Bugetul local, sac fara fund: Arhiepiscopia Timisoarei ar vrea 2 milioane de euro de la primarie!

De A.S.
Reactualizat la:
5Comentarii
Bugetul local, sac fara fund: Arhiepiscopia Timisoarei ar vrea 2 milioane de euro de la primarie!
© TION - Bugetul local, sac fara fund: Arhiepiscopia Timisoarei ar vrea 2 milioane de euro de la primarie!
Aleşii locali ai Timişoarei urmează să stabilească săptămâna viitoare cum vor fi împărţiţi banii pentru biserici anul acesta, în funcţie de cultele religioase şi de solicitări. Primăria a prevăzut aproximativ 385.000 de euro, în 2015, pentru finanţarea unităţilor de cult, în condiţiile în care doar Arhiepiscopia Timişoarei a cerut… peste 2 milioane de euro de la bugetul local, potrivit reprezentanţilor municipalităţii!


Dacă în 2014 s-au aprobat finanţări de peste jumătate de milion de euro de la bugetul local pentru bisericile Timişoarei, în 2015 suma propusă pentru unităţile de cult este de aproximativ 385.000 de euro, aproape 1,7 milioane de lei.

Bineînţeles, nu este exclus ca pe parcursul anului să mai apară rectificări de buget şi să se ajungă la suplimentări de sume…

Consilierii urmează să aprobe, în şedinţa de marţi, cum va fi împărţită suma totală de 1.695.000 de lei.

Pentru anul bugetar 2015, la capitolul bugetar 67.02.06., „Servicii religioase”, s-a prevăzut suma de 2.500 mii lei, din care 805 mii lei reprezintă sume angajate prin hotărâri de consiliul local în anul 2014 şi care nu au fost achitate, rămânând un disponibil de 1.695 mii lei”, explică autorităţile locale.

Reprezentanţii bisericilor ar avea nevoie însă… de câteva bugete de-ale primăriei, judecând după solicitările de fonduri pe care le-au înaintat.

Arhiepiscopia Timişoarei, de exemplu, a cerut aproximativ 9 milioane de lei, adică peste 2 milioane de euro, potrivit autorităţilor locale.

Având în vedere solicitarea de la Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei cu nr. SC2015-7081/17.03.2015, prin care ne-a cerut sprijin privind cofinanţarea de la bugetul local în sumă de 9.126.602,20 lei, necesar care reprezintă acoperirea lucrărilor ce urmează a se efectua la 14 parohii din municipiul Timişoara, având în vedere cererile (…) Parohiei Greco-Catolice Timişoara V Mehala şi Parohiei Române Unite cu Roma, Greco-catolică, Timişoara IV, prin care ni se solicită un sprijin financiar în sumă de 314.000 lei, având în vedere proiectul de anvergură început la Biserica Millenium – Episcopia Romano-Catolică, având în vedere că până în prezent nu au fost depuse solicitări din partea altor culte religioase, având în vedere ponderea orientării religioase a locuitorilor (…), propunem repartizarea de la bugetul local a sumelor privind finanţarea unităţilor de cult”, motivează reprezentanţii municipalităţii în referatul noului proiect de hotărâre care va intra în atenţia aleşilor locali.

Este pentru prima dată când se propune o repartizare a banilor diferenţiată pe culte.

Astfel, repartizarea propusă de către primărie este: cultul ortodox român – 1.150.000 de lei, cultul romano-catolic – 200.000 de lei, cultul greco-catolic – 200.000 de lei, alte culte religioase – 145.000 de lei.

Cum vede conducerea primăriei solicitarea Bisericii Ortodoxe? „Presupun că ei au făcut o analiză a nevoilor și au solicitat la nivelul nevoilor. Iar noi vom face o analiză a posibilităților și vom aloca atâta cât vor fi posibilitățile”, spune primarul Nicolae Robu.

Oricum, consilierii locali vor avea ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte banii alocaţi bisericilor.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor