Carnea rosie procesata este cancerigena?

De Lavinia Bratu Ceuță
Reactualizat la:
Carnea rosie procesata este cancerigena?
Un studiu realizat pe jumătate de milion de bărbați și femei consideră că doi hamburgeri sau patru cârnați pe săptămână cresc semnificativ riscul de a muri mai tineri de cancer sau boli de inimă.

Potrivit acestui studiu, carnea procesată are un risc crescut de boli cardiovasculare. Autorul principal al studiului, profesorul Sabine Rohrmann, de la Universitatea din Zurich, spune: „Riscurile de a muri mai devreme de cancer sau boli cardiovasculare a crescut cu cantitatea de carne procesată consumată. În general, se estimează că 3% din decesele premature din fiecare an ar putea fi prevenite, dacă oamenii ar mânca mai puțin de 20 g de carne procesată pe zi!!!”

Deci, aceasta ar fi o limită de aproximativ 140 de grame pe săptămână. Un hamburger cântărește 100 de grame, oare ne face bine sau…

Compușii găsiți în aceste tipuri de carne (N-nitrozo) contribuie la deteriorarea ADN-ului, iar temperaturile mari de gătit pot produce de asemenea amine heterociclice (HCAs) și acrilamide, care sunt cunoscute ca și agenți cancerigeni.

În urma cercetărilor de la Universitatea din Hawaii, într-un studiu care a implicat aproape 200.000 de oameni pe parcursul a șapte ani, a mânca prea mulți hot dogi, cârnați și alte produse din carne procesată pot crește, de asemenea riscul de a dezvolta cancer pancreatic.

În rândul oamenilor care au mâncat carne de porc și carne roșie, a crescut de asemenea riscul de cancer pancreatic cu aproximativ 50%, în comparație cu cei care au mâncat mai puțină carne. Nu a fost nici un risc crescut legat de consumul de carne de pasăre, pește sau produse lactate…

Dr. Ute Nothlings din Centrul de Cercetare al Cancerului de la Universitatea din Hawaii, sugerează că legătura ar putea fi din cauza reacțiilor chimice care au loc în timpul pregătirii cărnii procesate, când pot fi generate anumite substanțe cancerigene, mai degrabă decât de la nivelurile ridicate de grăsime și colesterol.

Substanțele cancerigene nu pot proveni din carne, în sine, dar ceea ce se adaugă în ea și ceea ce facem cu ea, felul în care se procesează, de aici provin substanțele cancerigene, devastatoare pentru organism.

Bibliografie: www.patrickholford.com/blog/processed-meats-increase-cancer-and-heart-deaths

Puteți consulta mai multe articole pe această temă aici.

Citat-Carte-IV-600x280
Regulament de plasare a anunturilor