimb, ele au fost captate sub o altă identitate atunci când au ajuns la Observatorul Sudbury pentru Particule Neutrino. Pentru fizica particulelor, aceasta a fost o descoperire istorică.

Descoperirea recompensată cu premiul Nobel pentru fizică în acest an oferă oamenilor de ştiinţă o privire mult mai pătrunzătoare în universul ascuns al particulelor neutrino, mai notează Mediafax. După fotoni, particulele ce alcătuiesc lumina, particulele neutrino sunt cele mai numeroase din întregul Cosmos. Pământul este constant “bombardat” cu particule neutrino. Multe particule neutrino sunt create în reacţiile ce au loc între radiaţia cosmică şi atmosfera Pământului. Celelalte sunt produse în reacţiile nucleare din centrul Soarelui. Mii de miliarde de particule neutrino trec prin corpurile noastre în fiecare secundă. Aproape nimic nu poate să le oprească trecerea, neutrinii fiind cele mai eluzive particule elementare din natură.

Takaaki Kajita s-a născut în 1959, în localitatea Higashimatsuyama din Japonia, şi a obţinut doctoratul în 1986, la Universitatea din Tokyo. În prezent, cercetătorul nipon este director al Institutului de Cercetări în domeniul Radiaţiei Cosmice din Tokyo şi profesor la Universitatea Kashiwa din Tokyo.

CONGRATULATIONS! Takaaki Kajita is awarded the 2015 #NobelPrize in Physics together with Arthur B. McDonald ”for the discovery of neutrino oscillations, which shows that neutrinos have mass”.

Posted by Nobel Prize on Tuesday, October 6, 2015

Arhur B. McDonald, născut în 1943, în localitatea Sydny din Canada, a obţinut doctoratul în 1969, la California Institute of Technology din Pasadena, California. Cercetătorul canadian este în prezent profesor emerit la Universitatea Queen’s din Kingston, Canada.

CONGRATULATIONS! Arthur B. McDonald is awarded the 2015 #NobelPrize in Physics together with Takaaki Kajita ”for the discovery of neutrino oscillations, which shows that neutrinos have mass”.

Posted by Nobel Prize on Tuesday, October 6, 2015

Anul trecut, cercetătorii japonezi Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura au primit premiul Nobel pentru fizică pentru „inventarea diodelor cu emisie de lumină albastră care au permis dezvoltarea unor surse de lumină albă, puternice şi economice”, după cum se arată în motivaţia Academiei suedeze.

Sezonul premiilor Nobel a debutat luni, când cercetătorii William C. Campbell, Satoshi Ōmura şi Youyou Tu au fost răsplătiți cu premiul pentru medicină. William C. Campbell (Irlanda) şi Satoshi Ōmura (Japonia) au primit acest premiu pentru descoperirile privind o nouă terapie împotriva infecţiilor cauzate de viermi cilindrici, iar Youyou Tu (China) a fost premiată pentru descoperirile ei privind o nouă terapie împotriva malariei.

Miercuri sezonul Nobel 2015 va continua cu premiul pentru chimie, iar joi se va decerna premiul pentru literatură.

Premiul Nobel pentru pace se va decerna vineri, acesta fiind singurul atribuit de Norvegia, potrivit dorinței fondatorului acestor prestigioase distincții, Alfred Nobel.

De asemenea, luni, 12 octombrie, se va anunța câștigătorul premiului Nobel pentru economie.

Toți laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproximativ 850.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Câștigătorii îşi vor primi premiile în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel, care a murit în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Aceste premii au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor