Cele mai bune investitii imobiliare au fost terenurile agricole: preturile au crescut chiar si de 25 de ori

De M. Hoster
1Comentariu
Cele mai bune investitii imobiliare au fost terenurile agricole: preturile au crescut chiar si de 25 de ori
© TION: Cele mai bune investitii imobiliare au fost terenurile agricole: preturile au crescut chiar si de 25 de ori
Cine a ştiut să facă afaceri cu terenuri agricole, a obţinut câştiguri spectaculoase. Mai ales străinii au „simţit” oportunitatea, au cumpărat de la ţărani parcele mici şi le-au vândut altora, după ce le-au comasat în suprafeţe de mari dimensiuni, exploatabile din punct de vedere economic. Terenurile din zona de vest a României sunt la ora actuală cele mai scumpe terenuri agricole.


Cele mai bune afaceri s-au făcut până în anul 2012, an care a adus o scumpire a terenurilor agricole de nu mai puţin de 50 de procente. Creşterea spectaculoasă a început încă din 2002, iar până în 2012 preţul a crescut de 25 de ori, arată o analiză realizată de o importantă companie de consultanţă imobiliară. Prețurile au continuat să crească până în prezent.

Cine a avut spirit investiţional, a putut face un profit enorm. Iar cea mai mare afacere a fost achiziţionarea de parcele mici şi comasarea acestora în suprafeţe arabile mari. Străinii au fost cei care au ştiut cel mai bine să speculeze acest business, ei deţinând în prezent 10% din suprafaţa arabilă a României.

În prezent, zona Câmpiei de Vest pare să fie cea mai atrăgătoare. Calitatea terenului, dar probabil şi apropierea de Europa Occidentală a crescut interesul cumpărătorilor. Astfel, pe piaţa primară, a parcelelor mici cu suprafaţă între 1 şi 10 hectare, un hectar intabulat se vinde cu 2000 – 2500 de euro, iar pe piaţa secundară a terenurilor cu suprafaţa între 50 şi 1500 de hectare, un hectar neintabulat se vinde cu 3500 – 4500 de euro.

Pentru comparaţie, în Câmpia Română – Oltenia, pe piaţa primară se pot cumpăra terenuri la 1.500 – 2.000 euro/ha intabulate, iar pe piaţa secundară la 2.500-3.000 euro/mp neintabulate; în Câmpia Română – Muntenia, pe piaţa primară preţurile sunt de 1.500-2.000 euro/ha la terenurile intabulate, iar pe segmentul secundar 3.000-4.000 euro/ha neintabulate; în zona Podişului Dobrogei, preţurile terenurilor pe sectorul primar al pieţei sunt de 2.000-2.500 euro/ha intabulate, iar pe piaţa secundară sunt 2.800-3.500 euro/ha neintabulate; în zona Podişului Moldovei, Podişul Getic şi Depresiunea Transilvaniei, piaţa primară oferă preţuri de 1.800-2.500 euro/ha pentru cele intabulate, iar pe piaţa secundară sunt la 2.500-3.500 euro/ha neintabulate.

 

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor