Ce servim la cina?

De Lavinia Ceuta
Reactualizat la:
Ce servim la cina?
© TION - Ce servim la cina?
Foarte mulți dintre cei cu care stau de vorbă despre nutriție, sunt îngrijorați de ultima parte din zi, de masa de seară. Chiar și mie mi se întâmplă de multe ori să nu mai conteze toate cele știute, să fac excepții și ultima parte din zi să fie lipsită de echilibru, fie printr-o cină mai bogată decât aș avea nevoie, sau prin alegeri pe care nu le fac niciodată peste zi. Da, seara avem mereu tendința să ne relaxăm, să ne recompensăm pentru ceva făcut peste zi, sau să ne răsfățăm și cu ceva bun de mâncare. Și bun nu înseamnă întotdeauna optim!


Până la urmă, seara – spun mulți dintre noi -, este cea mai frumoasă parte din zi: te relaxezi, stai alături de cei dragi, vezi un film bun, mănânci în tihnă, servești un vin bun, sau poate este momentul pentru ceaiul preferat! Toate acestea dau o stare de bine și fericire! Dacă avem în vedere și cumpătarea mâncării, ne putem transforma ușor această parte din zi într-o stare de bine și bucurie!

În găsirea de rețete adecvate pentru prepararea meselor de seară, trebuie să ținem cont de regulile de bază ale unei nutriții sănătoase, asocierea corectă a alimentelor, prepararea lor corectă ca metodă și vasele folosite, precum și de cele servite peste zi, ca și mese principale și gustări.

Dacă nu am consumat fructe peste zi, ei bine, cina poate fi și este chiar recomandat astfel, o salată generoasă din fructe, cu câteva nuci și semințe de floarea soarelui și poate puțin sirop de cacao, ca și decor, evident! Dacă până la ora de culcare vă mai este foame, puteți să beți un ceai de seară sau să consumați un iaurt mic, simplu, niciodată cu fructe!

Variante de cină, de preparat ușor și echilibrate nutrițional:

• Somon la grătar cu dovlecel sau broccoli ușor fiert, stropit cu ulei de măsline și câțiva căței de usturoi. Și un vin bun…
• Șalău cu fasole verde, cu mujdei sau fără…cu vin sau fără!
• Cartof copt cu brânza proaspătă, pregătit în cuptor, cu o salată de crudități la începutul cinei.
• Mâncarea de mazăre cu morcovi, cu o salată de crudități, la începutul cinei.
• Mâncare de linte sau de fasole, cu varză murată stropită cu ulei de măsline și poate și o ceapă roșie. Un ceai cald este bine venit!
• Un grătar pregătit cu o salată verde și alte crudități. Și aici vinul este bine venit!
• Paste integrale, niciodată cu carne, combinate cu sos de roșii, sau diferite tipuri de brânză, cât mai simplu pregătite.

Este important să nu mâncați la cină cantități mari, să fiți liniștiți la masă și mereu să aveți o bună hidratare anterioară. Mulți dintre nutriționiști vorbesc despre buna alegere a fructelor, ca și masă de seară. Dacă nu avem peste zi această masă, sunt perfect în acord, să nu treacă ziua fără o masă din fructe!

Sănătate, bucurii și o săptămână cu spor în toate!

Puteți citi mai multe articole pe această temă aici.

 
Regulament de plasare a anunturilor