Bojin: Anul viitor se va lucra sigur la centura de sud a Timisoarei. Avem cel mai mare buget pe infrastructura rutiera din tara

De B.A.M
Reactualizat la:
17Comentarii
Bojin: Anul viitor se va lucra sigur la centura de sud a Timisoarei. Avem cel mai mare buget pe infrastructura rutiera din tara
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, care este totodată şi preşedintele PSD Timiş, a declarat că din punctul de vedere al Ministerului Transporturilor, judeţul Timiş are cea mai mare alocare bugetară pentru infrastructură şi că vor fi alocaţi bani şi pentru centura de sud a Timişoarei la o viitoare rectificare de buget, astfel încât lucrările să înceapă cu siguranţă de anul viitor.

Vă reamintim că în urmă cu câteva zile publicam un răspuns oficial al CNADNR în care se arăta că pentru centura de sud a Timişoarei nu există în acest moment finanţare. În schimb, s-au găsit fonduri pentru construcţia de centuri la Caracal sau Bacău. Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, susţine că acest lucru s-a întâmplat pentru că acest proiect nu a fost inclus în rândul celor cu finanţare europeană în exerciţiul financiar 2007-2013, însă va fi cu siguranţă inclus în cele pe exerciţiul financiar 2014-2020.

Acesta a explicat că tocmai s-a întors de la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu ministrul Transporturilor, Dan Şova, iar din punctul de vedere al acestui minister, judeţul Timiş a primit cei mai mulţi bani din România pentru infrastructura rutieră.

„În 2014, alocările legate de Ministerul Transporturilor, unde au ieşit discuţii, avem cel mai mare buget din Ţara Românească: 500 de milioane de euro pentru terminarea tronsonului Lugoj –Remetea şi pentru tronsonul Mănăştiur-Coşava. Suntem din punct de vedere al Ministerului Transporturilor în topul judeţelor care au bani”, a spus Bojin.

Liderul CJ Timiş a afirmat că execuţia centurii de sud a Timişoarei este estimată la 98 de milioane de euro. Din această cauză, finanţarea proiectului se poate face doar din fonduri europene, suma totală de la bugetul de stat pentru construcţia de centuri în România fiind în acest an de 120-130 de milioane de euro.

„Centura va fi prinsă la rectificarea de buget, pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Banii care au fost alocaţi anul acesta sunt pentru închiderea programului 2007-2013. Nu aveam cum să luăm, 98 de milioane de euro costă Centura Timişoara. Total bani pe Ministerul Transporturilor, în 2014, pe finanţarea proiectelor pe centuri sunt în jur de 120-130 de milioane de euro. Nu puteam cineva, după ce am primit aproximativ 500 de milioane de euro pentru autostrăzi, în Timiş, tot la Timiş să dea şi pentru centură, repet, pe exerciţiul financiar 2007-2013. Repet, centura va fi prinsă pe exerciţiul financiar 2014-2020 şi va fi aprobată. Probabil ori la rectificarea din acest an, ori la cea din anul bugetar viitor. Mai mult, am obţinut promisiunea că anul acesta, la rectificarea de buget, va fi prinsă şi centura de vest”, a spus Bojin.

El a precizat că dacă banii pentru cofinanţarea proiectului vor veni în acest an, lucrările de construcţie a centurii de sud vor începe cel mai probabil anul viitor. Cu această ocazie, el nu s-a ferit să îl atace voalat pe primarul Nicolae Robu.

„Dacă vin banii, se poate începe licitaţia. De aceea eu am zis că anul viitor se va lucra sigur la centură. Nu ne-am apucat să promitem tramvaie subterane şi avioane supraterane”, a concluzionat Bojin.

La rândul lui, deputatul Sorin Grindeanu a afirmat că a început să observe la primarul Nicolae Robu acelaşi discurs pe care îl avea şi predecesorul său, Gheorghe Ciuhandu.

„Până acum o lună, ministrul Transporturilor era PNL. Până acum o lună, ministrul Sănătăţii era PNL. Faptul că domnul primar Robu a preluat echipa de vârf şi nu mă refer la simpli funcţionari publici, ci echipa fostului primar Ciuhandu, văd că a preluat şi stilul domnului Ciuhandu, de lamentare. Cred că 18 ani, 16 ai domnului Ciuhandu şi doi ai domnului Robu ne-au ajuns de lamentare”, a spus şi Grindeanu.

El l-a criticat pe primar că în loc să adopte modelul preşedintelui CJ Timiş, Titu Bojin, şi să meargă la Bucureşti pentru a obţine finanţare pentru proiectele importante, Robu se duce în străinătate şi scrie pe Facebook jurnale de călătorie „mai ceva ca şi Calistrat Hogaş”.

„ Domnul Bojin să ştiţi că a înţeles foarte repede ceea ce trebuie să facă. În fiecare săptămână merge la două-trei ministere la Bucureşti şi încearcă să aducă bani la Timiş. Nu ca domnul Robu, care merge în vacanţe în străinătate şi ne scrie jurnale de călătorie mai ceva ca şi Calistrat Hogaş”, a concluzionat Grindeanu.

Reacţia lui Robu: Grindeanu se uită la alt film

UPDATE. În replică la afirmaţiile social-democraţilor, primarul Nicolae Robu spune că, dacă face vizite în străinătate, le face rar şi cu folos.

„Nu vreau să fac niciun comentariu… Eu, dacă mă duc în vizită, rar de tot, în străinătate, unde trebuie să merg să reprezint Timișoara, o fac în mod cert cu folos. Ştiți bine unde am fost, v-am făcut cunoscut prin postările de pe Facebook și prin informațiile pe care vi le-am furnizat, în așa fel încât să se știe ce face primarul Timișoarei când merge în vizită. Eu m-aș bucura să vină bani pentru Timișoara, numai că până acum n-am văzut niciun leu din partea Guvernului PSD. Despre asta este vorba. N-am primit niciun leu. Guvernul a făcut un lucru bun în privința Colterm și a RATT, nu pot să neg asta, dar nu ne-a dat bani. De fapt, a făcut o regularizare. Bani pe care Colterm și RATT i-ar fi datorat bugetului de stat, spunem noi că au fost dați, dar n-au fost dați, ci oarecum s-a creat un circuit prin care s-a făcut regularizarea. S-au diminuat datoriile celor două companii, prin sumele respective care au ajuns la bugetul de stat, de unde au și provenit”, a afirmat liberalul.

În ceea ce priveşte lamentările, Robu a concluzionat că Grindeanu… se uită la un alt film.

„Eu cred că se uită la alt film, și nu la ceea ce se întâmplă în Timișoara. Nu cred că m-a auzit nimeni pe mine plângându-mă vreodată, ba dimpotrivă. Am tot afirmat în repetate rânduri că eu nu mă lamentez și nu mă voi lamenta niciodată, întrucât nu mă caracterizează. Eu caut soluții și pun presiune. Să-mi dea Guvernul Ponta ocazia să anunț că s-a decis finanțarea centurii de sud, a centurii de vest, a unei noi conexiuni la autostradă, că s-au alocat fonduri pentru spitalul regional, pentru spitalul de copii, unde, până una-alta, prin documente, numai primăria și-a asumat finanțarea, și aș putea continua (…) Câtă vreme nu primesc fonduri, eu cred că sunt în asentimentul timișorenilor să fac cunoscut lucrul acesta și să punem presiune, într-o manieră civilizată. N-am ieșit niciodată din limitele bunei cuviințe când am exprimat aceste nemulțumiri, care nu sunt lamentări”, a replicat primarul.

Articole pe aceeaşi temă:

CNADNR anunta ca nu exista bani pentru centura sud a Timisoarei! Fondurile merg la Caracal si Bacau

 

 

 

 17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor