Bulevardul Constructorilor nu se va numi Francesco Illy. N-are cafenele!

De A. Strugariu
Reactualizat la:
8Comentarii
Bulevardul Constructorilor nu se va numi Francesco Illy. N-are cafenele!
© TION - Bulevadul Constructorilor nu se va numi Francesco Illy.
Aleşii locali din Timişoara n-au fost de acord să redenumească o stradă dintr-o zonă industrială a oraşului după Francesco Illy, inventatorul primului aparat automat de cafea, născut acum mai bine de 120 de ani în cartierul Iosefin şi devenit astăzi un brand. Principalul motiv invocat? Pe strada propusă a fi redenumită, bulevardul Constructorilor, nu sunt… cafenele.

Proiectul de hotărâre, care a intrat marţi în atenţia consilierilor locali, prevedea atribuirea sau schimbarea mai multor denumiri de străzi. Printre altele, reprezentanţii municipalităţii au propus ca denumirea unei străzi din zona Calea Buziaşului – Stan Vidrighin, bulevardul Constructorilor, să fie schimbată în Francesco Illy.

Consilierul PSD Andrei Petrişor a întrebat, în plenul consiliului local, ce legătură are o stradă dintr-o zonă industrială cu Francesco Illy. Aleşii au considerat că ar fi mai potrivit ca o stradă dintr-o zonă mai apropiată de centru să se numească astfel, mai ales că pe Constructorilor… nu sunt cafenele.

Viceprimarul Dan Diaconu a explicat că dacă timp de mai bine de 20 de ani administraţia locală n-a ştiut de existenţa lui Francesco Illy, iar acum şi-a adus aminte de el cu recunoştinţă, a considerat că personalitatea sa poate fi onorată prin propunerea ca „un bulevard dintr-o zona industrială care are perspective de dezvoltare” să-i poarte numele.

Invocând chestiuni “sentimentale”, faptul că este constructor, un ales PDL, Simion Moşiu, a propus ca bulevardul Constructorilor să rămână… Constructorilor şi să fie eliminat din proiectul de hotărâre punctul referitor la Francesco Illy. Amendamentul său a fost aprobat, chiar dacă primarul a afirmat că sunt două străzi în oraş cu numele de „Constructorilor”, cea de-a doua fiind în zona Lipovei.

Autorităţile locale vor căuta altă stradă pe care să pună plăcuţe cu numele lui Francesco Illy. Orice nouă propunere va trebui să treacă mai întâi prin comisia locală şi cea judeţeană care se ocupă de denumirile străzilor, iar apoi să fie aprobată în Consiliul Local Timişoara.

Francesco Illy a devenit, post-mortem, şi cetăţean de onoare al Timişoarei în primăvara anului trecut. Illy a fondat, în 1933, compania Illycaffè, care a inventat primul aparat automat de cafea – Illetta.

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor