Calea Sagului a scapat de praf

De B.A.M.
Reactualizat la:
3Comentarii
Statia de masurare a calitatii aerului din Calea Sagului, Timisoara
Statia de masurare a calitatii aerului din Calea Sagului, Timisoara
La staţia de măsurare a calităţii aerului din Calea Şagului, în jurul căreia Primăria Timişoara a plantat o perdea de arbori, nu se mai înregistrează depăşiri ale valorilor acceptabile de praf… Cel puţin asta raportează autorităţile locale. Edilii susţin că îmbunătăţirea calităţii aerului în zonă se datorează acţiunilor întreprinse în ultima vreme de municipalitate, cum ar fi spălarea carosabilului cu detergenţi speciali.

 Vă reamintim că reprezentanţii Comisiei Europene au declanşat procedura de infringement împotriva României, care ar putea duce la amenzi de sute de mii de euro pe zi, din cauza repetatelor depăşiri ale valorilor acceptate de praf în aer. Printre zonele cele mai poluate din ţară se află şi Timişoara, unde au fost instalate două staţii de monitorizare a calităţii aerului ce transmit date în timp real direct la Comisia Europeană.

În încercarea de a diminua aceste valori, reprezentanţii Primăriei Timişoara au luat mai multe măsuri. Una dintre acestea a declanşat un adevărat scandal la Timişoara. Este vorba de plantarea mai multor copaci în jurul staţiei de monitorizare din Calea Şagului, reprezentanţii Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului susţinând că această perdea verde ar afecta datele înregistrate de staţia respectivă. Aceştia aşteaptă un răspuns de la Ministerul Mediului în care se va preciza dacă acea investiţie este conformă cu normele europene sau nu.

Până când va veni acest răspuns, primăria a transmis ultimele înregistrări efectuate de cele două staţii de monitorizare a calităţii aerului.

Conform datelor prezentate de Primăria Timişoara, cea mai mare îmbunătăţire a calităţii aerului se observă la staţia din Calea Şagului. Astfel, numărul depăşirilor valorilor acceptate de praf în aer a scăzut de la lună la lună, în februarie fiind de 11, iar în mai… zero. În lunile martie şi aprilie, numărul depăşirilor a fost de 8, respectiv 6.

La cealaltă staţie de monitorizare a calităţii aerului, cea din Calea Aradului, s-a înregistrat, de asemenea, o scădere a numărului de depăşiri a valorilor acceptate de praf în aer. Astfel, dacă în februarie erau 15, în mai s-a ajuns la doar 4.

Conducerea Primăriei Timişoara susţine că această îmbunătăţire a calităţii aerului se datorează măsurilor luate de municipalitate în ultima vreme şi nu are nimic de-a face cu perdeaua forestieră din jurul staţiei de monitorizare.

„În vederea înlăturării cauzelor care au condus la această stare de lucruri, s-a iniţiat un program integrat de gestionare a calităţii aerului, care cuprinde asumarea, de către instituţiile responsabile, a unor măsuri care se concretizează prin acţiuni specifice: modernizarea şi reabilitarea infrastructurii rutiere, salubrizarea, spălarea rigolelor şi a tramei stradale, monitorizarea şantierelor şi a modului de depozitare a materialelor de construcţie, verificarea împreună cu Poliţia Rutieră a autovehiculelor, continuarea plantărilor de arbori şi arbuşti, decaparea surplusului de pământ din aliniamentele stradale, etc”, a precizat viceprimarul Adrian Orza.

Deşi reprezentanţii municipalităţii spun că nu s-au depăşit limitele admise de praf în luna mai, edilul a afirmat că în Calea Şagului a început un program de spălare a carosabilului cu detergenţi începând din luna iunie.

„Începând cu luna iunie pe Calea Şagului a demarat acţiunea de spălare cu detergenţi speciali de fixare a suspensiilor, iar de la jumătatea lunii pe Calea Aradului se stropeşte cu soluţie biodegradabilă stabilizantă, substanţă care are proprietatea de a fixa pulberile sedimentabile la nivelul solului. Această măsură a condus la reducerea semnificativă a concentraţiilor maxime admise pentru lunile mai şi iunie la poluantul pulberi în suspensie, fapt care duce la o îmbunătăţire sensibilă a parametrilor privind calitatea aerului”, a mai spus viceprimarul Timişoarei.

Tentativa de mascare a realitatii la statia de monitorizare a calitatii aerului din Timisoara, unica in tara

Primaria Timisoara, suspectata ca masluieste indicatorii de poluare3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor