Cele mai bune spectacole romanesti, productii europene in strada si Subcarpati – incepe FEST-FDR 2017

De Dariana Bratu
4Comentarii
Cele mai bune spectacole romanesti, productii europene in strada si Subcarpati – incepe FEST-FDR 2017
Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești (FEST-FDR) se pregătește de debut. Începând de duminică, amatorii de spectacole din orașul de pe Bega vor avea ocazia să se bucure de o mulțime de reprezentații excepționale. Tema evenimentului din acest an este „Identitate”.

Duminică, 14 mai, va debuta oficial o nouă ediție a FEST-FDR.

„Organizat de Teatrul Național și susținut de Primăria și Consiliul Local Timișoara, FEST-FDR este unicul festival din România care evidențiază spectacolul de teatru pe text românesc și pune accent pe identitatea acestuia în fluxul dramaturgiei europene, punând în prim plan, în același timp, teatralitatea tuturor artelor spectacolului”, au transmis organizatorii evenimentului.

Spectacolul care va deschide FEST-FDR 2017, „Stolpersteine Staatstheater”, se va juca de la ora 18, la Sala 2.

„Spectacolul de teatru documentar «Stolpersteine Staatstheater» de Hans-Werner Kroesinger și Regine Dura, o producție a Badisches Staatstheater din Karlsruhe investighează îndeaproape atmosfera din teatru, pe atunci având titulatura de Teatru Regional, în lunile ascensiunii la putere a lui Adolf Hitler în Germania. Titlul Stolpersteine (Pietre comemorative) se referă la un proiect al artistului German Gunter Demnig, care «comemorează victimele național-socialismului, păstrând vie memoria evreilor, romilor, homosexualilor, Martorilor lui Iehova sau a dizidenților deportați sau exterminați». Așa numitele «Stolpersteine» sunt pietre comemorative de forma pietrelor de caldarâm, gravate cu numele și câteva date biografice ale acestora. Spectacolul se concentrează asupra destinelor a patru angajați ai teatrului din perioada cea mai puțin liberală a unui oraș întemeiat pe principii precum libertatea religiei, a profesiilor și a comerțului. Publicul devine părtaș la poveștile lor, care sunt un exemplu pentru soarta a sute de artiști îndepărtați brutal din tot ceea ce a însemnat viața culturală a Germaniei în prima jumătate a anului 1933. Montarea anulează granița clasică dintre actori și public, iar la final, spectatorii sunt invitați să analizeze individual documentele, în spațiul de joc transformat în sală de lectură”, au mai spus organizatorii festivalului.

Seria de spectacole continuă și luni, 15 mai. Atunci, publicul FEST-FDR este invitat în sala Teatrului Maghiar de Stat, de la ora 19, pentru a vedea „Frați de cruce” de Liviu Lucaci.

„O poveste cu fantome și multă iubire, desfășurată în mansarda unei case vechi: Vera și Luca, un cuplu de îndrăgostiți, revizitează, înainte de a se căsători, trecutul familiilor lor, un trecut care se dovedește a fi plin cu fantomele și păcatele strămoșilor, aparent cele mai mari obstacole în calea unui viitor fericit. Spectacolul se joacă în limba maghiară, cu supratitrare în limba română”, mai anunță echipa Teatrului Național din Timișoara.

Tot luni, de la ora 21, în Sala 2, compania franceză Zahrbat și National Choreographic Center Roubaix Nord-Pas de Calais (Franța) prezintă Traks, o fabuloasă întâlnire între jazz, hip-hop și dans contemporan. Patru personaje, fiecare cu speranțele și cu deziluziile lui, inventează ritmuri și pași cu care își măsoară poveștile de viață – momente comice, grave, caraghioase, duioase, în viziunea unui apreciat coregraf din spațiul coregrafiei contemporane franceze, Brahim Bouchelaghem.

„Încheiem ziua de teatru în Piața Victoriei, cu un spectacol prezentat de la ora 22,00 de celebrul Teatru Masca: «Arca lui Lenin de Mihai Mălaimare», despre care autorul afirmă că este «…o lume recreată din imaginile unor statui celebre care au făcut gloria proletcultismului. Am pus în acest spectacol cam tot ce am crezut că este necesar: ticăloșia ascunsă abil sub masca omenească a liderilor absoluți, Lenin și Stalin (…) Am pus și incredibila naivitate a unor muncitori și țărani care au crezut doar în munca lor și în nevoia de rezultate care îi făceau mândri, am pus momente de duioșie, de umor, am strecurat ici și colo lucruri care te înfiori. Cu Lenin la timonă, Arca se va transforma într-o corabie fantomă care va naviga continuu, în derivă, în marele ocean al istoriei omenirii»”, au mai transmis organizatorii FEST-FDR.

Accesul la spectacolul din Piața Victorie este liber. Pentru evenimentele indoor biletele se găsesc Agențiile Teatrului Național: Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achiziționate și online (www.tntimisoara.com).

Tot în cadrul festivalului, fanii Subcarpați se vor putea bucura de un concert aparte. Îndrăgita trupă se va afla la Timișoara și va urca pe scenă în Parcul Civic, pe 21 mai, de la ora 21:30.

Mai multe detalii despre programul FEST-FDR 2017 găsiți aici.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor