Centru de cercetare medicala pentru prevenirea cancerului in cazul femeilor gravide, la Timisoara

De Adrian Panduru
1Comentariu
Centru de cercetare medicala pentru prevenirea cancerului in cazul femeilor gravide, la Timisoara
© Centru de cercetare medicala pentru prevenirea cancerului in cazul femeilor gravide, la Timisoara
Aparatură de ultimă generație într-un centru de cercetare care se adresează gravidelor, la Timișoara. O serie de aparate performante în ceea ce privește imagistica și 12 laboratoare noi sunt de acum la dispoziția pacientelor din Timișoara.

Totul pentru a descoperi din fașă cancerul și a-l trata. Centrul Health Research Network, care își desfășoară activitatea la Spitalul Municipal Timișoara, la Clinicile Noi și la Clinica Odobescu dispune de aparatele necesare pentru a intra în lupta cu cancerul în cazul gravidelor și nu numai.

Ba mai mult, centrul este dotat și cu aparatură necesară nou-născuților, bebelușii pot beneficia aici și de consult oftalmologic în primele luni de viață.

Este vorba despre un centru de cercetare medicală transnațională privind impactul terapeutic și de prevenire a cancerului și a bolilor congenitale în perioada perinatală (perioada din partea a doua a sarcinii, după 22 de săptămâni).

Centrul se adresează unor segmente de cercetare de importanță majoră – bolile congenitale perinatale și cancerul genito-mamar, boli care situează România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește morbiditatea și mortalitatea. Activitățile se desfășoară în cele 12 laboratoare ale centrului, dotate cu aparatură medicală de ultimă generație: RMN, mamograf digital, ecograf performant, aparat de citologie în mediu lichid și altele.

Valoarea totală a proiectului pe fonduri europene este de 11.148.247 lei.

RMN-ul este de o importanță deosebită pentru diagnosticul, monitorizarea sau studiul bolilor congenitale perinatale și al cancerului cu diferite localizări sau în diferite stadii. Alături de RMN funcționează un server pentru telemedicină și un mamograf digital, unul dintre cele mai performanțe din vestul țării.

„Este important că ați avut această inițiativă de aplicare pe Programul Operațional Sectorial și ați venit cu un proiect bine întocmit, care cred că-și aduce aportul de o manieră substanțială la ridicarea Spitalului Municipal Timișoara, alături de toate celelalte proiecte cu finanțare din fonduri europene și finanțare locală. Am în vedere și lucrările de reabilitare, modernizare, amenajări, am în vedere și investițiile majore, grele, substanțiale, în amenajarea unor clădiri care au fost atribuite spitalului, am în vedere dotarea tehnică a spațiilor amenajate în acele clădiri. Suntem în situația fericită în care am atras fonduri de pe toate canalele posibile. Avem bani mulți alocați de la bugetul local și vom continua această politică de sprijinire a domeniului sănătății cu fonduri mari alocate de la bugetul local. Vă rog să contați pe aceste fonduri. Aștept să văd care sunt necesitățile, vom vedea cum le putem acoperi, aplicați pe tot ce puteți ca sursă de finanțare, contând pe cota de cofinanțare pe care o asumăm fără nicio ezitare. Cum Dumnezeu să nu pui 10 lei ca să iei 100? Sunt încântat să știu că pe fonduri europene avem un RMN care valorează circa un milion de euro, avem alte aparate de câte o sută de mii de euro bucata, sunt dotări excepționale, nu mai vorbesc despre instalațiile de telemedicină, care și ele pot modifica nivelul actului medical”, a spus primarul Timișoarei, Nicolae Robu, prezent la evenimentul de încheiere a proiectului.

La Clinica de Obstetrică-Ginecologie, de pe strada 16 decembrie, s-au reabilitat demisolul, parterul, s-a aprobat reabilitarea fațadei clădirii și a acoperișului.

Aici vor funcționa cabinete de neonatologie și obstetrică – patologică, sarcini de peste 22 de săptămâni. Va fi și un spațiu unde bebelușii vor fi controlați după naștere, chiar și un cabinet de oftalmologie pentru nou-născuți. Directorul proiectului este Octavian Mazilu, managerul Spitalului Municipal Timișoara, iar responsabilul acestui proiect este medicul Olimpia Oprea, de la Clinica Odobescu din Timișoara.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor