Cel mai important eveniment cultural al diasporei sarbe, deschis la Timisoara

De Marcel Hoster
Cel mai important eveniment cultural al diasporei sarbe, deschis la Timisoara
© Cel mai important eveniment cultural al diasporei sarbe, deschis la Timisoara
Comunitatea sârbă din România organizează de 25 de ani una dintre cele mai importante manifestări culturale din diaspora sârbă. „Zilele Schimbării la faţă a Sârbilor din România” reunesc an de an reprezentanţii comunităţilor etnice sârbe din mai multe ţări, ocazie cu care se acordă şi Marea diplomă de la Baziaş, care răsplăteşte activitatea literară a unor personalităţi sârbe din domeniu.

An de an, de 25 de ediţii Uniunea Sârbilor din România organizează una dintre cele mai importante manifestări cultural-literare din diaspora sârbă. Tradiţia a fost respectată şi în acest an şi începând de miercuri scriitori provenind din Serbia, Ungaria, Germania, Austria, Franţa şi Cehia se întâlnesc în Timișoara, dar și în alte localități cu o comunitatea însemnată de sârbi, pentru a dezbate despre cultura ţării vecine.

„Poate spun prea mult, nu ştiu dacă este chiar cea mai importantă manifestare culturală din diasporă, dar, cu siguranţă, este printre cele mai importante”, a declarat Slavomir Gvozdenovic, deputatul etniei sârbe în Parlamentul României.

Evenimentele vor începe miercuri la mănăstirea Baziaş, iar în următoarele zile invitaţii vor participa la diferite seminarii şi colocvii pe teme literare în localităţile sârbe din zonă. Cu ocazia deschiderii evenimentului se va acorda şi Marea Diplomă de la Baziaş, distincţie acordată la fiecare ediţie unui reprezentant al literaturii sârbe. Anul acesta premiul îi revine poetului Dusko Novakovic.

„Vreau să remarc activitatea literară puternică a scriitorilor şi intelectualilor sârbi din România. Faptul că scriitorii reprezintă un număr atât de mare din total arată cât de mult se lucrează de către comunitatea sârbă de aici”, a declarat laureatul premiului.

Comunitate mică, dar extrem de activă

Scriitorii de etnie sârbă din România reprezintă aproximativ 22% din totalul celor din diaspora, arată o antologie de literatură sârbă întocmită de specialişti. Este cel mai mare număr de scriitori, 25 din 110, care au fost cuprinşi în această antologie. Aceasta chiar dacă etnicii sârbi din România reprezintă doar 0,5 procente din totalul celor patru milioane de sârbi din afara ţării.

Situaţia este reliefată şi de numărul mare de reprezentanţi ai acestei comunităţi în totalul membrilor Uniunii Scriitorilor din Timişoara. Nu mai puţin de 30 de scriitori de origine sârbă fac parte din această organizaţie, ceea ce este foarte mult, dacă ne gândim că sârbii sunt doar 1,5% din totalul populaţiei României.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !