Cele mai importante vestigii din Piata Sf. Gheorghe, in pericol de a se distruge iremediabil

De S.P.D.
Reactualizat la:
6Comentarii
Cele mai importante vestigii din Piata Sf. Gheorghe, in pericol de a se distruge iremediabil
© TION - Cele mai importante vestigii din Piata Sf. Gheorghe, in pericol de a se distruge iremediabil
Zidurile Moscheii Sultanului Biruitor și cele ale bisericii iezuite, cele mai importante vestigii descoperite de arheologi în Piața Sf. Gheorghe din Timișoara sunt în pericol de a fi iremediabil distruse, dacă nu se va interveni urgent pentru conservarea lor. Căldura a fisurat cărămizile geamiei, unele porțiuni începând să se surpe. Prima soluție de restaurare propusă de proiectant şi susţinută de arheologi a fost însă respinsă de Comisia Națională de Arheologie.

Biserica iezuită și Moscheea Sultanului Biruitor (numită în documente și Geamia ilustră și mare/djami șerif-i kebir) sunt vestigiile din Piața Sf. Gheorghe despre care toți cei implicați, arheologi, proiectanți, Primăria Timișoara și Comisia Națională de Arheologie, au căzut de-acord că trebuie păstrate în situ și puse în valoare.

Proiectantul a propus o soluție de restaurare, susţinută şi de arheologi, în care zidurile erau desfăcute piatră cu piatră, impermeabilizate chimic și reconstruite pe o fundație nouă, rezistentă. Varianta aceasta a fost respinsă însă de Comisia Națională, care a sugerat găsirea unei soluții de conservare a structurii originale.

Până atunci însă, vestigiile care au rezistat sute de ani în pământ, se deteriorează zi după zi, sub acțiunea razelor de soare, a ploii și a altor factori. În zidul geamiei, cărămizile au început deja să se fisureze și să se surpe din cauza uscării bruște.

„Este o chestiune de câteva luni până când distrugerile vor fi iremediabile, iar zidul geamiei se va prăbuși, dacă nu se va interveni cât mai urgent cu o metodă eficientă de conservare. Deteriorarea este de pe acum vizibilă”, avertizează prof.dr. Florin Drașovean, coordonatorul echipei de arheologi care a descoperit Moscheea Sultanului și Biserica iezuită.

Prof.dr. Florin Drașovean a înaintat în cursul zilei de marţi un memoriu pe această temă Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Timiş, Ministerului Culturii şi Cultelor şi Comisiei Naţionale de Arheologie.

arheo sf gh %281%29
foto (c) fotosen.ro

Articole pe aceeași temă:

Piata Sf. Gheorghe, primul santier arheologic incheiat oficial: trei orase scoase la lumina de sub Timisoara de astazi

Cum va arata proiectul de amenajare a vestigiilor din Piata Sf. Gheorghe

Au reinceput cercetarile arheologice in Piata Sf. Gheorghe

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor