Ce facem cu cladirile mazgalite? Autoritatile ameninta cu amenzi si recomanda camere de supraveghere

De A.S.
34Comentarii
Ce facem cu cladirile mazgalite? Autoritatile ameninta cu amenzi si recomanda camere de supraveghere
Multe dintre clădirile Timişoarei sunt pline de mâzgălituri, iar autorităţile locale nu reuşesc să ţină sub control acest fenomen. Inscripţiile pot fi observate la tot pasul, iar până să fie curăţate ar putea să treacă mult şi bine. Cei prinşi de poliţiştii locali în timp ce distrug faţadele pot fi număraţi pe degete, primarul Nicolae Robu afirmă că aceste persoane suferă probabil, cităm… „de probleme psihice”, în timp ce viceprimarul Dan Diaconu le recomandă cetăţenilor să-şi monteze camere de supraveghere. Sute de proprietari au fost notificaţi să-şi cureţe clădirile de graffiti, iar potrivit unei hotărâri de consiliu local în vigoare ar trebui să fie sancţionaţi dacă nu se conformează. Şi primăria ar trebui să se amendeze!

Directorul adjunct al Poliţiei Locale Timişoara Dorel Cojan declara, la începutul acestei luni, că în oraş au fost identificate aproximativ 900 de clădiri mâzgălite. Peste 300 au fost inventariate, anul acesta, în zona centrală a oraşului, spun reprezentanţii instituţiei. Proprietarii au fost notificaţi să-şi cureţe faţadele.

„Ca urmare a verificărilor efectuate în anul 2013 de către polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal în zona centrala a municipiului unde acest fenomen este mai accentuat, s-au identificat un număr de 321 de clădiri care prezentau astfel de înscrisuri și/sau desene. În conformitate cu prevederile HCL nr. 371/ 2007, modif. cu HCL 87/ 2013, art. 1, lit. b) respectiv art. 2, lit. c), persoanele juridice sau fizice, precum și asociațiile de proprietari, care dețin sub orice formă legală clădiri pe raza municipiului Timișoara sunt obligate să asigure curățarea înscrisurilor și desenelor de pe aceste construcții. Neîndeplinirea acestei obligații se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 până la 2.500 de lei pentru persoane juridice și de la 500 la 1.000 de lei pentru persoane fizice sau asociații de proprietari. S-au făcut notificări către persoanele/asociațiile respective, dar până în prezent nu au fost constatate și aplicate sancțiuni contravenționale”, spun reprezentanţii Poliţiei Locale.
În ceea ce privește sancționarea persoanelor care săvârșesc astfel de fapte, reprezentanţii instituţiei susţin că anul acesta ar fi aplicat şapte amenzi: cinci pe Legea 61/1991 republicată, privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, pentru scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinţă comună aflate în locuri publice şi deteriorarea acestora, şi două în baza HCL 371/ 2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor în Timişoara, care prevede amenzi între 500 şi 1.000 de lei pentru scrierea sau desenarea clădirilor, gardurilor, monumentelor şi statuilor.

Diaconu recomandă camere de supraveghere

Ce se va întâmpla în cazul proprietarilor care nu se conformează şi nu-şi curăţă faţadele nu este încă prea clar. Viceprimarul Dan Diaconu afirmă că trebuie luată o decizie în acest sens la nivelul conducerii primăriei, având în vedere că sunt foarte multe cazuri. Autorităţile locale spun că nu pot curăţa sute de imobile, în condiţiile în care nu reuşesc să-şi facă ordine nici în ograda proprie. Inscripţiile pot fi observate şi pe imobile aparţinând primăriei şi în multe dintre parcurile din oraş de exemplu. Reprezentanţii municipalităţii au anunţat că au început, în urmă cu circa o lună şi jumătate, o operaţiune de curăţare a inscripţiilor cu gheaţă carbonică, dar lucrurile se mişcă greu.

„Toate obiectivele de pe domeniul public vor ajunge să fie curăţate, dar orice soluţie pe care am avea-o, doar de curăţare, este una provizorie, până ce cei care mâzgălesc clădirile nu vor conştientiza că ceea ce fac este un atentat la patrimoniul oraşului sau nu reuşim să îi prindem… Urmează să implementăm sistemul de camere de supraveghere (n.r. – un proiect pe fonduri europene prin care vor fi montate aproape 100 de camere video, în diferite spaţii publice din Timişoara), este în licitaţie, acest sistem va acoperi unele zone din oraş. Din câte ştiu, cei de la Poliţia Locală au solicitat şi sprijinul altor instituţii, al Poliţiei Naţionale şi Jandarmeriei… Şi proprietarii trebuie să conştientizeze că trebuie să aibă grijă de proprietatea lor. Va trebui să discutăm şi să găsim o soluţie la nivelul primăriei. Nu pot să vă spun în acest moment dacă vom aplica amenzi, pentru că situaţiile sunt multe şi diferite. Există locuri unde nu sunt curăţate cu anii aceste mâzgălituri, există locuri unde sunt curăţate de proprietari şi la scurt timp reapar… Noi încercăm să curăţăm graffiti-urile de pe domeniul public şi de pe obiectivele primăriei”, a explicat Diaconu, împăcat cu gândul că problema nu există doar la noi, ci se confruntă cu ea şi cei din ţările vestice. Viceprimarul le-a recomandat şi oamenilor să-şi monteze camere de supraveghere, o soluţie care, spune edilul, nu ar fi costisitoare dacă ar contribui mai multe asociaţii de proprietari într-o zonă de blocuri de exemplu.

Nu în ultimul rând, Diaconu are în plan organizarea unei campanii de informare cu privire la acest fenomen în rândul tinerilor care studiază la Arte.

Robu: Dacă proprietarii rămân dezinteresaţi vom ajunge la amenzi

Primarul Nicolae Robu le cere poliţiştilor locali să-şi facă treaba şi să-i prindă pe ”artişti”, dar spune că până la urmă tot proprietarii imobilelor vor fi cei care vor suporta repercusiunile. Fie că vorbim despre faptul că vor fi obligaţi să scoată bani din buzunare pentru a-şi reface faţadele, fie că vor fi puşi la amendă în caz contrar.

„În primul rând trebuie să fie poliţiştii mai vigilenţi şi să-i identifice pe cei care îşi bat joc de acest oraş. Trebuie să umblăm la cauză, să-i identificăm pe cei care mâzgălesc clădirile, dar trebuie să-i sensibilizăm şi pe proprietari să aibă mai mare grijă. Avem de ales între a ne lăsa oraşul cu mii de clădiri mâzgălite sau a ne apuca fiecare să remediem stricăciunile pe care le cauzează nişte oameni certaţi cu legea şi probabil unii dintre ei cu probleme psihice, pentru că un om normal nu cred că s-ar deda la ceea ce vedem că se întâmplă cu clădirile în Timişoara. Noi nu avem nicio plăcere şi nu dorim să îi sancţionăm pe proprietari, dar până la urmă proprietarii trebuie să se îngrijească de clădirile lor. Oamenii au tot fost somaţi, eu le-am spus poliţiştilor locali să-şi scoată din minte ideea de plan de amenzi, nu îi amendăm imediat, dar, dacă după ce sunt notificaţi, într-un anumit interval, rămân dezinteresaţi de casa lor şi de oraşul nostru vom ajunge să aplicăm şi amenzi. Dar asta în ultimă instanţă”, a conchis Robu. Primarul i-a invitat pe amatorii de graffiti la discuţii, arătându-se doritor să le creeze un cadru pentru a-şi satisface legal pasiunea.34Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor