Cainele care aduce lumina in viata unei nevazatoare din Timisoara: Daisy m-a scos din multe incurcaturi

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
4Comentarii
Cainele care aduce lumina in viata unei nevazatoare din Timisoara: Daisy m-a scos din multe incurcaturi
© Tion: Câinele care aduce lumină în viața unei nevăzătoare din Timișoara: Daisy m-a scos din multe încurcături
Sunt câini care le arată drumul nevăzătorilor. Pe unii dintre cei care nu văd îi scot din casă și le dau puterea să iasă dintre cei patru pereți. Un câine ghid poartă pașii unei adolescente nevăzătoare din Timișoara. Nu e ușor să ai un astfel de câine în urbea de pe Bega, taximetriștii nu te iau în mașină că „le faci păr”, iar vatmanii și călătorii din mijloacele de transport în comun se uită urât la tine când pășești cu câinele în tramvai. Până la urmă își dau seama că acel câine ajută un nevăzător să… „vadă”, dar greu… Daria și Daisy își continuă drumul…

Asociația Angel Dog i-a oferit un nou prieten Dariei, o adolescentă din Timișoara de numai 17 ani: un câine ghid. Daisy este alături de Daria de șase luni și o ajută să se deplaseze, să meargă la școală ori acolo unde are treabă. Este singurul câine ghid din Timișoara, la ora actuală. Un profesor a mai avut un astfel de câine, antrenat în Italia, dar, din păcate, acesta s-a stins din cauza unei boli galopante.

Acum a venit Daisy, care poartă pașii Dariei. Daisy este colegă cu Phantom, câinele care îl scoate din încurcături pe un tânăr din Sibiu pe nume Paul.

daisy-caine-2

„Prima dată când am auzit de un câine ghid a fost de la un profesor. Când Paul l-a primit pe Phantom am mai stat jumătate de an și am cugetat cum va fi viața mea cu un câine. Anul trecut am făcut un curs de inițiere în București și apoi am decis că e momentul să încep.

Până la urmă am o vârstă, să pot să fiu mai mult independentă, să nu mai depind de alții, să nu merg la o întâlnire și să o sun pe mama să vină după mine. Așa stau cât vreau, mă descurc datorită lui Daisy. Noi ne-am atașat foarte mult una de cealaltă, suntem împreună de șase luni, de trei luni am început să umblăm prin Timișoara și să ne lovim de obstacole.

Asta nu înseamnă că dacă nu poți să urci într-un taxi, nu ești lăsat să urci în autobuz, te dau afară din restaurant, nu mai ai câine. Eu am fost obișnuită de mică să merg cu ai mei peste tot. Daisy m-a scos din multe încurcături atunci când nu mai știam pe unde să o iau și ce să fac. M-am rătăcit în Voiteg, i-am spus lui Daisy să mă ducă la casă și am ajuns acasă”, a povestit Dariana Domșa, tânăra de 17 ani care o are pe Daisy de jumătate de an.

Paul este din Sibiu și are un câine ghid, pe Phantom, care îl duce acolo unde are nevoie și îl scoate din încurcături.

daisy-caine-4

„Deseori avem tendința să credem că un câine ghid se aseamănă cu un GPS. Nu este chiar așa. Și eu am crezut așa, am ascultat niște povești despre niște câini, că îi spuneai du-te la tutungerie și se ducea. Asta credeam și eu, în naivitatea momentului, pe la 15 ani.

Un câine ghid este o muncă în echipă, nu există unul fără celălalt, se creează o legătură în doi, o legătură care, la un moment dat, e mai presus de imaginație.

De 1 mai am plecat în camping la Oradea, inițial am zis că nu îl iau pe Phantom cu mine. M-a dus mama la autogară și când a venit autocarul nu am putut să nu îl iau pe Phantom. Am trimis-o pe maică-mea să aducă mâncarea înapoi, să plecăm la Oradea. A fost norocul nostru, pentru că Phantom ne-a scos din cea mai mare catastrofă.

Eram într-un camping cu câteva sute de corturi, cu tot felul de cărări. Ne-am pus cortul seara, ne-am cumpărat de mâncare de la magazin și ne căutam cortul. Eram eu, cu încă doi nevăzători și o domnișoară care vedea puțin, dar noaptea nu prea. Ne-am plimbat 45 de minute după cort, i-am zis lui Phantom «cort», eram gata să mă pun în genunchi, nu mai puteam.

Și m-a dus, a găsit cortul, nu mi-a venit să cred, am zis că ăsta este examenul lui, cu ăsta a fost calificat că da, este într-adevăr un câine ghid. Noi la cort până atunci am fost de două ori. Nu cred că poate fi dat un alt exemplu de relație, de inteligență, de supunere necondiționată. Lucrez de la 14 ani cu câinii, m-am întrebat de unde a știut ce vreau, chiar așa de disperat eram?”, a spus Paul Bogorin.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor