Ce produse vor avea TVA de 9% de la 1 iunie

De T. Ex.
Reactualizat la:
6Comentarii
Ce produse vor avea TVA de 9% de la 1 iunie
Cota redusă TVA de 9 procente va fi aplicată de luni, 1 iunie, la alimente, inclusiv băuturi, excepție făcând băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor. Vezi lista principalelor bunuri alimentare pentru care cota de TVA aplicabilă va fi de 9%.

La începutul lunii aprilie, Victor Ponta anunța că taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţie publică. Guvernul a aprobat modificări ale normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, care clarifică şi stabilesc codurile corespunzătoare bunurilor pentru care se va aplica cota redusă de TVA de 9%.

Astfel, TVA redus se va aplica la alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, notează Mediafax. Potrivit actului normativ, toate aceste produse vor beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA pe tot lanţul economic de la producător până la consumatorul final.

„Nu cumperi carnea cu 9% şi o vinzi la restaurant cu 24%. Deci, TVA va fi redusă şi la servicii de alimentaţie publică”, declara la începutul lunii aprilie Victor Ponta.

Astfel, cota redusă de TVA va fi aplicată şi în cazul în care un produs alimentar este utilizat ca materie primă în alte scopuri, precum producerea de cosmetice, băuturi alcoolice, atâta timp cât acestea, prin natura lor, au ca destinaţie principală consumul uman sau animal. Potrivit Guvernului, măsura are scopul de a simplifica aplicarea cotei reduse de TVA, având în vedere că furnizorul nu poate controla scopul final în care este utilizat bunul respectiv, situaţie în care pentru acelaşi produs ar fi fost posibilă aplicarea unor cote diferite de TVA în funcţie de utilizarea lor finală, ori acest lucru contravine principiilor statuate de Directiva 2006/112/CE.

Actul normativ introduce, de asemenea, precizări în cazul vânzării, la un preţ total, a pachetelor care conţin produse cu cote diferite de TVA. În aceste cazuri se va aplica cota de TVA corespunzătoare fiecărui produs. Pentru suplimentele alimentare, în normele metodologice s-a prevăzut aplicarea cotei reduse de TVA în măsura în care acestea sunt notificate către Ministerul Sănătăţii sau Institutul de Bioresurse Alimentare, iar această notificare este afişată pe site-ul celor două instituţii, în conformitate cu legislaţia în domeniu, arată Mediafax.

În cazul serviciilor de cazare care includ şi demipensiune, pensiune completă sau all-inclusive, s-a decis ca acestea vor fi supuse cotei de 9% de TVA, chiar dacă includ şi băuturi alcoolice.

Principalele bunuri alimentare pentru care cota de TVA aplicabilă va fi de 9% sunt:

 • animale vii și păsări vii, din specii domestice;
 • carne și organe comestibile;
 • pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice;
 • lapte și produse lactate;
 • ouă de păsări;
 • miere naturală;
 • alte produse comestibile de origine animală;
 • plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal ori ca materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal;
 • legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare;
 • fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni;
 • cafea, ceai, mate și mirodenii;
 • cereale;
 • produse ale industriei morăritului, malț, amidon și fecule, inulină, gluten de grâu.

Articole pe aceeași temă:

TVA redusă la 9% pentru produsele agroalimentare, din iunie

Ce risc prezinta introducerea TVA 9% la alimente?6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor