Ce este dietetica sau dietoterapia naturala?

De Lavinia Bratu Ceuță
Reactualizat la:
Ce este dietetica sau dietoterapia naturala?
© Ce este dietetica sau dietoterapia naturala?
Dietetica sau dietoterapia naturală se referă, prin excelență, la acea metodă terapeutică bazată pe tipuri particulare de alimentație, în scop curativ sau profilactic.


Alimentația omului modern este abuzivă, înșelătoare, incorect alcătuită și, pentru cei care studiază acest segment, pare a fi o hrană menită să sădească o stare letargică, bolnăvicioasă, o aplatizare a fizicului și psihicului în totalitate. Despre partea spirituală a omului hrănit cu tipul actual de alimente, nici nu se poate discuta, este ”ca și mort”!

Dietetica, ca și terapie sau conduită, ar fi bine să urmeze pașii firești, funcție de cerințele organismului din punct de vedere nutrițional, cât și de componența hranei firești a omului.

Iată, principiile după care funcționează dietoterapia naturală, pe scurt și la obiect:

 Alimentele trebuie consumate așa cum sunt ele în natură sau cât mai aproape de starea lor naturală, printr-o prelucrare culinară minimă, simplă și rapidă;
 Alimentele sunt alese în funcție de stările particulare fiziologice (perioade de creștere, stare de epuizare fizică sau psihică, performanțe sportive, perioade de graviditate, alimentație specifică vârstelor de peste 40 sau 60 de ani etc.);
 Alimentele naturale au o acțiune blândă asupra procesului de digestie, precum și asupra altor funcții ale organismului (sistem renal, cardio-vascular sau nervos);
 Mereu să vă amintiți că o alimentație naturală înseamnă mai puțină mâncare și mai puține costuri, pe lângă doza de sănătate;
 Este necesar să se acorde o atenție cuvenită asupra capacității de agreare și de reacție a organismului în alimentele care constituie mesele zilnice;
 Combinația de alimente la o masă este bine să fie minimală, mereu să ne amintim asta! Omul actual este dornic de multă diversitate în farfurie, în loc să se lase purtat numai de dorința de culoare și proaspăt, din fructele și legumele pline de enzime dătătoare de viață.
 Carnea să fie consumată doar o data sau de două ori pe săptămână, preferabil carne de pasăre de curte sau de pește ce trăiește în mediu autentic de viață;
 Dulciuri rafinate, la fel ca și carnea, 1-2/ săptămână;
 Cât mai puțină sare de bucătărie și grăsimi saturate;
 Evitarea oricărui aliment ce conține coloranți sau conservanți, chiar și a celor aprobate normativ. Poate nu toți sunt toxici, dar pot fi un factor alergen cu urmări pentru organism.
 Alimentele prăjite la grătar (pâine sau carne) conțin factori cancerigeni și ar fi bine să fie evitate.
 Alimente cu conținut celulozic (varză, conopidă, praz) vor fi consumate regulat, în fiecare zi un adult ar fi bine să primească un aport de 50 gr celuloză;
 Soia și arahidele conțin inhibitori enzimatici, ce se presupune că pot afecta sănătatea, de aceea ar trebui consumate cu moderație;
 Principiile alimentare ar fi bine să respecte zilnic următoare proporție:proteine 10-15% din totalul de calorii, 60-70% glucide – din care 90% din sursă naturală și doar 10% din produse rafinate; lipidele să nu depășească 20-30%, iar proveniența lor ar fi bine să fie într-o proporție de 90% vegetală.

Nu e mare lucru, este doar trebuință de readaptare la gusturi simple, naturale și firești, cam despre aceasta este vorba…

Sunt tot mai mulți adepți pentru o dietă naturală, adică practicanți ai dietoterapiei, fie din convingeri, fie din constrângeri, oameni care aleg să consume o hrană naturală sau vegetariană.

Rămânem aproape cu bine, sănătate și bucurie!

Puteți consulta mai multe articole pe această temă aici.

———————————————————————————
Centre medicale recomandate:

Derma Health SRL
Strada Drubeta 29, Timișoara
0740 000 044

Ultra Med
Adresa mail contact: office@ultra-med.ro
Tel programari:0723372767
Program lucru: luni-vineri 15-20
str Pavel Jumanca, nr 14

Centrul Profilaxia SRL
Str. Arieş nr. 3, et I
Timişoara
Centrul Profilaxia Timisoara – 0256.490.123
Centrul Profilaxia Arad – 0757.168.102