Cele mai frumoase parcuri nationale din Romania

De agenda
Reactualizat la:
Cele mai frumoase parcuri nationale din Romania
În România există 13 parcuri naţionale, fiecare dintre ele incluzând un număr mai mare sau mai mic de rezervaţii naturale. Frumuseţea şi unicitatea lor sunt date de multitudinea de specii de plante, animale, cascade, formaţiuni geologice sau locuri istorice pe care le ascund în interiorul lor. Vă invităm la o scurtă plimbare prin cinci dintre ele.

parc retezat 1

Parcul Naţional Retezat

Se întinde pe 20.000 de hectare de rezervaţie naturală, cu peste 100 de specii de plante, multe dintre acestea fiind unice în lume. Parcul include peste 20 de vârfuri cu înălţimi de peste 2.000 de metri, circa 100 de lacuri, cel mai întins lac glaciar din ţară – Lacul Bucura, care este totodată şi cel mai adânc. Un loc excepţional, în care îşi au cuibul peste 180 de specii de păsări, în mijlocul unor peisaje uluitoare. Fauna bogată cuprinde, printre altele, urşi, lupi, râşi, capre negre, cerbi, căprioare, mistreţi şi iepuri care îşi duc viaţa într-un habitat ideal pe văile împânzite de peşteri şi avene.
Ghidurile turistice indică faptul că accesul se face fie prin depresiunea Haţegului şi Valea Jiului, pe DN66, sau dinspre Caransebeş pe DN68, fie prin Petroşani, Lupeni, Uricani şi Câmpul lui Neag.

parc cheile erei beusnita

Parcul Naţional Cheile Nerei

Se întinde pe 36.000 de hectare care găzduiesc şase rezervaţii naturale. Relieful are înălţimi cuprinse între 600 şi 1.000 de metri şi este acoperit de păduri dese. Aici vieţuiesc urşi, cerbi carpatini, căprioare, mistreţi, vidre, bursuci, jderi de stâncă şi alte vieţuitoare, într-un mediu neatins de om. Flora, extrem de bogată, este reprezentată prin peste 100 de specii cu subspeciile lor. Aria protejată conservă şi numeroase specii de faună şi resurse cultural istorice. În imediata apropiere a parcului au fost descoperite urme ale omului de Cro-Magnon, cu o vârstă estimată de peste 42.000 de ani. Parcul Naţional Cheile Nerei se distinge prin lacurile carstice Ochiul Beiului şi lacul Dracului, cascadele Beuşniţa, Bigăr şi Şuşara, peşterile Plopa, Ponor, Dubova şi Peştera Boilor. Vizitatorii parcului au prilejul ca, pe lângă vizitarea obiectivelor amintite, să practice ecoturismul şi drumeţiile pe trasee marcate, raftingul pe râul Nera, alpinismul pe trasee special amenajate, cicloturismul pe drumurile forestiere sau speologia în peşterile din zonă.
Accesul în parc se face pe E70, Caransebeş-Reşiţa DN58, Anina, Oraviţa sau Bozovici DN57B, Cărbunari sau Şopotu Nou DJ 571B.

parc muntii rodnei 2

Parcul Naţional Munţii Rodnei

Parcul, care se întinde pe 46.000 de hectare, din care 3.000 sunt declarate rezervaţie a biosferei, găzduieşte cel mai impresionant relief din Munţii Rodnei, cu numeroase vârfuri ce depăşesc peste 2.000 de metri înălţime. În interiorul său se află zeci de lacuri glaciare şi o bogată floră specifică zonelor alpine şi subalpine, cu mai multe specii rare. Fauna este şi ea bogat reprezentată, cu exemplare de urs brun, cerbi, râşi, acvile de munte, capre negre, cocoşi de munte. Mai mult, parcul găzduieşte şi rarităţi precum zimbri sau copacul tisa. Dintre atracţiile zonei amintim culmile înalte de peste 2.000 de metri, poiana cu narcise, unică în lume, izvorul albastru al Izei, Cascada cailor, Valea Arieşului şi lacurile Lala, Iezer, Buhăiescu şi Stiol.
Accesul în parc, conform ghidurilor turistice, se face prin Pasul Rotunda, Valea Vinuli, Borşa, Prislop şi Valea Lalei, pe drumurile DN17 D/C şi DN18.

oarc cheile bicazului 2

Parcul Naţional Cheile Bicazului

Pe o suprafaţă de 6.500 de hectare sunt găzduite peste 1.000 de plante superioare, dintre care unele unice în lume, monumente ale naturii, „Papucul Doamnei”, singura staţiune climaterică de munte, şi circa 5 kilometri de chei. În proporţie de 95%, zona este acoperită de păduri de molid în care vieţuiesc broaşte cu burţi galbene, vipere şi şerpi, capre negre, urşi, lupi şi cerbi carpatini, dar şi specii de păsări precum fluturaşul de stâncă sau ciocănitoarea de munte. Dintre obiectivele care trebuie neapărat vizitate sunt: staţiunea Lacul Roşu, Peştera Munticelu, vârful Hăşmaşu Mare şi Piatra Singuratică. Amatorii de drumeţii au posibilitatea să aleagă unul dintre cele 18 trasee montane.
Accesul în parc se face pe drumul DN12C, care leagă localitatea Gheorgheni, situată în Depresiunea Giurgeului şi de Bicaz, oraş amplasat pe râul Bistriţa. Accesul spre Hăşmaşul Mare se poate face şi de la Bălan, situat la Nord de Sândominic, de pe DN12.

parc calimani

Parcul Naţional Călimani
Parcul se întinde pe 24.000 de hecare şi cuprinde trei rezervaţii naturale, cel mai mare crater vulcanic din România, un arbore natural – amestec între molid şi zâmbru, unic în România şi foarte rar în Europa -, vegetaţie şi faună rare. Cele trei rezervaţii din acest parc sunt Rezervaţia Ştiinţifică de Jnepeniş cu Pinus cembra, unic în ţară şi foarte rar în Europa, Rezervaţia Lacul Iezer şi Rezervaţia geologică 12 Apostoli, toate acoperite de vegetaţie lemnoasă de scoruş, măceş, păducel şi alun. Fauna, bogată, cuprinde urşi, cerbi, căpriori, râşi, bursuci şi pisici sălbatice.
Dintre obiectivele care trebuie vizitate amintim Vatra Dornei, staţiune care este şi punct de plecare pentru cei care vizitează zona, Pietrele Roşii, Vârful 12 Apostoli, Cascada Tihu şi Negoiul Unguresc-Pietrosul.
Accesul în parc se face pe drumul E576 suprapus cu DN17 Suceava – Vatra Dornei – Bistriţa Năsăud, după care urmărind drumul judeţean spre Neagra Şarului se ajunge la Gura Haitii.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor