Brigada 18 Infanterie, la 100 de ani. IPS Ioan: M-am simtit din nou militar, dar cu icoana Maicii Domnului la piept

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
7Comentarii
Brigada 18 Infanterie, la 100 de ani. IPS Ioan: M-am simtit din nou militar, dar cu icoana Maicii Domnului la piept
© TION: Brigada 18 Infanterie, la 100 de ani. IPS Ioan: M-am simtit din nou militar, dar cu icoana Maicii Domnului la piept
Brigada 18 Infanterie Banat a sărbătorit vineri, 19 august, 100 de ani de existență. Manifestările au avut loc în Piața Libertății din Timișoara. Militarii brigăzii au defilat și au prezentat participanților armamentul din dotare. La eveniment a participat și locțiitorul șefului de stat major Adrian Tonia, dar și mitropolitul Banatului ÎPS Ioan, alături de alte oficialități și veterani de război.

Trecătorii au fost foarte curioși să vadă armamentul expus în piața din centrul Timișoarei și au aplaudat la scenă deschisă demonstrația de mânuire a armelor și defilarea militarilor. Mitropolitul i-a binecuvântat pe soldați și pe participanți și și-a amintit momentele când a fost militar, sub drapelul acestei divizii.

„Prin anii 70-80, am fost şi eu sub drapel în această divizie. Aici am depus primul meu jurământ în viaţă, jurământ pe care l-am depus sub tricolor. Am avut apoi şansa de a mai depune încă câteva jurăminte în viaţa mea, atunci când am terminat Facultatea de Teologie, când am fost hirotonit preot, dar primul meu jurământ a fost în această divizie, la o unitate militară din Lugoj, deşi prima dată am fost încorporat într-o unitate militară de aici. Întorcându-mă ca şi mitropolit m-am bucurat să mă întâlnesc cu foşti colegi. M-am simţit azi din nou militar, dar de data aceasta fără puşcă la umăr, ci cu icoana Maicii Domnului la piept”, a spus mitropolitului Banatului ÎPS Ioan.

Brigada 18 Infanterie „Banat“ este continuatoarea tradițiilor militare ale Diviziei 18 Infanterie, care a împlinit 100 de ani de la înființare. Drapelul de luptă al unității a fost decorat cu această ocazie.

Tot în această zi a fost inaugurată și Sala Tradițiilor Militare, situată în Casa Armatei, din Piața Libertății, unde sunt expuse mai multe tipuri de arme, din diferite perioade.

Divizia 18 Infanterie a fost înfiinţată la data de 1 august 1916, prin Înalt Decret al Ministerului de Război, comandată de generalul-maior Alexandru Referendaru. În perioada august – noiembrie 1919, Divizia 18 Infanterie a participat la operaţiuni în cadrul Grupului Central al Armatei a 3-a, iar din mai 1919, la Operaţia de acoperire pe Tisa, constituind Grupul de Sud. Divizia a participat, în august 1944, şi la luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord şi Cehoslovaciei.

Între anii 2012 – 2013, Brigada 18 Infanterie a participat la o misiune în teatrul de operaţii Afganistan. De asemenea, militarii au intervenit, de fiecare dată când au fost solicitaţi, la inundaţiile care au avut loc în judeţul Timiş pentru salvarea oamenilor.

Articole pe aceeași temă:

Brigada 18 Infanterie „Banat“ la 100 de ani: Exercitii de manuire a armamentului in Piata Libertatii

 7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor